Kullanıcı mesaj:Erim Turukku

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: ToprakM tarafından 1 yıl önce Haksızlık! başlığına

Merhaba, Vikipedi'ye hoş geldiniz[kaynağı değiştir]

Dünyanın bütün dillerinde bilgi yaymayı amaçlayan özgür ansiklopedi, sizin katkılarınızla gelişiyor.
Katkıda bulunurken temel ilkeleri göz ardı etmezseniz seviniriz.
Telif hakları, tarafsızlık ve katılım davranışları bu ansiklopedinin en önemli başlıklarıdır.
Biçim konusunda bu rehberden yararlanabilir, her türlü konuda vikipedistlerden yardım isteyebilirsiniz.
Lütfen değişiklik yapmaktan çekinmeyin.
Mavi bağlantıları tıklayarak Vikipedi'yi tanımayı ve katkıda bulunmayı sürdürmeniz dileğiyle.
Kolay gelsin.
kibele 13:41, 18 Ekim 2013 (UTC)

İyi günler ama gerçekten de hiçbir Vikipedi kuralına karşı gelmedim. Ömer Hayyam, Battani, Safevi ve Medya hakkında yazdıklarımı kaynak gerekli diyerek geri almışsınız ama ben zaten kaynak sundum. Babür İmparatorluğu ile ilgili yaptığım değişikliğinde nedenini açıklamama rağmen gerekçe diyerek geri almışsınız. El Biruni ve Harezmi ile ilgili değişikliğimin ise tartışma sayfasında tartışmaya gerekli olduğunu düşünmüyorum. El Biruni ile ilgili yanlı bir görüş olan Farstır ama bazılarına göre Türktür'ü Türk veya Farstıra çevirdim ve kategorilere de Türk diye ekledim. Bu tüm değişikliklerimde ne gibi yanlış olduğunu açıklarsanız sevinirim. Harezmi de ise Türk veya Fars diyor ama kategorilerde sadece Fars yazıyor ben de Türkü e ekledim bu keisnlikle tartışma sayfasında tartışılması gerek bir konu değildir. Erim Turukku (mesaj) 13:48, 18 Ekim 2013 (UTC)

Vikipedi sadece güvenilir kaynaklara yer verir ve ansiklopedide özgün araştırmalar kaynak olarak kabul edilmezler. Maddelerde köklü değişiklik yapmadan önce lütfen tartışma sayfasını kullanınız. --Eldarion 15:00, 18 Ekim 2013 (UTC)

Kullandığım kaynakların yeterince güvenilir olduğunu düşünüyorum. Örneğin Safevi maddesinde kullandığım kaynaklar. Ayrıca bazı değişiklikleri yaparken kaynaksız bilgileri silip yerine kaynaklı bir bilgi verdiğimde kaynak ne kadar kötü olursa olsun hiç kaynak olmamasından iyidir herhalde. Ayrıca çoğunda köklü bir değişiklik de yapmadım. Erim Turukku (mesaj) 19:27, 18 Ekim 2013 (UTC)

Merhaba, Kayaniler sayfamda ney telif hakkı ihali yapıyor ve İlşu Nail sayfamda taslak madde olmak için yeterli olması için ne yapılması gerekiyor, açıklarsanız sevinirim? Ayrıca diğer değişikliklerimle ilgili mesaj sayfama bakabilirsiniz. Erim Turukku(mesaj) 14:20, 18 Ekim 2013 (UTC)

selam, maddelerden biri başka kaynaklardan aynen alınmıştı, birinde de yeterli bir tanım yoktu. yaptığınız diğer değişiklikler içinse yukarda bilgilendirme yapılmış. kolay gelsin. kibele 18:23, 18 Ekim 2013 (UTC)

İyi Günler[kaynağı değiştir]

