Kullanıcı mesaj:Kraniotabes

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba, Vikipedi'ye hoş geldiniz[kaynağı değiştir]

Dünyanın bütün dillerinde bilgi yaymayı amaçlayan özgür ansiklopedi, sizin katkılarınızla gelişiyor.
Katkıda bulunurken temel ilkeleri göz ardı etmezseniz seviniriz.
Telif hakları, tarafsızlık ve katılım davranışları bu ansiklopedinin en önemli başlıklarıdır.
Biçim konusunda bu rehberden yararlanabilir, her türlü konuda vikipedistlerden yardım isteyebilirsiniz.
Lütfen değişiklik yapmaktan çekinmeyin.
Mavi bağlantıları tıklayarak Vikipedi'yi tanımayı ve katkıda bulunmayı sürdürmeniz dileğiyle.
Kolay gelsin.
kibele 08:54, 26 Ekim 2012 (UTC)

Lenfödem (en:Lymphedema) ile Fil hastalığı (en:Elephantiasis) aynı hastalık değildir. lütfen ikisini birleştirmeyin. Ayrıca, dış bağlantılara eklediğiniz link "reklam" olarak görülmektedir. Reklam yapmadan "Lenfödem" maddesini İngilizce vikideki sayfasından aktarabilirsiniz, fil hastalığı maddesine dokunmadan. --Kmoksy (mesaj) 19:19, 10 Kasım 2012 (UTC)

Lenf ödemi sayfasını oluşturdum. Lenfödem (sıfat tamlaması) yerine Lenf ödemi (isim tamlaması) Türkçenin tamlama sistemine uygundur; zira lenf, sıfat değil isimdir. Bir yanlış anlama olmuş sanırım. Fil hastalığı eski kaynaklarda daha çok Elephantiasis için kullanılırken, günümüzde bazı kaynaklar bu adı Lymphoedema için kullanıyor. --Kmoksy (mesaj) 20:03, 10 Kasım 2012 (UTC)
Bana "özgün yıldız" yollamadan da mesaj çekebilirsiniz. Açık ve net konuşacağım. Hocam, kendi reklamınızı yapmadan (zira kişinin kendini ya da kendi işyerinin ya da çalıştığı yerin reklamı hiç de hoş görülmez), her türlü "güvenilir kaynaklı" bilgiyi "reklamvari" olmamak kaydıyla ekleyebilirsiniz. İngilizce sayfasına göz atabilirsiniz (ya da bildiğiniz diğer dil ya da dillerdeki viki sayfasına da bakabilirsini). --Kmoksy (mesaj) 20:11, 10 Kasım 2012 (UTC)
Mehmet hocam, "gözünün yağını yiyim". Başka bir siteden "olduğu gibi" içerik kopyalanırsa Vikipedi:Telif hakları gereği o içerik silinir. Ayrıca eklediğiniz link "reklamvari" olup hoş görülmez. Gözünün yağını yiyim, başka bir yerde yayımlanmayan kendi cümlenizle bilgiyi ekleyin. Kaleminiz kırılmasın! --Kmoksy (mesaj) 20:20, 10 Kasım 2012 (UTC)
Kusura bakılacak bir kusur yok ortada Mehmet hocam. Tedavi şekilleri ya da daha başka bilgileri "başka sitelerden olfuğu gibi" kopyalamadan kendi kuracağınız cümlelerle yazabilirsiniz. Ben, Guçinler, Koyukonlar sayfalarını yazarken siz fil hastalığını değiştirince dikkatimi çektiniz, yoksa ben doktor değilim. Biyoloji ilgi alanımdır ve fil hastalığı (elephantiasis) da bir tür solucan tarafından yapıldığı için o sayfa izleme listemdeydi. Bak, Mehmet hocam. Açık konuşacağım: Lenf ödemi sayfasını Guçinler ile Koyukonlar sayfasının dörtte biri kadar genişletebilirsen, "kopya çekmeden" başka yere "bakmadan" kendi cümlelerinle koyarsan, o siteyei bizzat ben eklerim. Tek şartla benim açtığım Guçinler, koyukonlar ya da Alaska Atabaskları veya İnyupikler sayfasının DÖRTTE BİRİ boyutunda yaparsan eğer. Aanlaştık mı! --Kmoksy (mesaj) 20:29, 10 Kasım 2012 (UTC)

