Kim Junsu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kim Junsu 김준수
Genel bilgiler
Başladığı yerGüney Kore
MesleklerDansçı Şarkıcı Oyuncu
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar2003-günümüz
Müzik şirketiSM Entertainment (2003-2009)
İlişkili hareketler

Kim Junsu (Korece: 김준수, Japonca: : ジュンス; 15 Aralık 1986’da doğdu ama 1 Ocak 1987 olarak kaydedildi) aynı zamanda sahne ismi Xiah (“şi-a” olarak telaffuz edilir) ya da Xia, Güney Koreli şarkıcı, söz yazarı ve sahne aktörüdür. En iyi, Güney Koreli bir erkek grubu olan TVXQ ve şimdilerde ise JYJ grubuyla bilinir. Müzikal oyunculuğu da yapmaktadır.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

çıkış öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kim Junsu Gyeonggi-do da doğdu ve büyüdü. Annesi resmi bir Kore Güzeli yarışmasına katıldı ve Kim Junho adında bir ikiz kardeşi var. İlkokulda, çocukluk arkadaşı, Super Junior’dan Eunhyuk ile dansı müziği ve rapi temsil eden “SRD” adında bir dans grubunun üyesiydi. Junsu Korenin yetenek şirketi SM Entertainment Şirketi ile 6th Annual Starlight Casting System (Bu SM şirketinin yaptığı bir yetenek yarışması, Junsu bu yarışmada en iyi şarkıcı dalından birinci oldu) katılımından sonra anlaştı. SM şirketine 13 yaşındayken katıldı ve kontratı 12 Ocak 2000’de başladı.

2002’de Junsu arkadaşı Eunhyuk ve eğitilen bir başka kişi Sungmin ile bir R&B grubuna yerleştirildi. “2002 Survival Audition – Heejun vs. Kangta, Battle of the Century” adında bir programa rock müzik grubu TRAX’ın gelecekteki 3 üyesi (Jay Kim, No Minwoo, Kang Jungwoo) ile katıldılar. SM ‘in resmi grubu H.O.T.’ın iki üyesi olan Moon Hee Jun ve Kangta akıl hocalıklarını yapıp onları değerlendirdiler. Kangta, programda Junsu’ya övgüler yağdırdı, Junsu’nun ana vokalist olabilme potansiyelinin olduğunu söyledi.

2003-2009 TVXQ[değiştir | kaynağı değiştir]

Kim Junsu gruba katılan ilk üyeydi. 6 yıl eğitim aldıktan sonra, TVXQ olarak, 26 Aralık 2003’te BoA ve Britney Spears’in sahne şovu sırasında ilk kez sahneye çıktı. Sahne ismi olarak Xiah’ yı şeçti, isminin “Asia (Asya)” nın kısaltması olduğunu (“a” harfinin kelimeden çıkartılmasıyla) söyledi. “Xiah”, onun yalnızca Kore’de bütün Asya’da ünlü bir yıldız olma isteğini simgeliyordu.Grubun bir üyesi olarak, 4 Korece albüm, 4 Japonca albüm, 30 Japonca single ve oldukça fazla Korece single yayınladı. Ayrıca grupla birlikte Banjun Theater ve Vacation adında televizyon şovlarında yer aldı.

Grupla birlikte olan kariyeri boyunca, Junsu, grubun Korece ve Japonca albümlerinde yer alan birçok şarkıyı besteledi ve sözlerini yazdı. İlk şarkısı, grubun 3. Korece albümü olan “O”-Jung.Ban.Hap’da yer alan “Nae Gyeote Sumsuil Su Ittdamyeon (White Lie-Beyaz Yalan)” (네 곁에 숨쉴 수 있다면) idi. TVXQ’nun 2. Asya Turu’nda, kendi yazıp bestelediği “My Page” isimli şarkıyı sahnede sergiledi. Grubun 19. Japonca single If…/Rainy Night için, grubun albüm yayınlamadan yaptığı “TRICK” projesinin bir parçası olarak, “Rainy Night” şarkısını besteledi. TVXQ’nun 2008 Kore’deki dönüşü için, grubun 4. Korece albümü için “Noeur… Baraboda (Picture of You)” (노을… 바라보다), şarkısını yazdı. Grubun 3. Asya Turu Mirotic sırasında, kendi yazdığı diğer bir şarkı olan, Grubun Tokyo Dome, Japonya’daki Tohoshinki 4th Live Tour 2009: The Secret Code konserinde Japonca olarak söylediği, “Xiahtic” i sahnede sergiledi. Düzenlenmiş olan bu versiyon, grubun 29. Japonca Single’nda yer aldı.