Merhaba. Yukarıda açıklanmış demişsiniz ama ben sizinle de konuşmak istiyorum bu konuyu. Eldarion güvenilir kaynaklar kullanılmalı, bir maddeyi kökünden değiştirecekseniz tartışma sayfasında bu konuyu görüşmelisiniz gibi şeyler söylemiş. Örneğin Safevi maddesini ele alayım; mesela Osmanlı Devletine Türk derken kaynak gerekiyor mu hayır, zaten tartışmasız bir şey. Safevi Devleti'nin de Türklüğü tartışmalı değildir, bütün dünya Türk diye biliyor zaten Şah İsmail Kızılbaş Türkmen Şahı diye geçer. Ama ben buna rağmen kaynak sundum ve kaynaklarım da gayet güvenilirdi; ünlü Türkolog Jean Paul Roux'un kitabı veya güvenilir bir ansiklopedi olan Türkçebilgi. Veya Ömer Hayyam ile ilgili Fars olduğuna dair hiçbir kaynak yoktu benim sunduğum kaynak kötü olsa bile ne kadar kötü olursa olsun hiç kaynaksızlıktan iyidir herhalde değil mi? Ayrıca kötü değil güvenilir bir kaynak sunmuştum, Türk bilim admalarıyla ilgili bir kaynaktı ve madde de kullanılan diğer kaynakta da Ömer Hayyam'ın Türk olduğu yazıyor. Diğer değişikliklerim de böyle şeyler zaten. Kendi tarihimize biz bile sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmaz. Niye böyle davrandığınızı da anlamış değilim. Her neyse bu değişikliklerimin onaylanması için ne yapmam gerekiyor bari bunu söyleyin de ben de ona göre davranayım. Yani tavsiyelerde bulunabilirsiniz ben de ona göre değişikliklerimi onaylancak şekilde yaparım. Bu arada sert bir üslup kullandığıma dair yanlış bir kanıya kapılmayın sakın. Yüzyüze olmayınca yanlış anlaşılmalar olabiliyor o yüzden ekleme ihtiyacı hissettim. İyi çalışmalar. Erim Turukku (mesaj) 12:42, 19 Ekim 2013 (UTC)

merhaba, kaynaklarınızla ilgili, güvenilir oldukları, yeterli olduklarına dair düşünceleriniz başkalarının katılımına ihtiyaç duyuyor. ilgili maddelerin diğer dillerdeki sürümlerine bakılınca da bu açıkça görülüyor. biz burada, 'kendi tarihimiz' gibi ayrıcalıklara yer vermeksizin, her türden kaynaklı ve doğru içeriğe sahip çıkmak, evrensel bir bilgi kaynağı oluşturmak üzere bulunuyoruz. bu tip değişiklikler için tartışma sayfasını kullanmanız yani diğer kullanıcıları kaynaklarınız ve değişiklikleriniz konusunda ikna etmenizde yarar var. üslubunuzda bir problem olduğunu düşünmüyorum bu arada. kolay gelsin.kibele 12:49, 19 Ekim 2013 (UTC)
Kaynaklar zaten güvenilir. Safevi gibi maddelere Türk ibaresini eklerken hiç de kaynağa ihtiyacım yok aslında, kaynaklar daha çok tartışmalı şeyler için kullanılır. Hiç ondan bahsetmiyorsunuz. Ayrıca buna rağmen niye kaynaklara başkalarının katılımına ihtiyaç olsun ki, böyle bir kural var mı? Mesela kimse cevap vermezse nolacak? Ömer Hayyam'a olmadığı halde kaynaksız bir şekilde Fars derken sorun olmuyor da hiçbir bilgiyi silmeden, üstelik de gerek olmadığı halde kaynak sunarak tartışmasız bir şekilde Safevi'ye Türk deyince niye sorun oluyor? Hem diğer dillerideki Vikipedilere bakınca anlaşılıyor diyorsunuz ama ya diğer diller yanlışsa? Ve ben kendi tarihimiz diye ayrıcalık gösterelim demedim, kendi tarihimizi karalayıp hakkında yalan yanlış şeyler yazmayalım dedim. Yoksa ben de her türden kaynaklı ve doğru içeriğe sahip çıkmak, evrensel bir bilgi kaynağı oluşturmak üzere buradayım tabiki. Ama doğru içerikin altını çizerim. Erim Turukku (mesaj) 18:33, 19 Ekim 2013 (UTC)

bu maddeler uzun zamanda, çeşitli tartışmalar sonunda bugünkü hâllerine geldiler. tartışmalı durumlar kaynak sunmayı, tartışma sayfalarında konuşmayı gerektiriyor. siz öyle istiyorsunuz diye maddeler VP:TBA ihlali oluşturacak şekilde değiştirilemez. şuradaki gibi değişikliklerden kaçının lütfen. kibele 14:51, 20 Ekim 2013 (UTC)