Dostum değişiklik geldimi gönderdim Kraniotabes (mesaj) 21:32, 10 Kasım 2012 (UTC)

Hay dostunu eşek arısı soksun. Nereye gönderdin. Maddeye eklemen gerekir. --Kmoksy (mesaj) 21:35, 10 Kasım 2012 (UTC)
Benim imzamın (Kmoksy) hemen arkasındaki "mesaj" kısmına tıkla, gelen sayfadan sevgi mesajı gönderen "kalp" işaretine değil artı (+) işaretine tıkla, ya da mesajlarımdaki son mesajının başlığındaki "değiştir" butonuna bas, mesajı gönder. bu kadar basir aslında. Ekleyeceğin bilgiyi, aynı şekide maddenin içine ekleyebilirsin, basitçe --Kmoksy (mesaj) 21:41, 10 Kasım 2012 (UTC)

Lenf ödemi ya da Lenfödem (İngilizce lymphoedema, Amerikanca lymphedema), lenf sıvısını taşıyan lenf kanalları ile lenf düğümlerinin doğuştan ya da sonradan hasara uğraması sonucu lenf sıvısının lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden daha büyük bir bölgede birikmesi sonucu oluşan hastalık. Daha çok elefantiyazis için kullanılan fil hastalığı adı görünümde benzerliğinden dolayı lenfödem için de kullanılır.

= neden =

lenf sistemi yada lenfatik kanallar ven dediğimiz toplar damarlar ile paralel seyreder.lenf sistemi doku arasında oluşan sıvıları toplayarak toplar damarlara aktarır,lenf sistemi sıvıyı alır ve öncelikle lenf nodullerine sıvıyı gönderir bu noduller özellikle koltuk altlarında ve kasıklarda bulunur,sıvı nodullerde gerekli işlemlerden geçtikten sonra ven sistemine aktarılır,doğuştan lenf ödemde kişi yetersiz bı sistemle dunyaya gelir ancak hiç bir belirti vermeden uzun yıllar ödem oluşmadan kişi hayatına devam eder ancak her hangi bır yaralanmada,enfenksiyonda yeterligelen sistem durumu kompanse edemez ve ödem gelişir.sekonder yanı sonradan gelişen lenfödem cerrahiye baglı öreneğin meme cerrrahisi sonrasında noduller alınır ve sıvı nodul olmadığı için özellikle kol ve bacakta birikmeye baslar.

=belirtiler=

lenfödemli hastalar öncelikle diğer tarafına gore dokuların kalınlaşmasıyla farkederler yani diğer vucut bölumlerine göre şişliği farkeder,önemli bir belirtisde ağrısız olmasıdır,yani şişliğin oluştuğu doku agrısızdır ayrıca deri katlantıları kaybolmaya baslar ve cilt renginde değişiklikler bulunmaktadır.

