Kullanıcı:Kubraanurr/Küresel terör

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Küreselleşme[değiştir | kaynağı değiştir]

Küreselleşme [1]kelimesinin birçok tanımı vardır. Bu tanımlar aslında küreselleşmeye nerden ve nasıl bakıldığı ile ilgilidir. Ancak hepsinin ortak noktası dünyada ilerlemekte olan karşılıklı bağımlılık ve ilişkiler hakkındaki yorumlardır. [2]Küreselleşme sadece sosyolojinin bir konusu değildir ancak sosyolojik açıdan toplumlar arasındaki değişimdir. Robertson [3]değişim için şunu söylemiştir: "...Küreselleşme teması anlayışları aralarında farklılık göstermesine rağmen küreselleşme diye adlandırılan şeyi anlamanın en iyi yolunun, dünyanın 'birleşik' hale geldiği, ama kesinlikle safdil işlevselci tarzda bütünleşmediği 'biçim sorunu' üzerinde yoğunlaşmak olduğunu düşünmektedir". Küreselleşmenin bir başka tanımı olarak da[4]"insan hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen teknoloji ve kimyasal maddelerin ortaya çıkması sonucu ülkelerin gelişmek için farklılaşma çabası içinde bütün dünyayı etkileyecek olguların ortaya çıkmasıyla oluşmuştur" diyebiliriz. Zaman içerisinde dünya geneline yayılan bu olgular ülkeler arası farklılaşmaya yol açarlar. Ancak bu yayılma eşitsizlik içerisinde dağılır yani işgücü, potansiyel ve insan topluluklarına göre yayılma oranı da etkilenir. Küreselleşmenin bir başka olgusu da devletler arasındaki zenginlik ve fakirlik yarışını arttırmakta ve eşitsizlikleri de beraberinde getirmektedir.


Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte ne zaman başladığı tam bilinmemekte ve birçok farklı görüş dile getirilmektedir. İçinde bulunan konumdan kişilerin kendi düşüncelerini de katarak bir tanım oluşturmaları net bir sonuca ulaşmayı engellemiştir. Tarihte küreselleşmenin gelişme ve duraklama dönemi yaşanmış ancak toplumsal ve ekonomik olaylarla küreselleşme yeniden hız kazanmıştır.İlk kez 1961 yılında bir sözlükte yer almıştır ancak daha önce Kanadalı iletişim bilimci McLuhan tarafından ‘Global Köy’ terimi olarak bilimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu ‘Global Köy’ kavramı zaman içerisinde gelişen iletişimin ilerlemesiyle dünyanın küçüldüğünü ve karşılıklı bağımlılığın arttığına dikkat çekerken, küreselleşme uluslararası ekonomik ilişkileri vurgulayan bir terim olmuştur.

Terörizm[değiştir | kaynağı değiştir]

[5]Terörizm ise genellikle siyasi partilere, dinsel ve farklı ırklara karşı yapılan ayaklanmalar ve eylemler olarak adlandırılabilir. Farklı fikirlere sahip olan insanları yok etmek yerine onlara düşüncelerini empoze etmek için şiddet uygulayarak veya yıldırarak kendi taraflarına çekmeye çalışmaları ve aynı zamanda birçok fiziksel ve psikolojik baskı uygulamaları dahilinde bireysel veya grup halinde yapılan eylemlerdir. Gücünü ve yetkilerini bu anlamda kullanan devletlerde insan hakları ihlali ve savaş suçları nedeniyle devlet terörizmi adı altında yargılanabilirler. [6]Şu anda varolan veya geçmişte varolmuş devletler ve benzer kuruluşlar tarafından eylemleri yasaklanmış olan terör örgütlerine örnek olarak; 17 Kasım Devrimci Örgütü, Arap Yarımadası el–Kaidesi, Ateş Hücreleri Komplosu, Ceyş-i Muhammed vb. birçok örgüt verilebilir.

İlk kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Terör sözcüğünün ilk kullanımı Fransız Devrimi'ne dayanmaktadır. Fransa Devrimi'nin ilk yıllarında Fransa'da yürütme yetkisine sahip Convention, dış güçlerin ülkeyi işgal etme ihtimaline kaşı oluşan korkusu ve iç huzursuzluktan zarar görüleceği düşünülerek önlemler almışlardır. Bu amaçla kurulan komiteye en üst yetkileri verdiler. 5 Eylül 1793'te Convention devrim karşıtlarına terörü (la terreur) açıklar: "komplo kuran tüm kişileri dehşete düşürme vakti gelmiştir. Kanun adamları, terörü başlatın." Kamu güvenliğinin başındaki Maximillen Robespierre terörü sonuna kadar savunacaktır. Görevlendirilmesinden bir yıl sonra, 28 Temmuz 1792'de idam edilene kadarki süreçte bir çok kişinin infazında yer almıştır. Terör, yargısız idamlar yapan uygulama şekli ve halk üzerinde bıraktığı korku ile tarihte devlet eliyle yapılan terörizm olarak geçer. buna devlet terörizmi denir.