Bu maddeler uzun zamanda çeşitli tartışmalar sonucunda bugünkü halini aldı diyorsunuz ama Safevi tartışma sayfasında ben de dahil bir sürü kişi Türk olduğunu söylemesine rağmen niye akademik kaynaklarla desteklenen Türk ibaresi hala onalanmıyor. Ya da niye Selahaddin Eyyubi'nin etnik kökeni bir kişinin şahsi görüşüne göre değiştirliyor. Bir ara bütün görüşlere daha eşit yaklaşılırken sonradan bir kişinin şahsi fikri yüzünden rahatça Genel kanı Kürt olduğu yönündedir, sadece bazı tarihçiler Türk olduğunu iddia eder ibaresi yapıştırılıp Türk olduğuna dair birsürü kaynak da silindi. O niye VP:TBA ihlali oluşturmuyor? Biraz da o taraftan bakalım bence. Erim Turukku (mesaj) 15:11, 20 Ekim 2013 (UTC)
ben tartışma sayfalarına baktığım zaman başka şeyler görüyorum. vikipedi maddeleri tarafsızlığını korumalı ve daha iyiye doğru gelişmelidir. dünya kaynaklarında öyle olmadığı halde pek çok maddeyi belli bir etnik doğrultusunda değiştirme çabası içindesiniz. bu davranışınızı terkederek vikipedi kuralları dahilinde katkı yapmanızı öneririm. bu konuda kişisel olarak söyleyecek yeni bir şeyim olmadığı sürece karşılıklı konuşmamayı tercih edeceğimi de söylemiş olayım. kolay gelsin. kibele 15:25, 20 Ekim 2013 (UTC)
Öncelikle bana da hiçbir kişiye veya devlete Türk olduğu ibaresinin eklenmemesi için sistematik olarak çalışıyormuşsunuz gibi geliyor. Dünya kaynaklarında öyle değil diye bahsettiğiniz babası Türk bir sipahi olan -ki sipahiler sadece Türklerden oluşuyordu- ve tüm dünyaca da öyle bilinen Barbaros Hayreddin Paşa veya yine tüm dünyada Türk olarak bilinen ayrıca Türkçeyi resmi dil olarak kullanması, Türk kültürüne bağlılığı, Türkleri övmesiyle ünlü olan Safevi Devleti herhalde(!) Erim Turukku (mesaj) 15:58, 20 Ekim 2013 (UTC)

Selam. Daha sakin olursanız VP′ye daha çok ve iyi katkılarda bulunabileceğinize inanıyorum. Ara sıra sinirlenmek tabiidir ama ilk günden gerek yok. Kavgalara değil kaynaklara verin zamanınızı. Sormadınız ama ben söyledim, iyiniyetle. Hoşgeldiniz. --E4024 (mesaj) 16:19, 20 Ekim 2013 (UTC)

Selam. öncelikle öneriniz için sağolun. Elimden geldiğince sakin olmaya çalışıyorum ama kibele haksız bir şekilde değişikliklerimi sürekli geri alıyor. Ben zevkle Vikipedi'ye katkıda bulunurken kibelenin bu tutumu ister istemez benim şevkimi kırıyor artı yaptığı çok yanlış. Ve tartışmalarımızda her şey apaçık ortada diye düşünüyorum. Erim Turukku (mesaj) 13:32, 26 Ekim 2013 (UTC)
Kendisi size ne yapmanız gerektigini de söyledi bir yerde. Kișileri bırakın, maddeler üzerinde çalısmaya devam edin. Kolay gelsin. --E4024 (mesaj) 13:35, 26 Ekim 2013 (UTC)

kategori sistemi[kaynağı değiştir]

eklediğiniz kategoriler zaten mevcut kategorilerin bağlı olduğu üst kategorilerdir. bu yüzden eklenmesine gerek yoktur, bilginize. kibele 21:51, 25 Ekim 2013 (UTC)

Ana madde adları derken listedeki devlet isimlerini kastediyorsanız orada yanlış olarak devlet yerine hanedan yazılmış. Örneğin Delhi Sultanlığını yöneten hanedanlar ayrı ayrı yazılmış ama adı üstünde Türk devletleri diyor Türk hanedanları demiyor, bu yüzden devlet yerine hanedan yazmak da yanlış oluyor ben de ayrı ayrı yazan hanedan isimlerini silip oraya direk Delhi Sultanlığı yazdım ve Türki Devleti gibi bir kaç tane eksik devlet ekledim. Erim Turukku (mesaj) 22:35, 25 Ekim 2013 (UTC)