 =tedavi=

lenfödemde kullanılan tedavi yöntemi kompleks boşaltıcı fizyoterapidir,bu tedavi lenfödem hastalığını tamamen ortadan kaldırmaz ancak ödem hemen hemen sıfırlanır ve koruması hastaya baglıdır.hastaya ortalama olarak 30 gunluk bır tedavi uygulanır,tedavide hasta ılk gelişinde bir ölçü alınır ve bu ölçu kaydedilir,sonra hastaya lenf drenajı dediğimiz tedavi ortalama 40 dakika kadar uygulanır lenf drenajı lenf damarlarında kapakları açar ve doku arasındakı sıvıyı lenf damarlarına gonderır,ikinci olarak lenf drenajı bıttıkten sonra hastaya cilt bakımı için ph 5.5 yada 5 olan bır krem uygulanır amacı bandajlama yapılırken hasta da her hangi bir deri irritasyonu oluşmaması ve deriyi korumak için,sonra hastaya bandajlama yapılır amacı gönderilen sıvının tekrar geri gelmesini önlemek amacıyla yapılır,bandajlama dan sonra hasta yarım saat suren egzersiz programına alınır ve tedavi sean olarak sonlandırılır tedavi ortalama bır saat surer hasta tedaviye hergun gelmesi gerekmektedir.Bu tedavi boşaltım fazını oluşturur ve ortalama 30 gun surer sonra hasta hayatı boyunca surecek koruma fazına geçirilir bu fazda lenf drenajı gerekli oldugu zamanlarda yapılır diğer tedavilere devam edilir,koruma fazında bandaj yerine çorap kullanılır çorap ozel sparişle vucut ölçusune göre yaptırılır bu çorap gece çıkarılır gun boyunca takılır her altı ayda bır yenilenmesi gerekir. kompleks boşaltıcı fizyoterapi şu hastalıklarda da uygulanır: .Kronik venoz yetmezlik, .Romatizmal bazı hastalıklar, .Yag ödemi, .Travma sonrası gelişen ortopedik ödem, .idiopatik ödem, .Scleroderma

korunma[kaynağı değiştir]

.Ödemin oluştugu kol veya bacaktan kan alınmaz,enfenksiyon nedeni ile, .el ve ya ayak tırnakları dikkatli kesilmeli ve manikur pedikur yapılmamalı, .Ekstremitedeki (kol ve bacak) tüğler alınmaz bu bölgeler dıştaki tehlikelerden korunur (iğne,çalı) .Güneşten kaçınmak gerekir uzun süreli, guneş altında durulmaz, .Kullanılan çorap duzenlı aralıklar ile yıkanması gerekir, gerginliği saglaması için yoksa tekrar sisme oluşacaktır, .Gece yatmadan önce mutlaka uygun krem cılde uygulanmalı,sabah çorap giyilmeden önce tekrar kullanılmalı, .Cilt her hangi bir nedenle kaşınmaz,cilt yabancı maddeler ile temas ettirilmez.

Viki maddesi nasıl olmalıdır?[kaynağı değiştir]

Yardım:Sayfa nasıl yazılır? maddesine bakmanda fayda vardır Mehmet hocam. Verdiğiniz bilgi çok genel bilgiler ve "kaynaksız". Kaynaksız olduğu için silinirler, ben ya da bir başkası tarafından. Lenf ödemi anladığım kadarıyla "fizik tedavi" gerektiren bir hastalık ve internette "bir sürü" site var bu konuda. Eklediğiniz bilginin her cümle ya da parağrafını "güvenilir" kaynak dediğimiz saygın kaynaklarla kaynaklandırmanız gerekir. Maddeye ben biraz katkı yaptım. Orada birkaç kaynak var ve sizin bu kaynakları en az yüz kaynakla doldurmanız gerekir. Gülmeyin, ciddi diyorum. Lenf ödeminin tarihçesinden başlayıp geçmişteki tedaviden günümüzdeki tedavi yöntemlerine kadar "ansiklopedik" ne kadar bilgi varsa "belgeleriyle" ortaya koymak gerekir. --Kmoksy (mesaj) 22:03, 10 Kasım 2012 (UTC)

Gece gece güldürdün beni Mehmet hocam. Vikipedi maddesi yazmak "göründüğü kadar kolay" değildir, fakat yazmaya başlayıp "keyf" aldıkça kolay olduğunu göreceksizin. Allah kimseyi doktora düşürmesin, Kendinize iyi bakım. --Kmoksy (mesaj) 22:13, 10 Kasım 2012 (UTC)

