Kim Possible

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kim Possible
FormatÇizgi dizi
TürAksiyon-komedi
Macera
SenaristBob Schooley
Mark McCorkley
YönetmenSteve Loter
ÜlkeABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı87 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıDisney
Yayın bilgileri
KanalDisney Channel Disney+
Yayın tarihi7 Haziran 2002 - 7 Eylül 2007

Kim Possible, Emmy ödüllü ABD çizgi dizidir. Mark McCorkle ve Bob Schooley tarafından Disney için yapılmıştır. Fineas ve Förb'den sonra Disney Channel'in en uzun süren çizgi dizisidir.

Çizgi dizi Türkiye'de ilk önce TRT 1'de yayına başladı. TRT 1'den sonra Disney Channel'da yayınlandı. Aslında 65 bölüm olan dizi, yoğun istek üzerine 22 bölüm daha eklenerek 87 bölüme çıkarılmıştır.[kaynak belirtilmeli] Dizinin Türkçe dublajı TRT Ankara Stüdyoları'nda seslendirilmiştir. Dizinin tüm bölümleri şu an Disney+'ta yer almaktadır.

Dizide, ABD Middleton da yaşayan, Kim Possible isminde genç bir kız en yakın arkadaşı Ron Stoppable ve Wade Load ile beraber dünyayı kötülüklerden kurtarmaları konu alınmaktaydı.

Bu dizi aslında çocuklar için düşünülmüştü, ama esprisi ve aksiyonu sayesinde birçok büyük yaşta seyirci de kazandı. Bu çizgi filmdeki tüm karakterlerin isimlerinin bir anlamı vardır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler

Kim Possible[değiştir | kaynağı değiştir]

Kim Possible dizinin başında en iyi arkadaşı Ron Stoppabledir. Başta sadece arkadaş olarak görünselerde sonradan sevgili olurlar.

Kim Possible okulda amigo kızdır. Amigo kızlık yetenekleri sayesinde dünyayı kurtarma işine girmiştir. Yeşil gözlü, kızıl saçlıdır. Okulda geniş bir arkadaş grubu yoktur ama kahraman olduğunu bütün okul biliyordur.

En azılı düşmanı Shego ve DR.DRAKKEN dır. Aslında Kim Possible kötü, zalim ve acımasız olarak gözükse de, iyi bir insan olarak dünyayı kurtarır.

En hoşlanmadığı yemek Kuzu beyni annesi her zaman yapar, ve bu onu çok sinir eder. Kim Possible sezon 1 de 14 yaşındadır. Emicoss Edutire you tube adıyla Ecoones Bloom (Duygu oynatıcı) adlı bölümde Ron'u dudağından öper. Ron bayılır. Ardından Duygu oynatıcı bölümünde Ron nihayet ona gerçekten aşık olmadığı anlar. 32. bölümde John'dan dudaktan küçük bir öpüşme yaşarlar. Sezon 3-4 de ise 12. bölümde Ron kızarken Ron'u dudaktan öper. So The Drama bölümünde bilinçli olarak Ron'la öpüşür. Sonraki bölümlerde de Ron'la çıkmaya başlarlar.

Ronald Stoppable[değiştir | kaynağı değiştir]

Ron Stoppable Kim Possible dizisinin baş kahramanlarından biridir. Ron sevimli ve kibar bir gençtir. Görevdeyken Kimin elbisesine benzer bir elbise giyer. Rufus adında bir tüysüz köstebeği vardır. Genellikle onu pantolonunun cebinde taşır. Bu ev hayvanın alma nedeni, babasının hayvan tüylerine karşı alerjisi olmasıdır. Ronun sarışın dağınık saçları ve kahverengi gözleri vardır. Maymunlardan ve örümcek gibi küçük hayvanlardan çok korkar. En çok sevdiği restoran Meksika tarzı olan "Bueno Nacho" tür. 4. sezonda Smarti Martin'in başkanını kurtardığı için orada işe alınır.

Düşmanları onun adını unuttuğu için çoğu zaman ona "Sidekick" diye hitap ederler. Anlamı "Çift darbe", yani, "Yardımcı arkadaş" demektir. 66. bölümde, sahtekarlıkla da olsa okulunun takımı "Mad Dogs"a girmeyi başarır. Fakat sonraki maçları kabiliyeti sayesinde kazanır ve kısa zamanda birçok ödül alır. Kim birkaç bölümde onun tatlı olduğunu söyler, Ron da Kim hakkında aynı şeyleri söyler.

Wade Load[değiştir | kaynağı değiştir]

Wade, dizinin başlangıcında yaklaşık 10 yaşındadır ve diğer karakterler gibi ileri bölümlerde yaşlanır. Kendisi bir dahi ve bilgisayar ustasıdır ve 8 ayda lise ve koleji bitirmiştir. Wade kısa boylu tombul birisidir.

