Kuşlar, Büyükorhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuşlar
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeBüyükorhan
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 • Toplam162
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16990

Kuşlar, Bursa ilinin Büyükorhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallede yaşayan büyüklerden ögrenildiği kadarıyla köy halkı daha önceden songurcuk ismiyle anılan bölgede yasıyordu. Bunu kanıtlayacak bazı ögelerde var örnegın eskıden kalma mezarlar...... mezarlık.... Ancak köylünün o tarıhte bir sorunu vardı; köylü bulundugu bölgede sudan dolayı fazla kalma imkânı bulamadı ... Köy halkının gecim kaynagı tarım ve hayvancılık idi.... Ayrıca köylünün hayvanlarını dısarda yani mahallenin içinde olmayan bir mekan yapıp daha rahat bir bölgede bakma anlayışı hakimdi..Bu yüzden halkın "KIŞLA" olarak tabir ettiği bir yer vardı ... Anlatıldığı gibi köylü halkı burada hayvanlarını barındırıyordu... Ancak halkın zamanla sudan olan rahatsızlığı giderek arttı.. Ve köylü toplanıp bir karar alarak KISLA bölgesine gitmeye karar verdi ...Ve halk KIŞLA bolgesıne yerlesti... Burasının ismi de zamanla kışla,kışlar,"KUŞLAR" oldu.

Köyümüzde genel kültür anlayısı ve yasayıs olarak bazı anektotlar anlatmak istiyorumm:...::: Köyümüzdekı dügünlerde kız alma törenleri davul zurna eşlıgınde gerceklestırılır. Kız evı onunde oynannırr ve silahla evin bacası az da olsa ucurulurduuu

Büyüklere saygı ön safhadadırr..

Dügün yemeklerınde "yufka ıslama" adını vergıgımız bence tadı cok güzel olan bir yemegımız vardırrr

Genelde her bayramda hava sartları da el verırse her hangı bir koy koye davet edılır ve kardeslık spor dayanısma adına bir futbol macı yapılırrr 2005.den itibaren şehre göç giderek artmıştır. Göç eTme sebebi ise geçim kaynaklarının bulunmamasıdır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa iline 100 km, Büyükorhan ilçesine 13 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallede yaklaşık olarak 40 hane yaşamaktadır..