Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi bayrağı

Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi (LUKC), Libya'da Muammer Kaddafi döneminde 7 Ekim 1981 muhalifler tarafından kurulmuş örgüttür. Libya'daki Kaddafi rejiminin yönetimi sırasında aktif bir siyasi muhalefet grubuydu. Demokratik seçimler, özgür basın ve güçlerin ayrılması gibi büyük liberalleştirici reformlar yapılması çağrısında bulundu.[1] 1980'lerde Kaddafi rejimine silahlı muhalefet kampanyası yürüttü ve birkaç darbe girişiminde bulundu. Bunun ve birkaç darbe girişiminin başarısızlığından sonra, grup militanlığı büyük ölçüde terk etti ve bunun yerine Libya'da reformu teşvik etmek için barışçıl taktikleri kullandı; 2005 yılında LUKC, Libya Muhalefet Ulusal Konferansı'nı oluşturmak için altı grupla daha bir araya geldi.

Kaddafi rejiminin 2011 Libya İç Savaşı'ndaki düşüşüyle lukc'nin uzun vadeli hedefi yerine getirildi. Sonuç olarak, savaşın bitmesinden sonra, lukc kendisini feshetti ve 2012 Genel Ulusal Kongresi seçiminde 3 sandalye kazanan Ulusal Cephe Parti ile değiştirildi.[2][3] Cephe'nin kurucusu ve eski lideri Muhammed Mekariyef, Genel Ulusal Kongre Başkanı olarak atandı ve geçici devlet başkanı oldu.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Metz, Helen Chapin (1987). "LIBYA: a country study, Chapter 4. Government and Politics: Opposition to Qadhafi: Exiled Opposition". Federal Research Division, Library of Congress. 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011. 
  2. ^ Khan, Umar (30 Haziran 2012). "Party Profile: The National Front". Libya Herald. 
  3. ^ "National Congress party results". Libya Herald. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2012. 
  4. ^ "Gaddafi opponent elected Libya assembly chief". Al Jazeera English. 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2012.