Her ülkeye bir bağlantısı vardır. Kim'e görevlerinde çok yardımcı olur, onu gideceği yere götürmek için taşıt ayarlar.

İlk üç sezonda odasından hiç çıkmaz, sadece bir kez 63. bölümde çıkar. 4. Sezonda ise odasından çok çıkmaya başlar ve Monique'i ilk gördüğünde aşık olur. Monique onun küçük olduğunu söyler ve pek ilgilenmez. Bunun üzerine Wade bir aşık etme makinasi icat eder ve bununla Monique'i kendine aşık eder.

Gill[değiştir | kaynağı değiştir]

Gill Moss, dizide Justin Berfield tarafından seslendirilen karakterdir.

Gill ve Ron çocukken Kamp Wannaweep'te yüzme ve el işi derslerine birbirlerinin yerine girmişlerdir çünkü Gill göle işemeyi çok seviyordur. Ron ise çok pis olan bu gölde yüzmeyi reddetmektedir.

Zamanla Wannaweep gölündeki zehirli maddeler Gill'i bir mutanta dönüştürür.

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dr. James Timothy Possible: Kim Possible'ın Babası. Dr. Drakken onun sınıf arkadaşıydı. İkizlerin isimleri de bu isimden gelir (James → Jim; Timothy → Tim).
  • Bayan Dr. Ann Possible: Kim'in Annesi. Kendisi bir Doktordur. Adı son bölümde ilk defa söylenir. Kim'in isminin birazı de annesinden gelir.(Ann→Kimberley Ann)
  • Jim ve Tim Possible: Kim'in ikiz kardeşleri. Çok haylazdırlar. 4. Sezonda büyürler ve daha değişik, işe yarayan şeyler icat ederler. Örneğin; Kim'e bir araba yaparlar. Orijinal dilinde Kim onları "Tweebs" (twin dweebs, yani ikiz budalalar) diye çağırır.
  • Monique: Kim'in en yakın kız arkadaşı. Kim'le beraber Club Banana'da çalışır. İlk bölümlerde birbirlerini tanımamaktadırlar. Sonradan Club Banana'da tanışırlar.
  • Bonnie Rockwaller: Bonnie, Kim'in okulda rakibidir. Kim'i her zaman sinir eder ve hiçbir zaman Kim'in iyi bir şey başarmasını istemez. 2 kız kardeşi vardır ve onlar da Bonnie gibi bencildirler.
  • Yori: Japonya'daki Yamanouchi Ninja okulunun bir öğrencisidir. Sakin, düzenli ve hırslı bir dövüşçüdür. Ron'a aşık olur. Ron bunun hiç farkına varmaz ve bunun üzerine Kim ona söyler. 4. sezonda ise Ron, Kim'e âşık olduğunu Yori'ye söyler ve o da bunu anlayışla karşılar.
  • Rufus: Kim Possible dizisinin baş kahramanlarından biridir. Rufus tüysüz köstebektir. Mega Maqa'da yaşar. Rufusun babasının tüylere karşı alerjisi vardı. Dolayısıyla Ron Rufus'u beraberinde taşır. Rufus sıradan köstebek değildir. Pek çok makineyi çalıştırabilmektedir. Ayrıca, başka bilim alanlarında da başarılıdır. Makineleri bozabilir. Kazı çalışmalarını da iyi bilir. Rufusun boyu 30 cm'dir. Ağırlığı 1,8 kg'dır. Gözleri siyahtır. Vücudunun rengi pembemsidir. Saçları yoktur. Köstebek türündedir. Rufusun beyni insanın beynine çok yakındır. İnsan gibi 2 ayakları üzerinde durabilir. İyi işitme ve görme yeteneğine sahiptir. Tamamlanmamış cümleleri tamamlayabilir. Rufus küçük bir varlıktır. O kadar küçüktür ki, insanların ceplerine kolaylıkla girebilir. Ron onu hep cebinde tutar. Bueno Nacho'da Naço yemeğinden başka yiyeceği pek sevmez. Tüm süreç boyunca Rufus sadece Ron'un cebinde kalır. Rufus, Ron'un Kim'den sonra 2. en iyi dostudur. Rufus hep hem Ron'a, hem de Kim Possible'a zor anlarda yardım eder. "Kim Possible: Zamanda mücadele" denilen kısa animasyonda Rufus KimEe yardımcı olur. Rufus, KimEe geçmişe yolculuk etmesine yarayan bir cihaz verir; bu da Kim'e yardımcı olur.
  • Diğer karakterler : Felix Renton, Brick Flagg, Mr. Steve Barkin, Josh Mankey, Dr. Director, Sean Clare, Jack Hench, Mrs. Lipsky, Nana Possible, Oh Boyz, Ned, Team Go, Nakasumi, Yoshiko Kyoko, Tara, Zeta Flores, Lamar, Dr. Nevius, Camille Leon, Martin Smarty, Warmonga, Hana Stoppable, Elektronik

Düşmanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dr. Drakken: Gerçek adı Drew Theodore P. Lipsky'dir. Eskiden Kim'in babasını tanır. Pek fazla bir şey beceremez ve hep Shego'ya muhtaçtır. Devamlı mavi elbiseler giyer ve vücudu da mavidir. Kendine dahi diyen ama beceriksiz biridir.
  • Shego: Dr. Drakken'in ortağı olmasına rağmen ondan akıllıdır. Espri yapmayi çok sever ama esprileri pek tutulmaz. Mesela; Dr. Draken'ın elleri çok küçük olduğu için onunla çok dalga geçmiştir. Çok uzun ve siyah saçlı, yeşil gözlüdür. Kim Possible'in son bölümünde Kim'e yardım edip dünyayı kurtarırlar. Elleriyle plazma bombaları atabilir. Devamlı yeşil giyinir. 5 kardeştirler (Shego, Hego, Mego, ikiz Wego) ve eskiden kardeşleriyle Team Go adında bir grup oluşturmuşlardı ve dünyayı kurtarırlardı. Önceden de süper kahraman olduğu için jet, uçak gibi taşıtları kullanmayı iyi bilir.
  • Adrena Lynn: Tek bir bölümde çıkan Adrena Lynn, bir şov programında tehlikeli gösteriler yapmaktadır. Gerçekte, tüm gösterileri sahtedir. Kim ve Ron bir bungee şovu sırasında aşağıya düşen Adrena'yı kurtarmaya çalıştı. Fakat kurtardıkları Adrena değil, gösteride kullandığı doldurulmuş bir kuklaydı. Bunun ortaya çıkmasıyla Adrena işini kaybetti. Adrena Lynn, Kim'den intikamını almak için sevgilisi zannettiği Brick Flagg'i kaçırır. Tüm TV kanallarının yayınlarını ele geçirir. Hız trenine bağladığı Brick'i kurtarması için Kim Possible'ı terk edilmiş bir sirke çağırır. İsmi "adrenalin" (vücutta heyecan ve korkuya bağlı olarak üretilen bir tür hormon) kelimesiyle oynanarak türetilmiştir.
  • Electronique: 4. sezon için yaratılmış bir düşman. Kurt Weldon'ın verdiği ipuçlarına göre Go Takımı'nın bir düşmanıdır. Elektriği kontrol edebilen bu düşman Spider-Man'deki Electro ve Superman'deki Liwevire'a benzer.
  • Warmonga: 4. sezonun Mad Dogs and Aliens (Türkçe : Çılgın Köpekler ve Yabancılar) bölümü için yaratılan bir düşman. Son bölümde (Graduation) yeniden gelmiştir. Kim Ve Dr. Drakkeni kaçırmıştır.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Seslendirme Türkçe Seslendirme
Kim Possible Christy Carlson Romano Oytun Yücel
Ron Stoppable Will Friedle Taylan Doğan
Rufus Nancy Cartwright Yaprak Onat
Wade Load Tahj Mowry Kartal Türkoğlu
Dr. James Timothy Possible Gary Cole Serdar Ozap
Bayan Dr. Possible Jean Smart Meltem Seval
Jim ve Tim Possible Shaun Fleming
Spencer Fox
Asuman Konuk Banu Yüksel
Dr. Drakken John DiMaggio Talat Turhan Türkeli
Shego Nicole Sullivan Berna Konur
Monique Raven Symoné
Dr. Director Felicity Huffman

Video oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Plattform Çıkış tarihi (Amerika Birleşik Devletleri'nde)
Kim Possible: Revenge of Monkey Fist Game Boy Advance 15 Kasım 2002
Kim Possible 2: Drakken's Demise Game Boy Advance [[22 Eylül 2004
Kim Possible 3: Team Possible Game Boy Advance 26 Temmuz 2005
Kim Possible: Kimmunicator Nintendo DS 9 Kasım 2005
Kim Possible: What's the Switch? PlayStation 2 19 Ekim 2006
Kim Possible: Global Gemini Nintendo DS 13 Şubat 2007

Kimpossible.com[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimpossible.com, Kim Possible'da adı geçen kurgusal bir web sitesi. Kim ilk görevini bu site sayesinde almıştır. Sitesinin ilk versiyonunda kullandığı slogan "Yapamayacağım şey yok."tu. Bay McHenry ve milyoner Bay Paisley'den gelen yardım çağrısı ile ilk görevine başladı. Sitenin sonraki versiyonlarını Wade düzenledi. Hâlâ sitenin webmaster'ı Wade'dir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]