Kullanıcı:Manomes/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Taş Fırın[değiştir | kaynağı değiştir]

Pişirme yöntemi olarak olarak dünyada çok farklı şekil ve modellerde fırınlar kullanılmaktadır. Diğer fırınlar ile kıyaslandığında ve özelikle Türkiye’de pişirdiği yemeklerden en çok sevk ve lezzet alınan fırın modelleri arasında favorimiz taş fırınlardır. Yapı malzemesi Tuğla olan taş fırınların amacı ısıyı eşit oranda dağıtmaktır.Taş fırın dediğimizde aklımıza ilk olarak taş fırın ekmeği gelmektedir. Bir çok yörede sert ekmek, ekşi mayalı ekmek ve köy ekmeği olarak bilinir. Taş Fırın da pişen ekmeğin kalitesi yüksek olduğu gibi lezzeti de bir başkadır. Bayatlamama özelliğine sahip olan taş fırın ekmekleri tüketildiğinde diğer ekmeklerden ne kadar farklı olduğunu fark edilecektir. 2 senede bir bakım ve tuğlalarının değiştirilmesi gerekmekte olan taş fırınlar her ne kadar maliyetli olsa da ankastre fırın ve endüstriyel fırınlara karşı tercih edilmeye devam edilmektedir. Ekmek, pide, simit ve bir çok unlu mamüllerin pişirilmesinde kullanılan taş fırınlar kültürümüzde olmasa dahi pizzalar içinde öncelikli bir seçimdir. Patlıcan kebabı, tava, urfa kebabı yemeklerinin odun ateşinde pişmesini isteyen kişiler sıklıkla taş fırın tercih etmektedirler.

Taş Fırın Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Taş fırınları ve seyyar taş fırınlarının yapımı özel bir çaba ve emek istemektedir. Gaziantep ve çevresinde yapılan taş fırınlarına ve yetişen taş fırın ustalarına rağbetin nedeni de bundan kaynaklanmaktadır. Ustalar tarafından tek tek yerleştirilen tuğlalar birbirine çimento ile sabitlenmektedir. İstenilen şekil ve boyuta göre yapım standartı değişmekte olan taş fırınlar genelde iç yüzeyi oval bir tepe şeklinde üretilir. Sıra şekilde düzülen tuğlalar tıpkı duvar örerken olduğu gibi her bir tuğlanın üstüne gelen tuğla yarım şekilde denk gelip sağlamlığı arttırır.

Taş Fırın ülkemizde önde gelen fırın çeşitlerindendir. Bir çok dev şirket ve kuruluş Ankastre Fırın ve Sanayi tipi fırın kullanmakta olsa da taş fırın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Metropol şehirlerde dahi zaman bulabilen kişiler özellikle taş fırında pişirilmiş pide, ekmek, pizza, simit ve lahmacun tercih etmektedir. Odun ateşinde pişirilmiş olan pide, ekmek, pizza, simit, ve lahmacun ısıyı eşit olarak aldığından yumuşak ve lezzetli olmaktadır. Taş fırınlarında yapılan yemeklerde öncelikli bir tercih olarak öne çıkmaktadır. Metropol şehirlerde memleket özlemi çeken kişiler bir çok yemeği evlerindeki ocakların yerine taş fırında yaptırtmayı yeğlemektedir. Patlıcan kebabı, Tava gibi yemeklerde odun ateşinin önemini bilen kişiler vakit buldukça taş fırın aramaktadırlar.[1]

Taş Fırın Nasıl Yapılır?[değiştir | kaynağı değiştir]

Taş fırın yapımında genellikle Fırın Taşı kullanılmaktadır. Farklı modelleri bulunmakta olan taş fırınlar genellikle tuğladan yapılmaktadırlar. Gaziantep çevresinde üretilen en kaliteli tuğlaların tercih edildiği taş fırınlarda kalite yüksek önem arz etmektedir. 2 senede bir bakım ve temizliğe ihtiyacı olmakta olan taş fırın ihtiyacınız doğrultusunda kaliteden ödün vermemelidir.

Taş Fırın Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Taş fırınlar genellikle sabit bir şekilde yapılmaktadır.
  • Seyyar taş fırınlar ise özellikle Kebap yapan kişiler tarafından tercih edilmektedir.


  1. ^ "Taş Fırın". Manomes. 24 Ocak 2021. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021.