Super Junior

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Super Junior
Super Junior, 2015 yılından bir konser
Genel bilgiler
Başladığı yerSeul, Güney Kore
TarzlarK-pop, Mandopop, dans, hip hop, R&B, trot
Etkin yıllar2005 - günümüz
Müzik şirketiSM Entertainment
Avex Asia (Çin)
Rhythm Zone (JPN)
GMM (THAI)
İlişkili hareketlerSMTown
Super Junior-K.R.Y
Super Junior-T
Super Junior-M
Super Junior-Happy
Eunhyuk&Donghae
M&D
SM The Ballad
SM The Performance
Younique Unit
SM Town
Resmî sitehttp://www.super-junior.co.kr/
ÜyelerLeeteuk
Heechul
Yesung
Kangin
Shindong
Sungmin
Eunhyuk
Donghae
Siwon
Ryeowook
Kyuhyun
Eski üyelerHangeng Kibum

Super Junior (Korece: 슈퍼주니어) Güney Koreli bir gruptur. SM Entertainment şirketinin prodüktörü Lee Soo Man tarafından 2005'te kurulmuştur. En kalabalık haliyle 13 kişiden oluşan Super Junior orijinalinde 12 kişiyle çıkış yaptı: Leeteuk (lider), Heechul, Hangeng, Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Ryeowook ve Kibum. Kyuhyun ise gruba 2006'da eklenmiştir.

Super Junior ciddi bir başarı elde eden albümleri 'Sorry Sorry'e adını veren ve 2009'da en çok satan single'ı ile uluslararası alanda tanınmaya başlandı.[1] Grup yirminin üzerinde müzik kaydıyla çeşitli başarılara ulaştı ve art arda 3 yıl en çok satan K-Pop artisti oldu. Filipinler'de 1 numaralı K-Pop artisti olduğunu kanıtlayan Super Junior Sorry Sorry, Bonamana ve Mr. Simple için 3 Altın kayıt ödülü aldı.[2]

Yıllar içerisinde, grup aynı anda farklı müzik endüstrilerini ve farklı dinleyici kitlelerini hedef alarak daha küçük alt gruplara bölündü. Super Junior'un başarısına bakarak diğer Koreli eğlence şirketleri de kendi müzik gruplarını oyunculuk, program sunuculuğu gibi çeşitli dallarda eğitmeye başladı. Mesleki başarılarına ek olarak Super Junior Mnet Asya Müzik Ödülleri'nden on üç, Altın Disk Ödülleri'nden on altı ödül aldı. MTV Asia Awards'ta Kore'nin Favori Artist Ödülü'nü de almış ve JTL'den sonra bu ödülü alan ikinci grup olmuştur. 2012'de de MTV Europe Music Awards'a "Best Asian Act" dalında aday gösterilmiştir. 2015 yılında ise Teen Choice ödüllerinde 'Uluslararası Sanatçı' ve 'En İyi Fandom' ödülünü aldı.[3]

Aralık 2009'da Hangeng bağlı oldukları SM Entertainment şirketine karşı bir dava açtıktan sonra gruptan ayrıldı. Davayı Aralık 2010'da Hangeng kazandı. Buna rağmen 27 Eylül 2011'de SM Entertainment bir açıklama yayınlayana kadar Super Junior'dan ayrılışı resmiyet kazanmamıştır.

Grup üyelerindenKibum ise 2009 yılından itibaren albüm çalışmalarına katılmayıp oyunculuk kariyeriyle ilgilendikten sonra 2015 yılında SM Entertainment ile sözleşmesini bitirip gruptan ayrılmıştır.

Sırasıyla Kangin, Heechul, Leeteuk ve Yesung askerlik görevlerini yapmış bulunmaktayken, Shindong 24 Mart 2015'te, Sungmin 31 Mart 2015'te, Eunhyuk 13 Ekim 2015'te, Donghae 15 Ekim 2015'te ve Siwon 19 Kasım 2015'te askerlik görevine başlamıştır.

