Kullanıcı mesaj:Nahnu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Nahnu![kaynağı değiştir]

ilk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Vikipedi'nin bazı önemli politikaların özetlerini okuyarak Vikipedi'nin işleyişini öğrenmende yarar var.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Takabeg 17:20, 8 Mart 2008 (UTC)

Fotoğraf ve resim eklemek, kullanmak...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Öncelikle Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz! Fethullah Gülen maddesinin tartışma sayfasında fotoğraf üzerine yardım ricasında bulunmuşsunuz. Hani orası pek yeri değildir diye buradan yazıyorum ^_^
  • Öncelikle Vikipedi'nin içeriğinin lisansı özgür yani herkes ticari olan olmayan her türlü amaç için kullanabiliyor (kaynak olarak bizi belirttiği sürece). Bu sebeple Vikipedi'de kullanılan içerikler de özgür olmak zorunda. Yani herhangi birisinin çektiği bir fotoğrafı öyle rahatlıkla alıp kullanamıyoruz. Çeken kişi bu fotoğrafı özgür bir lisansla lisanslamış olmalı; mesela kamu malı olarak sunmuş olmalı veya bizim lisansımız olan GÖBL lisansı ile lisansladığını beyan etmiş olmalı. Bu da tabii özellikle fotoğraf konusunda bazı sıkıntılar doğuruyor. Fethullah Gülen gibi bazı yaşayan, tanınmış şahısların fotoğrafını çekmek çok kolay değil, fotoğrafları çekenlerse genelde telif hakkını saklı tutuyorlar bu fotoğrafların biz de kullanamıyoruz. Kısacası Vikipedi'ye fotoğraf eklemeden önce sormanız gereken şu: "Bu fotoğraf özgür lisanslı mı yoksa telif hakkı saklı olabilir mi? Bu fotoğraf kamu malı mı? vs." Bir de not: eğer bir sitede veya genel olarak yayında sunulan bir fotoğrafın telif hakkı altında olduğuna dair bir açıklama yoksa ama özgür bir lisansa sahip olduğuna (örneğin kamu malı olduğuna) dair de bir açıklama yoksa, ABD ve TC gibi devletlerin telif hakkı kanunlarına ve kendi kurallarımıza uygun olarak o fotoğrafı telif hakkı saklı kabul ederiz - telif hakkı saklı olan yayını kullanmak suçken, telif hakkı saklı olmayan fakat bundan emin olamadığımız yayını kullanmamak suç teşkil etmeyecektir ^_^
  • Eğer bir fotoğrafın (veya herhangi bir görüntünün) özgür lisanslı olduğuna eminseniz (örneğin çeken/çizen kişi kamu malı olduğunu beyan etmişse, veya çeken/çizen kişi sizseniz ve kamu malı/GÖBL olarak sunuyorsanız eserinizi) Vikipedi'ye yükleyebilirsiniz. Bunu yapmak için pencerenin solunda aşağıya doğru bulunan araçlar menüsündeki Dosya yükle bağlantısını tıklamanız lazım. Bu bağlantı sizi dosya yükleme sayfasına götürür. Bu sayfada resmi yüklerken dikkat etmeniz gereken bazı şeylere değinilmektedir; ricamız odur ki sayfadaki yazıları okuduğunuzdan emin olduktan sonra dosya yükleme işlemini gerçekleştirin. Özellikle de yüklediğiniz resmin kaynağını ve lisansını belirtmeniz zorunludur ve nihaîdir; eğer bunları belirtmezseniz resminiz belirli bir süre bekletildikten sonra silinir. Bunu nasıl yapacağınızı şöyle örneklendirebiliriz:
  • Diyelim kendi çektiğiniz bir resmi yükleyeceksiniz, lisansını da kamu malı olarak belirlediniz. Dosya hakkında açıklama başlıklı kutucuğa resmin tanımını (örneğin: "Rosa arvensis türü bir gülün resmi") ekledikten sonra kaynağınızı belirtin (örneğin, eğer siz çekmişseniz belirttiğim gibi: "Kendi çekimim"). Daha sonra bu kutucuğun hemen altındaki Lisans isimli açılır menüye tıklayın ve menüden uygun lisansı seçin. Örneğimizdeki senaryoya göre resmi siz çektiğiniz ve kamu malı lisansıyla kamuya sunduğunuz için Kamu malı (PD, Kişisel eser) isimli olanı seçersiniz. Daha sonra Dosya yükle butonuna tıklayarak yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.