Kirpik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kirpik
Latince isimcilia
Sistemmammalian eye
Tanımlayıcılar
JSTOReyelashes
Microsoft Academic2779884382
MeSHD005140
TA7057
FMA53669

Kirpik, üst ve alt göz kapağının kenarlarında bulunan kıllardır. Göz kapaklarının kenarında üç kat halinde büyüyen kirpikler, gözü toz ve küçük parçacıklar gibi yabancı cisimlerden korur. Ayrıca kedi veya farelerin bıyıklarına benzer şekilde dokunmaya duyarlı olan kirpikler, göze böcek gibi yabancı bir nesne yaklaştığı zaman gözün refleks olarak kapanmasına olanak sağlarlar.

Antik Yunancada kirpik için βλέφαρον (blefaron) kelimesi, Latincede ise cilium sözcüğü kullanılır. Bu isimlendirmeler tıp ve biyoloji literatüründe, sil ve Blephra gibi kelimelerde yaygınca kullanılır.

Yeşil rimel sürülmüş kirpikler

Uzun kirpikler birçok kültürde güzelliğin bir işareti olarak kabul edilir. Bu toplumlarda, bazı kadınlar takma kirpik takarak kirpik uzunluklarını yapay olarak arttırmaya çalışırlar. Öte yandan, Doğu Afrika kökenli Hadza halkının kadınlarının kendi kirpiklerini kestikleri kaydedilmiştir.[1]

Diğer hayvanlarda[değiştir | kaynağı değiştir]

At gözü ve kirpikleri

Bir kıl türü olan kirpikler memelilerde gözlemlenebilir. Deve kirpikleri oldukça uzun ve kalındır. Atlar ve inekler de kirpiklere sahiptir. Kalıtsal kirpik problemleri bazı köpek ırklarında ve atlarda yaygındır.

Kirpikler, kuşlarda nadir görülen bir özelliktir. Boynuzlu kuzgunlar ve deve kuşları gibi belirgin kirpiklere (dikensiz körelmiş tüylere) sahiptir. Sürüngenler arasında, sadece Kirpik engerekleri, gözlerinde kirpiklere çok benzeyen bir dizi modifiye pula sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hadza". Encyclopedia of Sex and Gender: Men and Women in the World's Cultures, Vol. 1. New York: Springer. 2003. ISBN 978-0-306-47770-6. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]