Kudüs kralları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Kudüs Krallığı Arması

Bu liste 1099-1291 döneminde Kudüs Krallığı Kralları ve kral naipleri listesidir. Kudüs Krallığı 1099da Birinci Haçlı Seferi ile Haçlı ordusunun Kudüs'ün zaptı ile Kudüs başkentli olarak kurulmuş; 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin Kudüsu tekrar fethi ile Akka merkezli olarak 1291e kadar ismen devam etmiştir. Akka merkezli Kudüs krallığının başına geçen krallardan bazıları Akka'da yaşamamışlardır. Gittikçe küçülen Akka etrafında bulunan ve Kudüs Krallığı ülkesi kabul edilen ülke fiilen taht naibleri tarafından idare edilir olmuştur. 1291da Memlûk Sultanlığı hükümdarı El-Eşref Halil tarafından Akka kalesi kuşatılıp Memluklu Devleti eline geçirilince Kudüs Krallığı devleti resmen sona ermiştir. Ama Avrupa'da bulunan pek çok soylu ve hükümdar kendilerini hala Kudüs Kralı olarak ilan etmislerdir.

Kudüs merkezli krallık kralları ve naipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kudüs merkezli Krallık kralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Portresi Doğumu Evlenme ve çocukları Ölümü
Godfrey de Bouillon
(Kutsal Kabir'in Koruyucusu ve
Kudüs hükümdarı)
1099-1100
Godfrey of Bouillon, holding a pollaxe. (Manta Castle, Cuneo, Italy.jpg yak. 1060
Boulogne-sür-Mer, Fransa veya Baisy, Brabant, Belçika
II. Eustace, Boulogne Kontu ve İda, Loren'li oğlu
Hiç evlenmedi 18 Temmuz 1100
Yak. 40 yaşında
I. Baudouin
1100-1118
Baldwin 1 of Jerusalem.jpg yak. 1058
Loren, Fransa
II. Eustace, Boulogne Kontu ve İda, Loren'li oğlu
Godehilde de Toeni
Çocuksuz

Arda, Ermenistan'lı
1097
Çocuksuz

Adelaide del Vasto
1112
Çocuksuz
2 Nisan 1118
El Ariş, Mısır
yak. 60 yaşında
II. Baudouin
1118-1131
Balduin2.jpg  ??
Fransa
İ. Hugh, Rethel Kontu ile Melisende, Montlhéry'li'nin oğlu
Morfia, Malatya'lı
1101
Dört kız çocuk
21 Ağustos 1131
Kudüs
Melisende
1131-1153
*1143e kadar: Fulk ile
*1143den itibaren:III. Baudouin' ile
Melisende and Fulk of Jerusalem.jpg 1105
Kudüs
II. Baudouin ile Morfia, Malatya'lı kızı
V. Fulk, Anju Kontu
2 Haziran 1129
2 erkek çocuk
11 Eylül 1161
Kudüs
61 yaşında
Fulk
1131-1143
Melisende ile birlikte
1089/1092
Angers, Fransa
IV. Fulk, Anju Kontu ile Bertrade, Montfort'lu oğlu
Ermengarde, Maine'li
1109
4 çocuk

Melisende
2 Haziran 1129
2 erkek çocuk
13 Kasım 1143
Akka, Kudüs Krallığı
Yak. 52 yaşında
III. Baudouin
1143-1162
1153e kadar Melisende ile birlikte
Balduin3 big.jpg 1130
Kral Fulk ile Melisende
Theodora Komnene
1158
Çocuksuz
10 Şubat 1162
Beyrut, Kudüs Krallığı
32 yaşında
I. Amalrik
1162-1174
Maria Comnena and Amalric I of Jerusalem.jpg 1136
Kral Fulk ile Melisende oğlu
Agnes, Courtenay'li
1157
3 çocuk

Maria Komnene
29 Ağustos 1167
2 çocuk
11 Temmuz 1174
Kudüs
38 yaşında
IV. Baudouin Cüzzamlı
1174-1185
1183den itibaren V. Baudouin'le birlikte
Balduin4.jpg 1161
Kudüs
Kral Amalrik ile Agnes, Courtenay'li oğlu
Hiç evlenmedi 16 Mart 1185
Kudüs
24 yaşında
V. Baudouin
1183-1186
1185e kadar IV. Baudouin ile birlikte
BaldwinIVdeath-BaldwinVcrowned.jpg 1177
Giyom, Montferrat'lı ile Sibilla, Kudüs'lu oğlu
Hiç evlenmedi Ağustos 1186
Akka, Kudüs Krallığı
9 yaşında