2009 SM Şirketi’ ne Karşı Açılan Dava[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Haziran 2009’da Kim Junsu ve diğer iki TVXQ üyesi, Kim Jaejoong ve Park Yoochun SM ile olan kontratlarının geçerliliğine karar verilmesi için, Seul Merkez Mahkemesi’ne başvurdu. Avukatları aracılığıyla, grup üyeleri 13 yıllık kontratlarının çok uzun olduğunu, programlarının üyelerin herhangi bir izni olmadan hazırlandığını, kontrat maddelerinin haberleri olmadan değiştirilip genişletildiğini ve kazançlarının grup üyelerine adil bir şekilde dağıtılmadığını iddia ettiler.

Seul Merkez Mahkemesi, Ekim 2009’da 3 üyeye geçici bir kontrat emri verdi ve SM’in 3 üyenin kişisel aktivitelerine karışamayacağı ve ayrıca SM aracılığıyla TVXQ’nun grup üyeleri olarak da davranabilecekleri kararını verdi.

2010: JYJ ve solo projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2010’da, Kim Junsu Avusturya Müzikali Mozart!’ın Kore versiyonunda baş aktör olarak, sahne kariyerine başladı. Aktör olarak sahneye ilk çıkışı, müthiş bir karşılık buldu, oyunlarının biletleri çok kısa bir süre içinde tükendi. Ayrıca birçok ödül töreninde En İyi Yeni Oyuncu Ödülü’nü de kazandı.

Nisan ayında, Jaejoong ve Yoochun ile, 3 kişilik bir grup olarak JYJ adıyla (ilk başta JUNSU/JEJUNG/YUCHUN olarak) Avex Trax’ın, o zamanki Japonya da üyesi oldukları yapım şirketi, yaptığı bir duyuru ile sahneye çıkmaya başladı. Bu haber yayınlandıktan sonra, TVXQ, Japonya’da belirsiz bir durumda olabileceği olasılığı yüzünden, Avex Junsu’nun solo olarak çalışmasına karar verdi. Mayıs’ın 26’sına double A-side singlenı yayınladı. (Xiah (EP) ‘yi kastediyor.) Kaydettiği bir şarkı, “Kanashimi no Yukue” (悲しみのゆくえ Hüznün Bulunduğu Yerler), Japon dizisi 5nen Atono Love Letter (5年後のラブレタ) için kullanıldı. Kendi bestelediği “Intoxication” ‘ın kısa bir tanıtım filmi de gösterildi. Bu şarkı single albümün ana şarkısıydı. Xiah‘ın çıkarılmasının ardından, BeeTV’nin <Beautiful Love ~君がいれば~> dizisi “君がいれば ~Beautiful Love~” şarkısını kullandı.

Eylül’de JYJ The…, adında bir albüm yayınladı, albüm Oricon albüm sıralamasında bir numaradan listelere girdi. Ama Avex aynı ayda grubun Japonya’daki aktivitelerini askıya alacaklarını duyurdu. JYJ şarkılarını İngilizce olarak okudukları The Beginning albümünü yayınladı. Junsu bu albümde “I Can Soar” adlı şarkıyı besteledi. Grup, Ekim ve Kasım aylarında Güney Kore, Güneydoğu Asya ve Amerika’da düzenlediği dünya turuyla albümü tanıttı.