Bu durumlar göz önüne alındığında Super Junior'un şu an altı üyesi aktif bulunmaktadır: Leeteuk, Heechul, Yesung, Kangin, Ryeowook ve Kyuhyun. Ryeowook 2016 yılında aktif askerlik görevine başlamıştır. Maknae Kyuhyun' un ise 2017'de orduya katılması beklenmektedir.

Müzikal Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

2000-2005: Formasyon ve Debut[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında SM Entertaintment Beijing 101, Çin’de ilk ülke dışı seçmelerini gerçekleştirdi ve 3000 başvuru arasından Hankyung seçildi. Aynı yıl şirketin Seul yıllık seçmelerinde Leeteuk, Yesung ve Eunhyuk ekibe katıldı. Sungmin ve Donghae SM’in sponsor olduğu yarışmada 2001 birinciliğini aldıktan sonra trainee oldular. 2002’de Heechul ve Kangin Los Angeles California’da bir kast ajansı tarafından keşfedilen Kibum’la birlikte ekibe katıldı. Siwon 2003’te keşfedildikten sonra, Shindong ise 2004’te trainee oldu. Ryeowook 2004’te Chin Chin Youth Festival şarkı yarışmasını kazanarak 2005’teki çıkışlarından yalnızca 2 ay önce trainee oldu. Kyuhyun aynı yarışmada üçüncü olarak 2006 yılında çıkışlarından sonra gruba katıldı.

2005’in başlarında, Lee Soo-man, yıl sonunda çıkış yapmak üzere, tamamı erkek 12 üyeli bir grup hazırladığını duyurdu. Bu gruptan ‘’Asya’nın yıldızlar geçidi’’ olarak bahsediyordu ki çıkış öncesi üyelerin çoğu aktör, MC, model ve radio sunucuları olarak deneyim kazanmıştı. Heechul ve Kibum o dönemde çoktan aktör olarak tanınmış, üyelerin çoğu televizyon ve medyada çeşitli şekillerde yer almışlardı. Japon kız grubu Morning Musume’un rotasyonal konseptinden ilham alarak Lee, bu yeni grubun her yıl -grubu sürekli genç ve her alanda başarılı kılmak için- yeni üyelerin eklenmesiyle kadro değişikleri deneyimleyeceğini söyledi. Bu konsept K-pop marketine yeni yeni tanıtılıyordu.

Bir süre grubun adının ‘’Obey the Voice for Each Rhythm’’in kısaltması olan O.V.E.R olacağı konuşuluyordu. Ancak grubun şu anki isminde karar kılındı. Üyeler şirkete genç yaşlarda katılmalarına atfedilerek ‘’juniors’’ olarak adlandırılıyorlardı. Üyelerin bir piknikte şirkete yeteneklerini sergilemesinden sonra şirket grup isimlerini Super Junior olarak tamamladı ve sonunda resmen Super Junior’ın ilk jenerasyonu Super Junior’05 oldular. Super Junior 05 çıkış öncesi performanslarını Kore kanalı Mnet’te 11 Eylül’de gerçekleştirdiler. Show’da B2K’nın’’Take It to the Floor’’ şarkısı eşliğinde hip-hop dansının çeşitli stillerini sergilediler. Hankyung, Donghae ve Eunhyuk birlikte Usher’ın Caught Up’ıyla dans ederek ayrıca bir performans daha ortaya koydular. Ancak performans 2006, 16 Mayıs’a kadar yayınlanmadı.

2006-2007: U, Don’t Don ve Reklam Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 2006’da Super Junior 05 çıkış albümlerindeki ikinci promosyonel singleları Miracle için performanslar sergilemeye başladılar. Miracle Tayland’da müzik listelerinin zirvesine oturarak uluslararası marketlerden ilgi görmeye başladı. Miracle’ın promosyonları sona erdiğinde, SM Entertaintment yeni nesil Super Junior 06 için üye seçimlerine başladı. Şirket gruptan mezun olacak üyeler için bir liste dahi hazırlamıştı. Ancak şirket 2006’da 13. bir üyenin, Kyuhyun ’un eklenmesiyle değişim konseptini terk etti. Grup böylece 05 takısı olmadan Super Junior olarak bilinmeye başladı. Üyelerden Eunhyuk indirekt olarak bir varyete şovunda Kyuhyun rotasyonal konsepti bozana kadar, SHINee’nin grubun bir parçası olabileceğinin düşünüldüğünü açıkladı.