Kudüs merkezli Krallık taht naibleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht naibi Kimin için naip Hükümdara akrabalık Naibliğe başlama Naibliğin sona ermesi
Eustace Grenier, Krallık Komiseri (Constable) II. Baodouin - 1123
Kral Artuklular elinde esir
1123
Ölüm
I. Giyom, Bures'li, Galilee Prensi - 1123
Kral Artuklular elinde esir
1124
Kralın esaretten dönüşü
Melisende III. Baudouin Annesi 1154
Kralın danışmanı ünvanlı
1161
Ölüm
III. Raymond, Trablus'lu IV. Baudouin Kuzen 1174
Kralın yetişkinlik yaşında olmamasıı
1176
Kralın yetişkinlik yaşına erişmesi
Lüzinyanlı Guy Kayın-birader 1182
Kral'ın hastalığı sırasında kral tarafından atanma
1184
Kral tarafından görevden alınma
III. Raymond, Trablus'lu V. Baudouin İkinci nesilden kuzen 1185
Kralın yetişkinlik yaşında olmaması
1186
Kralın ölümü

Akka merkezli krallık kralları ve naipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Akka merkezli Krallık kralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Portresi Doğumu Evlenme ve çocuklar Ölümü
Kraliçe Sibylla
1186-1190
Guy ile birlikte
Lettrine-Sibylle guy.jpg yak. 1157
Kral Amalrik ile Agnes, Courtenay'li kızları
Giyom, Montferrat'lı, Yafa ve Eşkalon Kontu
1176
Bir erkek çocuk

Guy, Lusıgnan'lı
Nisan 1180
2 kız çocuk
25 Haziran (muhtemelen), 1190
Akka, Kudüs Krallığı
Yak. 40 yaşında
Lüzinyanlı Guy
1186-1190/1192
1190a kadar Kraliçe Sibylla ile birlikte
Guido di Lusignano.jpg yak. 1150 veya 1159/1160
VIII. Hugh, Lusıgnan'lı ile Bourgogne, Rancon'lu oğlu
Sibylla, Kudüs'lu
Nisan 1180
2 kız çocuğu
18 Temmuz 1194
Magosa, Kıbrıs
Yak. 45 yaşında
I. İsabella
1190/1192-1205
1192ye kadar Konrad ile birlikte
1192-1197 döneminde I. Henri ile birlikte
1198'den sonra II. Amalrik ile birlikte
IsabelaKOnrad.jpg 1172
Nablus, Kudüs Krallığı
Kral I. Amalrik ile Maria Komnene'in kızı
Toron'lu IV. Humphrey,
Kasım 1183
Çocuksuz

Montferrat'lı] Konrad
24 Kasım 1190
Bir kız çocuk

II. Henry, Champagne Kontu
6 Mayıs 1192
2 kız çocuk

Amalrik, Luzinya'lı
Ocak 1198
3 çocuk
5 Nisan 1205
Akka, Kudüs Krallığı
33 yaşında
Montferrat'lı I. Konrad
1190/1192-1192
I. İsabella ile birlikte
- 1140li yıllar ortaları
Montferrat, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu
V. Giyom, Montferrat Markısı ile Judith, Babenberg'li oğlu
Hüviyeti bilinmeyen bir eş
1179dan önce
Çocuksuz

Theodora Angelina
1186/1187
Çocuksuz

Kudüs'lu I. Isebella
24 Kasım 1190
Bir kız çocuğu
28 Nisan 1192 (öldürüldü)
Akka, Kudüs Krallığı
40 yaşlarında
I. Henri
1192-1197
I. İsabella birlikte
Henry II of Champagne.jpg 29 Temmuz 1166
Champagne
I. Henri, Champagne Kontu ile Marie, Fransa'lı oğlu
I. İsabella, Kudüs'lü
6 Mayıs 1192
2 kız çocuk
10 Eylül 1197
Akka, Kudüs Krallığı
31 yaşında
II. Amalrik
1198-1205
I. İsabella ile birlikte
- 1145
VIII. Hugh, Lüziyan'lı ile Bourgogne, Rancon'lu oğlu
Éschive, İbelin'li
29 Ekim 1174den önce
6 çocuk