türki devleti diye açtığınız maddede herhangi bir içerik yok, verdiğiniz kaynakta bile 'krallık' diyor. önce o maddenin kayda değerliği, kaynaksızlığı gibi problemler çözülmeli kanımca. saka imparatorluğunun durumu da keza öyle. afşar ve kaçar maddeleri hanedan olarak geçiyor, siz onları da devletleştirmişsiniz. daha önceki mesajlarımı tekrarlamayayım, lütfen vikipedi maddelerini kişisel düşünceleriniz doğrultusunda değiştirmekten vazgeçin. kibele 22:42, 25 Ekim 2013 (UTC)
Krallık olması bir şeyi değiştirmez hem orada bir Türk Krallığı olarak geçiyor, kaldı ki krallık da değil, Hitit Kralları denir mesela ama Hititler de kral unvanını asla kullanmamıştır. Büyük Türk devletlerinden olan Hazar imparatorluğu da Yahudi Krallığı diye geçer bazı yerlerde mesela. Ayrıca Afşar ve Kaçar Hanedanlıklarının sayfalarında devlet oldukları yazıyor zaten. Yani kendi şahsi görüşlerim değil. Erim Turukku (mesaj) 22:52, 25 Ekim 2013 (UTC)

Gerekçesiz dosya[kaynağı değiştir]

Théoden ileti 11:43, 26 Ekim 2013 (UTC)

maddeleri kişisel düşüncenizle değiştirmeyi sürdürdüğünüz taktirde engelleneceksiniz. kibele 17:24, 3 Kasım 2013 (UTC)

Siz kişisel düşüncenize göre Türk veya Farstır ibaresini silip Farstır, Türk olduğunu iddia edenler de vardır. ibaresini yazarak Türk olduğuna ilişkin kaynakları da silip kaynaksız gibi gösterirken iyi ama değil mi? Erim Turukku (mesaj) 17:27, 3 Kasım 2013 (UTC)

engellendiniz[kaynağı değiştir]

pek çok maddeyi belli bir etnik yönünde değiştirmeyi sürdürdüğünüz için engellendiniz. döndüğünüzde tekrarlamayacağınızı umuyorum. --kibele 20:49, 13 Kasım 2013 (UTC)

i.e.msj 18:41, 18 Aralık 2013 (UTC)

i.e.msj 18:41, 18 Aralık 2013 (UTC)

Kategori eklenmesi[kaynağı değiştir]

Merhaba Erim Turukku,
Sanırım kimse henüz bu konuda bilgi vermemiş, geçmiş yaptıklarınızı da takip etmiyorsunuz muhtemelen.
Türkçe vikipedideki bir kuralı aktarmak istiyorum: Üst kategorisinde var olan kategoriler alttaki maddeye veya kategoriye eklenmez.
Farklı vikipedilerde farklı kurallar olabiliyor, ama Türkçe vikipedideki kural, beğensek de beğenmesek de böyle.
Genel olarak da, mücadele içine girmeden geri alınmayacak biçimde katkı vermenin çok daha isabetli olacağını belirtmek istiyorum.
Daha özenli katkılar yapacağınız umuduyla, verimli katkılar diliyorum. iazak (mesaj) 19:19, 19 Aralık 2013 (UTC)

Merhaba, bu makaleyi genişletmek yardımcı olabilir. Bu, İspanya'nın ulusal bir kahraman hakkında. teşekkürler: Amaro Rodríguez Felipe.--80.39.250.31 19:48, 25 Aralık 2013 (UTC)

İyi günler. Alanlar bir Türk halkıdır, maddede de öyle diyor. Ama Türk halkları şablonunu ekleyince geri alıyorsunuz. Niye acaba? Erim Turukku (mesaj) 15:22, 8 Ocak 2014 (UTC)

Size de iyi günler. Cevap için sayfa geçmişini kontrol edebilirsiniz. -esc2003 (mesaj) 16:22, 8 Ocak 2014 (UTC)

benzer değişiklikleri sürdürdüğünüz için bu kez 1 ay süreyle engellendiniz. bilginize. --kibele 16:35, 9 Ocak 2014 (UTC)

benzer değişiklikleri sürdürdüğünüz için bu kez altı ay süreyle engellendiniz. bilginize. --kibele 10:34, 1 Mart 2014 (UTC)

Haksızlık![kaynağı değiştir]

