Kupon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pazarlamada kupon, bir ürün ya da hizmeti satın alırken indirim ya da indirim sayılabilecek nitelikte avantaj sağlayan belgedir. Çeşitli türleri olsa da genel amaç kuponu sağlayan firmanın tanıtımı ve tüketicinin indirim kazanmasıdır.

Geleneksel olarak kuponlar, perakende satış mağazalarında satış promosyonlarının bir parçası olarak kullanılmak üzere basın yayın organları tarafından dağıtılır veya perakende satış noktaları (market, alışveriş merkezi, konfeksiyon dükkânı vb.) tarafından doğrudan tüketicilere verilir.[1] Genellikle posta, dergiler, gazeteler, İnternet (sosyal medya, e-posta bülteni), doğrudan perakendeciden ve cep telefonları gibi mobil cihazlar aracılığıyla yaygın olarak dağıtılırlar.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya üzerinde ilk kuponun Coca Cola tarafından 1888 yılında kupon başına 5 Cent değerinde bir bardak kola ikramı için kullanıldığı ve 1913 yılına kadar bu kampanyayı sürdürdüğü bilinmektedir. Coca Cola kupon dağıtımını Amerika Birleşik Devletlerinin tüm eyaletlerinde eş zamanlı olarak gazete ve dergi gibi kitle iletişim araçlarıyla yapmıştır.[2]

Türkiye'de ise ulusal gazetelerin X sayıda kupon karşılığında telefon, televizyon, ansiklopedi seti gibi hediyelerle kupon kullanımını yaygınlaştırdığı bilinmektedir. Türkiye tarihinde bilinen en eski kupon 1926 yılında Vakit gazetesi tarafından dağıtılmış ve toplanan 15 kupon karşılığında tüketicilere kalem ve kitap verilmiştir.[3]

Tipleri ve kullanımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiyat indirimi, ücretsiz kargo, ücretsiz numune ürün, X ürün fiyatına Y ürün gibi faydalar sağlayan farklı türlerde kuponlar bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stross, Randall (25 Aralık 2010). "Someday, Store Coupons May Tap You on the Shoulder". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 28 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Tarihte Bilinen En Eski İndirim Kuponu - Haber Piyasa". 4 Mayıs 2022. 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
  3. ^ Dosyaları, Türkiye ve Dünya Haberleri, Analizler, Yorumlar, Makaleler, Araştırma. "Türk basınında promosyon çılgınlığı". www.dunyabulteni.net/. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. [ölü/kırık bağlantı]