Kyuhyun’un katılımından sonra Super Junior yeni singleları ‘’U’’yu 25 Mayıs 2006’da bedava indirilmek üzere resmi internet sitelerinden yayınladılar. ’’U’’ 5 saat içerisinde 400,000 indirilmeyi geçti ve sonunda 1.7 milyon indirmeyi aşarak, sunucuların çökmesine neden oldu. Toplamda 3 şarkı içeren fiziksel single ‘’U’’ 6 Haziran’da yayınlandı ve Kore’de 81,000 kopyanın üzerinde sattı. Single Kore’de en popüler iki müzik programında art arda 5 hafta zirveye oturarak yılın en popüler şarkısı haline geldi. Yılın sonunda Güney Kore’nin en iyi 5 müzik programından 7’den fazla ödül toplamış, 21. Golden Disk Awards’ın en iyi çıkış yapan ödülünü alan 3 gruptan biri olmuştur.

2006 yılının sonlarına Kyuhyun, Ryeowook, Yesung Super Junior’ın ilk alt grubu olan Super Junior-K.R.Y’yi oluşturmuştur. Kore draması Hyena’nın OST’si olan ilk singlelarını ‘’The One I Love’’ ı, 5 Kasım 2006’da KBS kanalının müzik programı Music Bank’te seslendirdiler. Şubat 2007’de Leeteuk, Kangin, Sungmin, Eunhyuk, Heechul ve Shindong trot söyleyen alt grup Super Junior-T’yi oluşturdu. İlk singleları ‘’Rokuko’’yu 23 Şubat 2007’de yayınlayıp iki gün sonra debut performanslarını Popular Songs’da sergilediler.

Super Junior’ın ikinci resmi albümünün 2006 sonlarında yayınlanması planlanıyordu. Ancak birtakım kazalardan dolayı ‘’Don’t Don’’ Eylül 2007’ye kadar yayınlanamadı. Don’t Don ilk gününde 60.000’in üzerinde kopya satmış aylık listelerde birinciliği elde etmiştir. Bazı eleştirilere maruz kalmasına rağmen Don’t Don yıl sonuna kadar 160,000 kopyanın üzerinde daha satarak 2007’nin en çok satan ikinci albümü olmuştur. 2007 Mnet/KM Müzik Festivali’nde 2007 adaylık almış, içinde Yılın Sanatçısı da bulunmak üzere ödüllerin üçünü almıştır. Birçokları tarafından törenin en çok dikkat çekeni ilan edilmiştir. 22. Golden Disk Awards’da Bonsang ödülü dahil iki ödül daha alarak ilgi toplamıştır. (Yılın Albümü)

2008-2009: Sorry Sorry Ve Kariyerin Dönüm Noktası[değiştir | kaynağı değiştir]

Super Junior’ın Hankyung, Siwon, Kyuhyun, Donghae, Ryeowook ve Super Junior-M üyeleri Henry ile Zhou Mi’yi içeren Mandopop(Çin popu) alt grubu 2008 Nisan’ında oluşturuldu. Grubun oluşturulması fanlarla grubun yönetimi arasında güçlü bir anlaşmazlığa sebep olsa da sonunda grup Super Junior’ın en başarılı alt grubu olmuştur: Hong Kong’da iki konser vererek, görünüşleriyle Çin’in variety programlarında yüksek rating oranları yakalayarak ve Çin’de en yüksek ödemeli kontratlar imzalayarak. Çinli müzik festivallerinde birçok ödül kazandılar ve ikinci kayıtları olan ‘’Super Girl’’ü yayınladıktan sonra grubu 21. Golden Melody Awards adaylığına götürecek yüksek beğeniyi topladılar. Super Junior-M’in çıkışından kısa bir süre sonra dördüncü bir alt grup oluşturuldu. Super Junior-T’nin üyeleri ve Yesung; Super Junior-Happy’yi oluşturdu. EP’(Extended Play)leri ‘’Cooking? Cooking’’i 5 Haziran 2008’de yayınladılar. Kasım 2009’da Super Junior-T Japon komedi ikilisi Moeyan ile işbirliği yaparak Japonya çıkışını gerçekleştirdi. Singleları ROCK&GO, Rokuko’nun Japonca versiyonu Oricon Daily Charts’a 19. sıradan giriş yaptı ve yalnızca üç gün sonra 2 numaraya tırmandı.