Ekim’de, Macar besteci Sylvester Levay ile “Kim Junsu Müzikal Konser, Levay Arkadaşlarıyla”adlı bir konser için birlikte çalıştı.Ayın 7’sinden 102una kadar 4 gün süren konserler Seul’deki Olympic Gymnastics Arena’da yapıldı. Levay ile bir projede yer almış olan oldukça tanınmış Alman müzikal aktör Uwe Kröger özel konuk olarak katılmak için Güney Kore’ye geldi. Konserde, Junsu, Levay’ın onun için yazdığı şarkıyı “Miss You So” ilk kez fanlar için seslendirdi. Ayrıca “Intoxication” şarkısını Japonya dışında ilk kez Kore seyircileri için söyledi. Konserlerin biletleri 20 dakika içinde tükenmişti.

25 Ocak 2011’de, JYJ Their Rooms “Our Story” adlı Korece albümlerini yayınladı. Junsu albümdeki iki şarkının yapımında yer aldı, hızlı melodisiyle “Mission” ve duygusal melodisiyle “Fallen Leaves”. Junsu ikinci müzikali olarak “Tears of Heaven” da yer aldı. Vietnam savaşı sırasında Viyetnamlı bir kıza aşık olan Koreli bir asker Jun karakterini canlandırdı. Müzikalin ilk 15 bin bileti 5 dakika da satıldı ve ikinci 13 binlik bilet ise 3 dakika 30 saniye içinde tükendi.

Nisan ayından başlayarak, Junsu Asya ve Kuzey Amerika’da JYJ’in Dünya Turu’nda yer aldı. Tur, daha sonra Güney Amerika ve Avrupa’ya yayıldı, tura, İspanya, Almanya, Şili ve Peru duraklarıda eklendi. Mayısta Junsu aktres Jo Jung Eun ile 5. Müzikal Ödülleri’nde onur elçisi seçildi. Ayrıca “En İyi Aktör” ve “Popüler Yıldız Ödülü” ne de aday oldu. Bu sırada, Wolfgang Mozart olarak Mozart’ın Güney Kore’de devam edecek performansların da yer alacağını doğruladı.

5 Ağustos’da, Kore dizisi Scent of A Woman için “You Are So Beautıiful” adında bir şarkı çıkardı. Şarkı, yayınlanmasından kısa bir süre sonra, birçok müzik listesinde bir numaraya yerleşmeyi başardı. Ayrıca, dizinin 5. Bölümünde, ana kadın karakterin sevdiği ve saygı duyduğu bir idol olarak yer aldı. JYJ ilk uzun Korece albümünü, In Heaven‘ı Eylül’ün 28’inde çıkardı. Junsu ve oyuncu Song Ji-hyo albümün ana şarkısı “In Heaven” ın 6 dakikalık klibinde oynadı. Klibin bütün hikâyeyi anlattığı 10 dakikalık uzun versiyonu, daha sonra yayınlandı.

Kasım’da, 17. Kore Müzikal Ödüllerinde “Tears of Heaven” müzikalinin bir diğer oyuncusu Yoon Gong Joo ile birlikte,“Popüler Yıldız Ödülü” ünü kazandı. 6 Aralık da, “2011 Asya Mücevher Ödülleri” töreninde K-POP Süperstar ödülünü aldı, tören Seul’de düzenlendi.

2012: Elisabeth ve solo albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Şubat 2012 de Junsu ünlü Viyana müzikali Elisabeth’de, Avusturya kraliçesi Elisabeth’in genç aşığı olan doğaüstü karakter Tod / Ölüm ‘ü canlandırdı. Junsu’nun 20 şovunun 34 bin koltuğu yalnızca 10 dakikada tükendi. Biletleri satma gücünü kanıtlamış oldu.

6 Nisan’da idari şirketi C-JeS Şirketi aracılığıyla, Junsu Mayıs’ta ilk uzun solo albümünü çıkaracağını ve albümün çıkışından sonra Kore ve Asya’da konserler vereceğini duyurdu. İlk solo albümü için, Junsu albümün yapımında, şarkıların bestelerinde ve söz yazımında yer aldı, şarkıların çoğu Junsu tarafından yazıldı. Asya Turu’nun ilk ayağı Mayıs’ın 19 ve 20 sinde Seul Jamsil Kapalı Stadyum’unda yapılan konserlerdi. Seul konserlerinden sonra, Tayland, Endonezya, Tayvan ve Çin de konser verdi. Konserlerin son durağı ise Singapur. Albüm için 2 tanıtıcı reklam yayınladıktan sonra, C-Jes albümün başlık şarkısı “Tarantellagra” için bir fragman yayınladı. Albümün çıkışından iki gün önce Mayıs’ın 13’ünde de şarkının müzik videosu yayınlandı. Albüm, 120.000 kopyası satılarak Gaon listesinde en çok satan solo albüm oldu.