I. İsabella, Kudüs'lu
Ocak 1198
3 çocuk
1 Nisan 1205
Akka, Kudüs Krallığı
60 yaşında
Maria
1205-1212
1210'den itibaren I. John ile birlikte
- 1192
Konrad, Montferrat'lı ile Kraliçe İsabella'nın kızı
John de Brienne
14 Eylül 1210
Bir kız çocuk
1212
20 yaşında
Jean de Brienne
1210-1212
Maria ile birlikte
JanBrienne.jpg yak. 1170
II. Erard, Brienn'li ile Agnes, Montfaucon'lu oğlu
Maria, Kudüs'lü
14 Eylül 1210
Bir kız çocuk

Stephanie, Ermenistan'lı
Bir erkek çocuk

Berengaria, León'lu
1224
4 çocuk
27 Mart 1237
Yak. 67 yaşında
II. İsabella
Yolande olarak da anılır
1212-1228
DeathofYolande-Isabella.jpg 1212
John de Brienne ile Kraliçe Maria'in kızı
II. Friedrich, Kutsal Roma-Germen İmparatoru
Ağustos 1225
2 çocuk
25 Nisan 1228
Andrıa, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu
16 yaşında
II. Konrad
1228-1254
Conrad IV of Germany.jpg 25 Nisan 1228
Andrıa, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu
II. Friedrich, Kutsal Roma-Germen İmparatoru ile Kraliçe II. Isabella oğlu
Elisabeth, Baverya'lı
1 Eylül 1246
Bir erkek çocuk
21 Mayıs 1254
Lavello, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu
26 yaşında
III. Konrad
1254-1268
Konradin.jpg 25 Mart 1252
Wolfstein Şatosu, Landshut, Baverya
Kral II. Konrad ile Elisabeth, Baverya'lı oğlu
Hiç evlenmedi 29 Ekim 1268
Castel dell'Ovo, Napoli
16 yaşında
Hugh
1268-1284
- 1235
Henry, Antakya'lı ile İsabella, Kıbrıs'lı oğlu
Isabella, İbelin'li
25 Ocak 1255'den sonra
11 çocuk
24 Mart 1284
Magosa, Kıbrıs
49 yaşında
II. John
1284-1285
- 1259/1267
Kral Hugh ile İsabella, İbelin'li oğlu
Hiç evlenmedi 20 Mayıs 1285
Magosa, Kıbrıs
17 veya 26 yaşında
II. Henri
1285-1324
1291den sonra ülkesiz sadece unvan
- 1271
Kral Hugh ile Isabella, İbelin'li oğlu
Konstanza, Sicilya'lı
16 Ekim 1317
Çocuksuz
31 Ağustos 1324
Strovolos, Kıbrıs
53 yaşında

Akka merkezli Krallık taht naipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht naibi Kimin için naip Hükümdara akrabalık Naipliğe başlama Naiplik sona erme
Lüzinyanlı Guy Kayın-birader 1182
Kral'ın hastalığı sırasında kral tarafından atanma
1184
Kral tarafından görevden alınma
John, İbelin'li, Eski Beyrut Kontu Maria Yarı-amca 1205
Kraliçenin yetişkinlik yaşında olmaması
1210
Kralın yetişkinlik yaşına erişmesi
John de Brienne II. İsabella Baba 1212
Kraliçenin yetişkinlik yaşında olmaması
1225
Kraliçe'nin evlenmesi
II. Freidrich, Kutsal Roma-Germen İmparatoru rowspan="4"|II. Konrad Baba 1228
Kralın yetişkinlik yaşında olmaması
1243
Kutsal Topraklar'dan ayrılma
Alice, Champagne'li, Kıbrıs Kraliçesi Yarı-teyze 1243
Kralın yetişkinlik yaşında olmaması
1246
Ölüm
I. Henri, Kıbrıs'lı Yarı-kuzen 1246
Kralın ülkede bulunmaması
1253
Ölüm
Plaisance, Antakya'lı, Kıbrıs ana kraliçesi Yarı Kayın-kuzen rowspan="2"|1253
Kralın ülkede olmaması/yetişkin olmaması
rowspan="2"|1261
Ölüm
III. Konrad İkinci nesilden yarı-kayın-kuzen
İsabella, Antakya'lı İkinci nesilden yarı-kuzen 1261
Kralın yetişkinlik yaşında olmaması
1264
Ölüm
Hugh, Antakya'lı Yarı ikinci-kuzen 1264
Kralın yetişkinlik yaşında olmaması
1268
Kralın ölümüyle tahta geçme

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]