Merhaba Yozer1. Türkçe Vikipedi İngilizce Vikipedi kadar gelişmiş değil ve şu anda engellenmeme karşı çıkamıyorum. Sizden ricam yetkili kişilere bu durumu bildirmeniz. İskit dilleri makalesinde eskiden iskit dilinin türk dili olduğu yazıyordu ve makaledeki bütün kaynaklar da öyle söylüyor sonra millet kafasına göre İran dili yapıyor hem de kaynaklar hala Türkçe olduğunu savunan kaynaklar olmasına rağmen. Kibele denen şahıs da benim yaptığım geri almayı kaynak lazım diye iptal etti ben de kaynaklar zaten var diye onun değişikliğini geri aldım ve bunun için tam bir yıl engelleme aldım. Hangi kurala göre bunu yapıyor anlamıyorum. Kendine verilen hakları suistimal edip kafasına göre kullanıyor ve bu ilk değil kaç defa haksız yere engellendim. Kendi sayfamdan başka bir yere yazamadığım için buraya yazdım. Sizin benim Safevi Devleti'ne yaptığım yorumun altına verdiğiniz cevaba karşılık verecektim o zaman farkettim bu durumu. Şimdiden teşekkür ederim. Erim Turukku (mesaj) 14:45, 17 Aralık 2014 (UTC)

Merhaba Erim Turukku. Tarafsız olma adına koskoca Türk kökenli alimler İran'lı tanıtılıyor Vikipedi'de. Yanlış anlamayın, İran medeniyeti çok yüksektir, hatta Osmanlı medeniyeti Fars ile Bizans medeniyetleri karışımıdır. Ancak vaziyet bu kadar açık iken, bu tür düzeltme engellemeleri beni de üzüyor.
Bildirimi gerekli yere yaptım. Hayırlısı olsun. -Yozer1 (mesaj) 15:48, 17 Aralık 2014 (UTC)

Evet, birsürü Türk şahsiyet Fars olarak gösteriliyor. Mesela Orta Asyalı buz gibi Türk olan Harezmi'ye Fars deniliyor, bir de bunu tarafsızlık adı altında yapıyorlar halbuki ben bunun açıkça Türk tarihini çarpıtma ve yoketmeye yönelik çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir değil iki değil sürekli yapıyorlar ve bu kadarı da şans eseri olamaz. Harezmi'nin eski sürümünde Türk veya Fars deniliyordu ve Türk olduğuna dair kaynaklar vardı sonra Kibele keyfine göre Türk kısmını silip sadece Fars olarak bıraktı ve bunu benim engellememe de karı çıktı hiçbir açıklama da yapamamıştı. Yani Türk şahsiyetlerin Fars gösterilmesi çok yanlış. Ama Osmanlı medeniyetinin Fars ve Bizans medeniyetleri karışımı olduğuna katılmıyorum. Osmanlı Selçuklu'nun varisidir Bizans medeniyetiyle bir alakası olamaz ve asıl toprakları Anadolu ve Balkanlar olduğu için de Fars medeniyetiyle ilişkilendirilmesi imkansız görünüyor. Her neyse sonuç olarak Kibele'nin bu yaptıkları görevini suistimal etmektir bu görevi haketmiyor onsuz bir Vikipedi çok daha güzel olacaktır. Siz ve benim gibi düşünenler olduğuna eminim onlar da bu konuda destek olurlarsa çok iyi olur. Erim Turukku (mesaj) 09:53, 19 Aralık 2014 (UTC)

ToprakM  12.54, 27 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla

Selam,

Türkiye'deki yangın maddelerini geliştirmeyi amaçlayan Vikiproje Türkiye Yangınları'na davetlisiniz. Daveti kabul ederseniz kullanıcı adınızı Katılımcılar listesine eklemeyi ve kullanıcı sayfanıza {{Kullanıcı VP Türkiye yangınları}} şablonunu eklemeyi unutmayın.

Daha fazla soru veya destek için Vikiproje Türkiye Yangınları Koordinasyon Merkezi'ne veya mesaj sayfama beklerim. Mustafa MVC

Selam,

Türkiye'deki yangın maddelerini geliştirmeyi amaçlayan Vikiproje Türkiye Yangınları'na davetlisiniz. Daveti kabul ederseniz kullanıcı adınızı Katılımcılar listesine eklemeyi ve kullanıcı sayfanıza {{Kullanıcı VP Türkiye yangınları}} şablonunu eklemeyi unutmayın.

Daha fazla soru veya destek için Vikiproje Türkiye Yangınları Koordinasyon Merkezi'ne veya mesaj sayfama beklerim. Mustafa MVC

VPR:TRY Vikiprojesi maddelerinin toplanması.[kaynağı değiştir]

Selam, Vikiproje Türkiye Yangınları kapsamında proje ile ilgili maddelerin tartışma sayfalarına vikiproje şablonu ekleyebilirsiniz. Ayrıca projeye katılımda bulunmak için bu listeye kullanıcı ismini ekleyebilirsiniz. İletişim için Kullanıcı_mesaj:Mustafa_MVC, iyi günler.