Licitar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gingerbread craft from Northern Croatia
Kaynak356

Licitars (pronounced [lǐtsitaːr] ; Croatian ; Slovene ) Hırvatistan ve Slovenya'nın kültürel mirasının bir parçası olan tatlı ballı hamurdan yapılan rengarenk dekore edilmiş bisküvilerdir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in geleneksel bir sembolüdürler. Genellikle düğün ve sevgililer günü gibi aşk kutlamalarında verilen süs hediyesi olarak kullanılırlar.[1] Noel zamanı, Zagreb şehri ve özellikle ana meydandaki Noel ağacı binlerce licar kalple süslenmiştir.

2010 yılında UNESCO, Kuzey Hırvatistan'dan Zencefilli kurabiye zanaatını Hırvat kültürü için "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesine" ekledi.[2]

Tarih ve gelenek[değiştir | kaynağı değiştir]

Samobor'daki Licitar Kalpleri

Licitar yapma ve verme geleneği 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Medičari olarak bilinen Licitar yapımcıları toplumda büyük saygı görüyorlardı ve Licitar'ları çok rağbet görüyordu (licitarlar bir buket gül vermekten daha duygusaldı). Bugün bile gelenek, aile sırrı içinde sanata göz diken seçkin bir azınlık tarafından yaşatılıyor ve üretim yöntemleri neredeyse hiç değişmedi.[3] Bir Licitar'ın yapımı hala bir aydan fazla sürüyor.

Licitars, hacıların Varsayım veya Aziz Margaret Günü için Bistrica Aziz Meryem'i ziyaret ettikleri Marija Bistrica'nın (Zagreb yakınlarında) Marian tapınağında satılmaları nedeniyle ünlendi. Dini bir sembol olmasa da, listarlar genellikle Zagorje'ye yaptıkları uzun ve bazen çetin yolculuklarının bir hatırası olarak eve götürülmek üzere satın alınırdı. Licitars'ın basit şekli, çekici rengi ve süslemeleri, geri döndüklerinde ailelerine ve komşularına göstermek için keskin bir hatıraydı.

Malzemeler ve hazırlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Radovljica, Slovenya'da ders çalıştayı

Licitari, geleneksel malzemeler, yöntemler ve özveri ile yapılır. İçeriği basittir (bal, un, yumurta, su ve doğal renkler), ancak hazırlanması uzun zaman alır. Hamur birkaç gün dinlendirilir, sonra şekillendirilir ve pişirilir ve iki hafta kurumaya bırakılır. Boyama bir sonraki adımdır ve iki hafta boyunca tekrar kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra listeler nihayet süslenir ve bir hafta daha kurumaya bırakılır.

Geleneksel olarak, Licitars %100 el yapımıdır ve genellikle dönen bir çerçeve, küçük çiçekler ve bazen de küçük bir ayna ile dekore edilmiştir. Ballı hamurdan ve doğal ürünlerden yapıldıkları için bazı süslemeler yapılmadan yenilebilirler.

Licitars, aslında zencefil içermemesine rağmen, genellikle yanlışlıkla zencefilli kurabiye olarak adlandırılır.

modern kullanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün, Licitars geleneksel Hırvat ve Sloven hediyelik eşyalarıdır (ve tüm Hırvat ve Slovenya havalimanlarında ve birçok hediyelik eşya dükkanında bulunabilir), Noel ağacı süsleri, misafirler için düğün hediyeleri, iş hediyeleri, diğer birçok dekoratif amaç ve hala sevginizi göstermenin bir yoludur. . . sevdiklerine

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hırvatistan Kültürü
  • Slovenya Kültürü
  • Lebkuchen

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Croatian gingerbread is UNESCO cultural treasure". The Times Herald. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  2. ^ "UNESCO: Forty-six new elements added to Representative List of the Intangible Cultural Heritage". 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Licitar; toplo srce hrvatskoga puka". 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023.