4 Haziran’da Junsu Seul’de düzenlenen 6. Müzikal Ödül Töreni’nde “Popüler Star Ödülü” nü kazandı. Bu ödülü aldığı art arda 3. Yıl.

Yardımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kim Junsu ve fanları, yardım kuruluşu Kore ADRA (Adventist Development and Relief Agency/UN Kooperasyon’un uluslararası özel bir yardım kuruluşu) ile yakın bir şekilde çalışıyorlar.

2009’daki rapora göre, ADRA Kore, Kamboçya’daki yardıma muhtaç bölgelerinde yaşama olanaklarını geliştirmek ve ev inşa etmek için bir projeye başladı. Bu proje, Junsu ve hayranlarının bağışladığı paraların yardımıyla yapıldı. Fan kulübün üyeleri para toplayıp, ADRA Kore’ye bu parayı bağışlayarak Junsu’ya düşünceli bir hediye vermeye karar verdiler. Xiah Junsu orada yaşayan insanlara yabancı olsa da, bu cömert bağışlardan dolayı köy “Xiah Junsu Köyü” olarak adlandırılıyor. “Xiah Junsu Köyü” çok fazla dikkat çektiği için, proje, Pursat’ı da kapsayarak birçok bölgeye genişletildi.

Junsu gizlice, yine ADRA Kore tarafından desteklenen “Sevgiden Evler Yapalım” kampanyasında 2008’den bu yana çalışıyor. Bu proje komşu Dangjin-gun’daki insanların yaşam çevresini geliştirmeyi amaçlıyor. 2011 Eylül’de, 6 fakir aile için evler yapıldı.

Junsu Happy Energy- Mutlu Enerji için, Naver tarafından lanse edilen bir online yardım kampanyasında birinci ünlü seçildi. Jirana Sanat Okulu’na destek olmak ve çocukların müzik öğrenmeye devam etmesi için Kenya’dan Jirana Çocuklarının Korosu’na yardım ediyor, Junsu insanların müzik sayesinde sevgiyi ve ilhamı bulabileceklerini ve Kenya’da bir müzik okulu açmak istediğini söyledi.

Bir futbol aşığı ve Güney Koreli ünlülerin takımı “FC MEN” nin takım kaptanı olarak, Junsu ve takımı birçok yardım maçlarında yer aldılar.

Aralık 2011’de, Junsu’nun yardımı ile Kamboçya’nın bir ilçesi olan Vealvong’da bir okul inşa edildi. Bu proje, bölgeyi ziyaret edip orada yaşayan insanların ihtiyaçlarını gören Junsu’nun annesinin çabaları ile gerçekleşti. Diğer birçok eksiğe rağmen çocuklarının eğitim görmesini isteyen bölge nüfusu karşısında etkilenen Junsu, yeni bir okulun yapılması için gerekli olan bütün parayı karşılamaya karar verdi. 5 ay süren yapımdan sonra, özel programlar için yapılan odalardan, 6 sınıftan, lavabolardan ve temiz su sağlayıcılardan oluşan bir okul inşa edildi. 200 kadar öğrenci ücretsiz olarak okumaya başladı ve 100 yeni öğrencinin de, okulda eğitim görmeye başladı.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Junsu'nun 31 Aralık 2015 yılında EXID grubundan Hani ile sevgili oldukları açıklandı.13 Eylül 2016 tarihinde ikilinin şirketleri tarafından yoğum programları nedeniyle 1 yıllık ilişkilerinin sona erdiğini açıkladı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ kokoberry (13 Eylül 2016). "Breaking: JYJ's Junsu And EXID's Hani Revealed To Have Broken Up". Soompi. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2016.