Kullanıcı:Dakmor Tojira/Seks pozisyonları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seks pozisyonları, insanların cinsel ilişki veya diğer cinsel aktivitelerini/yaklaşımlarını gerçekleştirirken, farklı vücut pozisyonlarını alarak eyleme döktükleri hareketlerin ve davranışların bütününe verilen tanımlamadır. Cinsel eylemler genellikle katılımcıların bu eylemleri gerçekleştirmek için benimsedikleri pozisyonlarla ve davranışlarla tanımlanır. İnsan hayatında, tercihlere dayalı olmakla beraber birçok farklı seks pozisyonu vardır. Seks pozisyonları her ne kadar genelde erkek üreme organı olan penisin, anüse veya kadın üreme organı olan vajinaya sokulması (bu tip cinsel ilişkilere penetrasyon denir) olsa da 69 gibi cinsel organların direkt olarak birbiri ile birleşmesi olmadan gerçekleştirilebilen seks pozisyonları da mevcuttur.

Yaygın olarak partnerler arasında tercih edilen üç cinsel ilişki kategorisi vardır. Bunlar: vajinal penetrasyon, anal penetrasyon ve oral seks (özellikle ağızın jenital bölgelere sürtülmesi, jenital organların emilip, yalanması).[1] Cinsel eylemler başka şekillerde de gerçekleştirilip orgazm yaşanılabilir. Kişinin kendine mastürbasyon yapması, partnerlerin birbirlerine mastürbasyon yapması, yapay penisleri veya vibratör gibi cihazları (seks oyuncakları) kullanarak jenital ya da anal zevk sağlanabilir. Kişiler; cinsel ilişki sırasında biribirinden farklı çok sayıda değişik seks pozisyonu denemektedir. Kişilerin tercihlerine, yaratılıcıklarına ve isteklerine göre birbirinden farklı sayısız farklı seks pozisyonu mevcuttur.

Tam penetrasyonlu pozisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tam penetrasyonlu pozisyonlarda; vajinaya, ağıza ya da anüse insanin bir uzvunun veya yapay bir nesnenin girmesi gerekmektedir (penetrasyon ismi de bu girmeden gelir). Bu nesne; penis, strap penis, yapay penis (dildo), anüse sokmalık plug, herhangi bir seks oyuncağı veyahut uzun ve kalın bir başka cisim olabilir. Bu tip pozisyonlarda; vajina, ağız ya da anüs muhakkak bir penetrasyona maruz kallır.

Dosya:Wiki-missionary.png
Misyoner pozisyonu, en yaygın kullanılan seks pozisyonudur [2][3]
Antik Yunan seks mozaiği
Genellikle ' köpek pozisyonu ' olarak adlandırılan arkadan (anal) penetrasyon pozisyonu. Penetrasyona uğrayan partnere bu pozisyonda vajinal veya anal yolla girilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sexual Intercourse". Discovery.com. 2008-08-22 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-01-12. 
  2. ^ Sex. Lotus Press. 2006. s. 145. ISBN 8189093592. Erişim tarihi: August 17, 2012. 
  3. ^ Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century. Cengage Learning. 2008. s. 423. ISBN 0495553395. Erişim tarihi: January 5, 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Sex positions ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur [[Kategori:Seksoloji]] [[Kategori:Cinsel davranış biçimleri]] [[Kategori:Seks pozisyonları]]