Kullanıcı:Scotro/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selahattin Kara
Hakkında
Doğum1Mart 1958 Rize, Çayeli
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
MeslekRessam
ÖdülTürkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Selahattin Kara (d. 1958,Rize) Türk ressam. Enerjik karakteri ve yaptığı happeninglerle bir dönem çılgın ressam olarak anıldı. Empresyonist (izlenimci) resmin Türkiye’deki yaşayan en önemli temsilcisi. Ağırlıklı olarak İstanbul peyzajlarının yanı sıra çağdaş disiplinlerde çalışmalar yapıyor. Cumhurbaşkanlığı kültür ve sanat büyük ödülü sahibi.




HAYATI[değiştir | kaynağı değiştir]

1958 yılında Rize’nin Çayeli ilçesinde, yedi çocuklu çiftçi bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Yeteneğini ve estetik algısını okur yazar dahi olmayan ama yerel kültürde enteresan yaratıcılığa sahip annesi Rukiye hanımdan almaktadır. Babası İbrahim resme olan ilgisini desteklemezdi. Baba korkusuna rağmen saklanarak yapardı resimlerini. İlkokulu mahalle okulunda, orta okulu ve liseyi Çayeli lisesinde okudu. Şanslı bir öğrenci olarak Çayeli lisesinde resim öğretmeni tarafından özel ilgi gördü. Resim dersi saatlerinde öğretmeni tarafından deniz kenarına yalnız başına resim yapmaya gönderiliyordu. Işığı izlemeye, renkleri görmeye ve biçimleri keşfetmeye o dönemde başlayıp henüz farkına bile varmadan izlenimciliği içselleştirme sürecini yaşadı. Kutsanan doğa ile barışık yaşam bütün sanatının kaynağını oluşturacaktır. [1]

Hiç bir zaman kentsoylu biçimciliğe yenik düşmeden, duyumsadığı gibi yaşamaya ve üretmeye devam edecek.

1976 yılında şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Atatürk eğitim fakültesi olan, Atatürk Eğitim Enstütüsünün resim bölümüne yetenek sınavını kazanarak girdi. Bu dönemde İstanbul yaşam hayatına uyum sağlayıp, sanat ortamının içerisine girmeye başladı. Bir çok sergiyi gezip Hikmet Onat, Nazmi Ziya gibi ressamları birinci elden inceledi.

Öğrencilik yıllarında ülkedeki siyasi karışıklar, gergin politik ortam sık sık eğitime ara verilmesine neden oluyordu. Bu karışıklıklar içerisinde toplumdaki sanata dair ilerlemeler durma noktasına gelmişti. Zaten kısıtlı sayıdaki galeriler bu çalkantılı ortamdan olumsuz olarak en çok etkilenenler oluyordu. 1979 yılında mezun oldu ve atandığı Edirne’nin Meriç ilçesi lisesinde Dört yıl boyunca resim öğretmeni olarak görev yaptı.bu kısa suredeki başarılarından dolayı milli eğitim müdürlüğü tarafından üç kez taltif edildi. 1984 yılında istifa edip İstanbula dönmeye ve profesyonel ressam olmaya karar verdi. Lise ve üniversite yıllarında deneyimlediği empresyonizm tekniği kendisine, klasik resim ile soyut resim arasında geniş bir yelpazede çalışma şansı vermekteydi. İlk kişisel sergisini 1989 yılında Kadıköy’de açtı. Ortaköy’de atölyesini kurdu ve 22 sene boyunca orada çalıştı. Bu nedenle Ortaköy semti resimlerinde sıkça görülür. Soyut, figüratif soyut, cağdaş gibi tarzlarda çalışıp, seriler çıkarttı ve sergiledi. Canlı performans ve happeningler yaptı. Fakat empresyonizm akımı en büyük tutkusu oldu. 2011 yılında Nişantaşı Teşvikiye’ye taşındı. İstanbul’un atmosferini ve kültürünü anlatan figür ağırlıklı büyük ölçülerde eserler üretti. Ülkenin tanınmış galerilerinde çok sayıda sergi açtı.

2016 yılında yaşadığı sağlık sorunundan dolayı soyut tarzına geri dönüş yaptı ve çalışma programına kalıcı olarak dahil etti. 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazandı.[2] 200’ü aşkın karma ve 50 civarında kişisel sergi [3] açan sanatçının eserleri Cumhurbaşkanlığı koleksiyonu, Almanya şansölyesi Angela Merkel,[4] Rusya devlet başkanı Vladimir Putin gibi dünya liderlerinin koleksiyonunda da yer almakta. Şu an Nişantaşında’ki atölyesinde çalışmalarına devam ediyor.