  • hiç deilse yazdığım bilgiler internet sitemlede çelişiyor kaynak bölumune sitemide eklersen sevınırım Kraniotabes (mesaj) 22:12, 10 Kasım 2012 (UTC)
ya sen benım internet sayfasını kaynak olarak şimdilik göster ben sana soz yazcam hepsini :) Kraniotabes (mesaj) 22:17, 10 Kasım 2012 (UTC)
Öyle "bedavadan" site eklemek olur mu? Vikipedi benim "babamın malı" değil ki, isteyen herkes katkı yapabilir, isteyen herkes de silebilir "belirli kurallar çerçevesinde." Ben size ne dedim hocam? Sayfayı İnyupikler, Alaska Atabaskları, Guçinler ve Koyukonlar maddesi gibi kaynaklandırarak DÖRTTE BİRİ uzunluğunda yazın, siteyi ekleyim. Siz ne kadar yazdınız? Maddeye sizden çok benim katkım oldu, değil mi :-) Kendinize iyi bakın. Takma kafayı. Site vikipedide bir gün dursa bile diğer gün bir başkası rahatlıkla "reklam" deyip siler (haklı da). Anlatabildim mi, Hayırlı akşamlar.


Madde ile doğrudan ilgisi olmayan, ansiklopedik değer taşımayan dış bağlantılar reklam olarak algılanabilir. Lütfen Vikipedi maddelerine ticarî amaca yönelik bağlantılar eklemeyin. Vikipedi ayrıca, sahibi veya üyesi olduğunuz blog, forum veya hayran sitelerini tanıtabileceğiniz bir platform da değildir.

Bu tür eklemeler yapmanız Vikipedi kurallarına aykırıdır. Detaylı bilgi için lütfen "Vikipedi ne değildir?" sayfalarına bakınız. Israrla bu tür dış bağlantılar eklemeniz halinde bu davranışınız vandalizm olarak algılanabilir ve engellenebilirsiniz.
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Garbino ileti 23:06, 29 Aralık 2012 (UTC)
Lütfen telif hakkı saklı içerik eklemeyiniz. Vikipedi'de telif hakkı saklı içerikler kullanılamaz. Unutmayın ki; Vikipedi Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Kanunu'na tabidir ve söz konusu kanuna göre; yayımlanmış her türlü çalışma (aksi belirtilmediği sürece), sahibine otomatik olarak telif hakkı kazandırır. Sadece özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) kaynaklardan içerik aktarmanız mümkündür. Daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. Unutmayınız ki uyarılara rağmen ısrarla telif hakkı saklı içerik eklemek bir politika ihlalidir ve Vikipedi kuralları (madde 8) gereği engellenebilirsiniz. Teşekkürler, iyi değişiklikler! -- Garbino ileti 23:04, 11 Mayıs 2013 (UTC)


Lütfen telif hakkı sahibinin izni ve onayı olmaksızın Vikipedi'ye telif hakkı saklı içerik eklemeyiniz!
Daha fazla bilgi için Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarına bakabilirsiniz. Telif hakkı ihlalleri kabul edilemez ve ısrarla ihlal edenler engellenirler. --i.e.msj 18:49, 12 Mayıs 2013 (UTC)


Lütfen uyarıları dikkate alınız. Vikipedi işleyişini aksatmanıza yönelik davranışlarınızdan dolayı size yapılan uyarıları önemsememeniz vandalizm olarak değerlendirilebilir ve engellenebilirsiniz. i.e.msj 18:49, 12 Mayıs 2013 (UTC)


Bilgilenmeyle doğrudan ilgisi olmayan, ansiklopedik değer taşımayan içerikler reklam olarak algılanabilir. Kendinize veya gruplarınıza ait blog ve/veya forum sitelerine yönlendirici bağlantılar eklemeyin, Vikipedi; şirket, kurum ve kuruluşlarınızı ya da web sitenizi tanıtma yeri değil, bir ansiklopedidir.
Vikipedi’de reklam yapmak yasaktır. Ticari olsun ya da olmasın, bu tip maddeler/içerik eklemeye devam etmenize izin verilemez ve bu davranışınız vandalizm olarak algılanabilir. Lütfen bu tür içerik eklemeyiniz. - Garbino ileti 13:55, 8 Haziran 2013 (UTC)