Kelime kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransızca terreur "1. büyük korku, dehşet, 2. korku ve yıldırmaya dayalı hükümet şekli" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince terror "titreme, korku" sözcüğünden alıntıdır. Latince fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *ters-os biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *tres- kökünden türetilmiştir.Siyasi anlamda ilk kez 1789 Fransız devriminde Montagnard'ların kurduğu korku rejimi için kullanılmıştır.

Terörün finansal Kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Dış kaynaklar
  2. Uyuşturucu Ticareti
  3. insan kaçakçılığı
  4. büyük çaplı soygunlar vb.

Küresel terör[değiştir | kaynağı değiştir]

[7]Küreselleşme terörü başlıca dünya üzerindeki toplumları birbirlerine karşı zorunlu bırakan ve bu zorunluluğun yanı sıra devletleri bir yarışa sürükleyen sistemdir. Kapitalist düzenin sosyalizmin yayılmasını önlemek için bloklara ayrıldığı Soğuk Savaş döneminde hareketlenen küreselleşme terörü gün geçtikçe gelişmiş ve değişmiştir. Değişen küreselleşme terörü artık blok halinde bölünmekten ziyade genelleşmiş ve bütün dünyayı etkileyen olgu haline gelmiştir. Ayrıca sadece devlet terörü değil artık siyasal terör de başlamıştır. Dünyanın bir yanında açlık, kıtlık, hastalık, doğal afet gibi zorluklarla savaşırken bir yanında zenginlik, lüks hayat önemli yerlere gelmiş durumdadır. [8]Bu dünya içindeki bölünmenin sebepleri elbette ki birileridir. Bu kargaşaların belki de en büyük sebeplerinden biri de insanların birbirlerine ,çevrelerine olan saygısızlıkları ve güç yarışlarıdır. Küreselleşme terörünün bir başka yanı ise insanlar arasındaki din ve ırk kavgalarının beraberinde getirdiği terör eylemleridir. Birçok canlının ölümüyle sonuçlanan bu eylemler 1980 yılında başlamış ve soykırımlarla günümüze kadar devam etmiştir. Her hangi bir sebep olmaksızın birçok sivilin hayatını kaybettiği bu terör olayları dünya gündemini de etkilemektedir. Bu eylemlere kendi çıkarları adına realist yaklaşan devletler terör örgütlerine maddi ve manevi (silah,gıda,nükleer bomba vs.) yardımda bulunarak bu olaylardan kendine pay çıkartma yani kendi devletinin gücünü ve güvenliğini sağlamak çabası içindedirler. Küresel terörün dünya geneline yayılmasında en önemli faktörlerden biri de terör eylemlerine maruz kalan insanların ve devletlerin seslerini duyuramaması ve devletler arasında çıkar mücadelesi olarak ifade edilebilir. Günümüzde de devam eden sömürgecilik anlayışı da terör eylemlerinin yaygınlaşmasın da etkili bir faktördür. [9]Özellikle son yıllarda Müslümanlara karşı yapılan terör eylemleri artış göstermektedir ancak kamuoyu ve dünya gündemi bu eylemleri görmezden gelmekte ve herhangi bir tepki göstermemektedir. Almanya'daki ırkçılık ve İslama karşı olan terör eylemleri gün geçtikçe durdurulamayacak bir hal almıştır. Bu eylemlere son noktayı ise Hanau' da iki kafeye silahlı saldırı yaparak 5'i türk 9 kişiyi öldüren daha sonra annesini de öldürerek intihar eden ırkçı saldırgan Tobias Rathjen yazdığı intihar notuyla koydu. İntihar eden teröristin intihar mektubunda şunlar yazıyordu: "Bazı halklar Almanya'dan sınır dışı edilmiyorsa yok edilmeli".