SANATI[değiştir | kaynağı değiştir]

Selahattin Kara izlenimci bir yaklaşımla eserlerini oluştururken aynı zamanda bir çok sanat pratiğini denemiş ve sanatı ne kadar ileri götürebileceğine dair sınırları sınamaktan çekinmemiştir. Yaşadığı coğrafyanın bir getirisi, doğuştan izlenimci olarak büyüyen sanatçı, doğayı yakinen tatbik etme fırsatı bulmuş ve bunları resimlerine taşımıştır.[5] Renk ve ışığı büyük bir harmoniyle birleştirerek izleyicisine sunan Kara, ard arda gelen renk paletiyle resimlerinde perspektif anlayışını oluşturur. Resimde ışığı ve perspektifi renk ve pentür üzerinden oluştururken empresyonizmin doğasından yararlanmayı ihmal etmez. Manzaranın kendisine değil özüne bakarak resimlerini yapar. Renk, ışık ve impasto kullanarak resimlerini oluşturur. Renkle olan ilişkisini soyut resimlerine de yansıtan sanatçı güçlü bir anlatım içerisindedir. Sanatta deneysellikten kaçmayan ve hep yeni yollar ve anlatımlar arayışında olan sanatçı Modern sanat akımlarının mihenk taşı olan empresyonizimle, çağdaş sanatın getirilerinden olan happeningi birleştirdiği işler (çalışma alanı içindedir).

Selahattin Kara izlenimciliğin son büyük temsilcisi ve aynı zamanda Türk sanatının da yapı taşlarından birisidir.


Kişisel Sergilerden Seçmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

2022 Selahattin Kara art studio

2019 Kazlıçeşme Sanat Galerisi, İstanbul [6]

2017 CRR (Cemal Reşit Rey) Sergi Salonu, İstanbul

2015 CRR (Cemal Reşit Rey) Sergi Salonu, İstanbul

2013 Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi, İstanbul

2011 İstanbul Antik sanat galerisi, Teşvikiye, İstanbul

2009 Asmalımescit sanat galerisi, Beyoğlu- Tünel, İstanbul

2009 Asmalımescit sanat galerisi, TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı

2008 Mart Koleksiyon, Ankara

2008 Bali Sanat Galerisi, İstanbul

2007 Bali Sanat Galerisi, İstanbul

2006 Modern Art Gallery, İstanbul

2005 Modern Art Gallery, İstanbul

2004 Cream Art Gallery, İstanbul

2003 Art İstanbul 2003

2003 Valör sanat galerisi, Ankara

2003 Doku sanat galerisi, İstanbul

2002 Koleksiyon sanat galerisi, Çırağan Sarayı, İstanbul

2002 Doku sanat galerisi, İstanbul

2001 Kaş sanat galerisi, İstanbul

2001 Doku sanat galerisi, İstanbul

2001 Valör sanat galerisi, Ankara

2000 Asmalımescit sanat galerisi, İstanbul

1999-2000 İstanbul Sanat Fuarı

1999 Asmalımescit sanat galerisi, İstanbul

1999 Saçaklı Ev sanat galerisi, Lefkoşe, Kıbrıs

1998 Asmalımescit sanat galerisi, İstanbul

1998 Görüntü sanat galerisi, Adana

1998 Gülmine sanat galerisi, İstanbul

1997 Coşku sanat galerisi, İzmir

1996 Başak sanat galerisi, İzmir

1994 İngiliz Kültür Derneği Sanat Galerisi, Ankara

1993-1997 İstanbul Sanat Fuarı, Bilim sanat galerisi

1992 İş Bankası Kültür Merkezi, Antalya

1992 Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Antalya

1991 Dadyadost sanat galerisi, İstanbul

1991 Dadyadost sanat galerisi, İstanbul

1989 Pago Sanat Galerisi, İstanbul

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

SELAHATTİN KARA RETROSPEKTİFİ Sanat ve Yaşamın İzinde [7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.zeytinburnukultursanat.com/media/brochures/23.pdf
  2. ^ https://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanligi/kultursanatodulleri/odulalanlar/
  3. ^ https://kazlicesmesanat.com/sergiler/selahattin-kara-retrospektifi
  4. ^ https://www.ensonhaber.com/gundem/merkele-hediye-edilen-eserin-sahibi-selahaddin-kara-duygularini-anlatti
  5. ^ https://kazlicesmesanat.com/sergiler/selahattin-kara-retrospektifi/
  6. ^ https://www.zeytinburnukultursanat.com/media/brochures/23.pdf
  7. ^ https://www.zeytinburnukultursanat.com/media/brochures/23.pdf