Kullanıcı mesaj:Bilim Kralı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoşgeldiniz Bilim Kralı![kaynağı değiştir]

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Herkesin katkıda bulunabildiği özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoşgeldiniz !

Burası, tamamen gönüllü katılımcıların çabalarıyla, 250'den fazla dilde oluşturulmaya çalışılan özgür ansiklopedi Vikipedi'nin Türkçe sürümüdür. Burada, yazar kadrosu gibi kavramlar yoktur; sizin de içinde bulunduğunuz Vikipedi kullanıcıları, yani Vikipedi'den yararlanan herkes, Vikipedi'nin yazarıdır.

Beş temel ilke üzerinde şekillenen bu projeye katkıda bulunmadan önce, Vikipedi'nin politikalarının özetlerini okumanızı öneririz. Ayrıca Vikipedi'nin işleyişi ve içeriğiyle ilgili bilgileri yardım bölümünden alabilirsiniz. Vikipedi hakkındaki sorularınızı Danışma Masası'na iletebilirsiniz.

Küçük bir hatırlatma: Ansiklopedi maddeleri hariç olmak üzere, tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarındaki yazılarınıza, (~~~~) işaretlerini koyarak ya da alttaki yeşil el işaretinin gösterdiği değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini tıklayarak imza atmayı ihmal etmeyiniz.

Unutmayın; burası, okuyucuların katkısıyla gelişen özgür ansiklopedi Vikipedi ve siz de buranın bir yazarısınız. Vikipedi'ye katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyin. İyi Vikilemeler... - M. M. ileti 11:44, 10 Nisan 2009 (UTC)


Deutsch: Sprechen Sie kein Türkisch? Klicken Sie hier.
English: Don't speak Turkish? Click here.
español: ¿No hablas turco? Cliquea aquí.
français: Vous ne parlez pas turc ? Cliquez ici.
русский: Не говорите по-турецки? Нажмите сюда.
中文: 你不会说土耳其语吗?点击这里
Andere Sprachen   Other languages   Otros idiomas   Autres langues   Другие языки   其他語言

Öncelikle iyi çalışmalar diyerek söze başlamak istiyorum,[kaynağı değiştir]

Şu bahsedilen telif konusu biraz kafamı kurcalıyor. Bu konuda sizin görüşünüzü almak istiyorum. Vikipedi'ye eklenen bilgilerin telifi bildiğim kadarıyla halka ait, doğru mudur? Peki bu telifleri kim kontrol ediyor ve denetliyor? Soruyu biraz daha açarsam; buraya yazılan tüm yazılar ya da bilgilerin savunucusu kimdir? Mesela örnek vermek gerekirse, buraya bir kimse tarafından eklenen üç ya da dört ay önceki bilgiyi bir kişi kendine ait olduğunu iddia etse bu konuda vikipedi, bu yazının yayın tarihini, eklenme tarihini baz alarak o kimseden belli bir ispat/delil isteyerek her konuda ve her yerde "eğer bilgi gerçekten halka ait ise" kendini sonuna kadar savunabilecek mi? Bu konu ile ilgili araştırmalar yapan Vikipedi'de çalışan ayrı bir ekip var mıdır? Bilgilendirmeniz için teşekkürler. İyi çalışmalar.--Bilim Kralı 11:43, 10 Nisan 2009 (UTC)

Merhabalar, telif konusunda Vikipedi'de size yardımcı olacak pek çok sayfa mevcut. Özellikle şu sayfadan ve o sayfadaki linkleri takip ederek bilgilenmeniz mümkün. Öte yandan Vikipedi'yi savunucu, maddeyi sahiplenme, vb. kavramlardan bahsetmişken, belki GÖBL lisansı maddesini de okumanızda yarar olabilir. Hatta özgün araştırmaların (tam da bu nedenle) neden yasak olduğunu anlatan şu sayfa da dikkatiniz çekebilir. Başka sorularınız olursa lütfen çekinmeyin. İlginiz için teşekkürler. --M. M. ileti 11:49, 10 Nisan 2009 (UTC)

Merhabalar...[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de olduğu gibi Vikikitap'a da yapılan katkılar "katkılarım" bölümünde işlenir mi?--Bilim Kralı 14:05, 10 Nisan 2009 (UTC)

Evet, işlenir. --M. M. ileti 18:30, 10 Nisan 2009 (UTC)

Tamam, şimdi yanıtınızı bekliyoruz. Şimdiden Teşekkürler--Bilim Kralı 13:50, 26 Nisan 2009 (UTC)

Aynı iletiyi bu kullanıcı adınızla yollar mısınız? --M.M. ileti 13:58, 26 Nisan 2009 (UTC)

Sayın Metal Militia konu ile ilgili yanıtınızı sabırsızlıkla bekliyorum.--Bilim Kralı 16:27, 26 Nisan 2009 (UTC)