Türkiye yıllardır FETÖ'ye, ırk ayrımcısı PKK'ya, aşırı solcu DHKP-C'ye, el-Kaide gibi dini istismar eden terör örgütlerine ve 17 KASIM gibi birçok çeşitte terör örgütüyle mücadele etmektedir. Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri sınır dışında kamp kurarak orada eğitim vermekte ve yanı sıra düşüncelerini ve propagandalarını sosyal medya aracılığı ile bütün dünyaya yaymaktadırlar. Bu tehditlere karşı uzun zamandır bir mücadele içerisinde olan Türkiye'nin bu olaylardan çıkarttığı en büyük ders uluslararası düzeyde temel bir iş birliği oluşturulamazsa terörle mücadele edilemeyeceğidir. Bu farkındalık sayesinde Türkiye dünyadaki terör olaylarına karşı tutumlarda her zaman en önde yer almıştır. Bu farkındalık Türkiye'yi uluslararası bir çok platforma taşımış ve bu alanda ciddi çabalar göstermesini sağlamıştır. [10]Türkiye'de terör eylemlerine karşı alınan tedbirler ve önlemler şu şekilde ifade edilebilir:

  • Dünya üzerindeki barış ve güvenliği tehdit eden hiçbir terör eylemi ; kim tarafından, ne zaman, nerede yapılırsa yapılsın göz ardı ardı edilemez.
  • Terör eylemcilerinin barındırılmaması için ülkeler arasında "iade et veya teslim et" prensibi kullanılmalıdır.
  • Uluslararası toplum terör eylemleri ve örgütleri kim olursa olsun ayrım gözetmemelidir ve cezalandırılması için gerekeni yapmalıdır.
  • Terör örgütleri herhangi bir din veya ırkla birleştirilemez.

Son zamanlarda artan terör olayları dünya üzerinde toplumlar arası bir ortaklık kurulması gerektiğini gösterir. Aksi taktirde dünya gündemi çok daha büyük kayıplar verecektir. Yaygınlaşan ve gelişen teknolojide terör eylemcileri açısından işe yarar bir etkendir. düşüncelerini bu platformlarda yayarak daha fazla kitleye ulaşabilir ve birçok inanı şiddete yönlendirebilirler.[11]

Dünya üzerinde en dikkat çeken terör çeşitlerinden biri de ırkçılıktır.Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma namazı esnasında iki camiye yapılan saldırılar dünyada İslamiyete karşı yapılan terör eylemlerini bir kez daha gün yüzüne çıkarttı. Hindistan’ın Bihar eyaletinde Hindu çeteler tarafından Ekim 2018 de Müslümanlara karşı yapılan saldırı da 70 yaşındaki bir Müslüman yakılarak öldürülmüştü. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) raporuna göre, Avrupa’da yaşayan Müslümanlar 2016-2017 yıllarında Danimarka’da 56, Belçika’da 36, Avusturya’da 256, Fransa’da 121, Hollanda’da 364, İsveç’te 439 ve İspanya’da 546 kez ırkçılık ayrımlarıyla karşılaştı. Amerikan İç Savaşı (1861-65) sonrasında kölelikten kurtulan siyahları sindirmek için ırkçı beyazların Güney eyaletlerinde kurduğu Ku Klux Klan adlı terörist örgüt de buna örnektir. Suriye’deki iç savaşta hükümete karşı yapılan terör eylemlerinden biri olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra terör eylemleri, bu eylemlere destek olan devlet ve örgütlerde küresel terörün hedefi haline gelmiştir. Bu da beraberin de devletlerin terör eylemlerinden kendilerini korumak adına çeşitli yöntemlere başvurmasıyla devlet terörünün küreselleşme yolunda ilerlelemesini sağlar. Böyle devam eden anlayışlar birçok sorunla bizi baş başa bırakacak gibi gözükmektedir.

[12]ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgili Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgili Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Küresel Terör ve Türkiye (Emre Kongar)
  • Küreselleşmenin İstihbarat, Güvenlik ve Terör Buyutu (Mücahit Özdoğan)
  • Terörizm (İhsan Bal)

Ayrıca bak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "küreselleşme". 
  2. ^ "global sorunlar : tehdit mi?". 
  3. ^ "Robertson ve küreselleşme". 
  4. ^ "küreselleşme". 
  5. ^ "terörizm". 
  6. ^ "terör örgütleri". 
  7. ^ "küresel terör". 
  8. ^ "terör olayları" (PDF). 
  9. ^ "İslam'a karşı gerçekleşen terör olayları". 
  10. ^ "türkiye ve terör". 
  11. ^ "türkiye ve terör". 
  12. ^ "terörizm".