Merhabalar, hepimizin Vikipedi dışında da birer hayatı var malûm. 7/24 burada olamadığımız için, özellikle de sizinki gibi uzun ve felsefi sorular içeren iletilere cevap vermekte gecikebilirim. Mâzur görün lütfen. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --M.M. ileti 16:45, 26 Nisan 2009 (UTC)
  • Önemli değil, iş yoğunluğunuzu anlayabiliyorum. Sizi bekleyeceğim:) --Bilim Kralı 16:54, 26 Nisan 2009 (UTC)
Merhabalar, sorularınıza sırasıyla cevap vermeye çalışayım: öncelikle şu hususun altını çizmeliyim ki, Vikipedi, sürekli yaşayan, belki de hiç bitmeyecek / tamamlanmayacak olan uzun soluklu bir ansiklopedi projesidir. Bir blog, bir forum sitesi değildir. Sosyalleşme ortamı hiç değildir. Kullanıcıların birbirini şahsen tanıması gerekmez. Aralarında birbirlerini tanıyanlar da olabilir tabii, ama bu bir tesadüften öteye geçmez ve Vikipedi için bu hiçbir anlam taşımaz. İkinci husus, Vikipedi'de yönetim / yöneticilik diye bir kavramın olmayışıdır. Tek yetkili yönetim merkezi Vikipedi vakfıdır. Vikipedi'yi kullanıcı topluluğu şekillendirir. Vikipedi, bu topluluğun aldığı kararlar doğrultusunda büyür, gelişir. Topluluk kendi arasından, kriterleri belirlendiği üzere, belli birtakım hizmetleri yerine getirmesi için hizmetlilerini seçer. Hizmetliler, anlamsız maddeleri silme, üzerinde yoğun ileri-geri alma savaşları yaşanan maddeleri koruma altına alma, ve vandalizm yapanları engelleme fonksiyonlarını ifa ederler. Hizmetlilerin şeffaf olması, secerelerinin dünya aleme ilan edilmesi gerekmez. Kaldı ki, sahip oldukları bu fonksiyonları kötüye kullanmaları durumunda (ki Türkçe Vikipedi'de böyle bir durum hiç yaşanmamıştır) bir üst kurum olan Meta tarafından bu yetkileri geri alınır. Hizmetlilerin de birbirlerini tanımaları şart değildir. Böyle bir zorunluluk, gelenek, teamül, vb. yoktur. Zaman zaman, çeşitli şehirlerde, bazı Vikipedi kullanıcılarının toplantılar düzenlediği ve bu toplantıları bu sayfalarda duyurup, katılım sağlamaya çalıştıkları oluyorsa da, bu toplantıların hiçbir resmî niteliği, bağlayıcılığı ve Vikipedi'yi ilgilendiren bir yanı yoktur. Katılımlar tamamen kişisel tercih meselesidir.
"Sizden bir yetkilinin özel hayatındaki olumsuzlukları neticesinde Wikipedi'yi tabiri caizse stres topu olarak kullanma ihtimaline karşı korumak için konu ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?"
Gerçi dört seneye yaklaşan Vikipedi kullanıcılığım sırasında böylesi bir duruma hiç tanık olmadım. Tabii bu, bundan sonra da olmayacak anlamına gelmez ama, olursa da kendisi, diğer kullanıcılar tarafından nazik bir dille uyarılır ve biraz dinlenmesi, soluklanması önerilir. Hatta diğer kullanıcıların, bazı uygulamalarından memnun olmadıkları hizmetlileri şikayet edebilmelerini mükün kılan mekanizmalar da mevcuttur. Şeffaflık konusundaki çekincelerinize katılamayacağım maalesef. Vikipedi'nin, yazılımı açık kaynak kodludur, lisansı da dahil olmak üzere (GÖBL) her sayfası kamuya açıktır. Bu sayfalara eklenen bir nokta işareti dahi, sonsuza dek burada kalmak üzere kayıtlara geçer. Ve bunları her isteyen, istediği an görebilir. Vikipedi'nin herkese açık, özgür ansiklopedi olmasının (sizin tabirinizle "şeffaflığının") olumsuz yanlarından birisi de, sıklıkla vandalizme uğramakta olmasıdır. Ve tam da bu noktada, yukarıda bahsettiğiniz "eklenen bilgilerin kaybolması ihtimali" kavramı ortaya çıkar ki, bunun da çözümü vardır. Tecrübeli kullanıcılar vandalizme uğrayan maddeleri düzgün sürümlerine geri alırken genellikle bir başka kayıtlı (güvenilir) kullanıcının sürümüne geri alırlar, ancak bu esnada, faydalı katkı yapmış anonim ve masum IP lerin değişiklikleri de arada kaynayıp görünmez hale gelebilir. Fakat bütün bunların çözümü Vikipedi yazılımında vardır. Umarım sorularınıza tatmin edici cevaplar vermişimdir. Burada vakit geçirdikçe, sistemin nasıl işlediğini daha iyi anlayacak ve katkılarınızı arttırarak sürdürmek isteyeceksiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --M.M. ileti 11:11, 27 Nisan 2009 (UTC)