Super Junior’ın Asya’yı kapsayan ilk turu, Super Show, 22 Şubat 2008’de Seul’den başladı. Grup Tokyo’da Nippon Budokan’da birkaç gün içinde 12,000 bilet satarak, başarılı bir iki günlük fan buluşması düzenledi. Grup etkinliği tamamlamak için, limited versiyonunda U’nun Japonca versiyonunu içeren, bir araya getirilmiş bir ‘’U/Twins’’ single’ı yayınladı. Single Japonya’nın Oricon Daily Chart’ında yayınlandığı ilk gününde 4. Numaraya yükseldi, ikinci gündeyse 4 sıra geriledi. Single Japan’s Oricon Weekly Chart’da ilk 10’a giren ilk Koreli artist olarak bir rekor kırmıştır.

Grup 3. albümleri Sorry Sorry’yi 12 Mart 2009’da yayınladı. Albüm İlk gününde 29,000’in üzerinde satarak Hanteo Charts’da birinciliğe oturan ilk albümleri oldu. Yayınlanmasından yalnızca bir ay sonra Kore’nin en çok satan 2009 yılı albümü oldu. 250,000 kopyanın üzerinde satıldı. Tayvan, Tayland, Çin, Filipinler’de (ki ülkede müzik listelerinde birinciliği elde eden ilk Kpop grubudur) en çok satan albüm oldu. Albüme adını veren ‘’Sorry Sorry’’ Kore’de birbirini takip eden 10 hafta, 10 kez birincilik kazanarak çabucak hit haline geldi. Tayvan’da 34 hafta zirvede kalarak rekor kırdılar. Hem uluslararası hem de yerel başarı kazanan Sorry Sorry halen grubun en çok satan albümüdür. Yılın albümü ödülü de içinde olmak üzere 24. Golden Disc Awards’da birçok ödüle layık görüldüler.

Sorry Sorry’nin başarısını takiben 17 Temmuz 2009’da Seul’dan başlayarak Asya’yı kapsayan 2. Turları, Super Show 2’yi düzenlediler.

2010-2011: Bonamana, İlk Kadro Değişiklikleri Ve Uluslararası Tanınırlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Kritik başarılarına rağmen grup konser turları sırasında, hukuki karışıklıklar ve kadro değişikliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalmışlardı. Kibum Super Show 2’nin reklam ve promosyonel videolarında görünmesine rağmen konserlerde yer almadı. Sonunda gruptan, oyunculuk hayalini kovalamak üzere, kalıcı ayrıldığını duyurdu. Ekim 2009’da Kangin alkollüyken içinde 3 yolcu bulunan bir taksiye çarpıp kaçmakla suçlandı. Aralık 2009’da Hankyung S.M Entertaintment’e kontratının hukuksuz, acımasız ve haklarına karşı olduğunu iddia ederek dava açtı. Gruptan ayrılarak Temmuz 2010’da 510,000 kopya satan solo albümü Geng Xin’i yayınladı. Aynı ay Kangin iki yıllık askerlik görevini tamamlamak üzere ayrılacağını duyurdu.

Yalnızca 10 üye kaldığında, Super Junior Mayıs 2010’da 4. Stüdyo albümleri Bonamana’yı yayınladı. Albüm Sorry, Sorry kadar olmasa da Kore’de 300,000’in üzerinde satışla başarıya ulaşmıştır. Bonamana aslında Micheal Jackson’ın müzik videolarının dans figürlerinin bir araya getirilmiş koreografisidir. Grup bu albümle, Tayvan’da 61 hafta liste başı olarak kendi rekorunu kırmıştır.

Albümü tanıtmak için grup 2010-2011 yıllarında Asya’yı kapsayan 3. Turları Super Show 3’ü düzenledi ve her duraklarında yok sattılar. Şubat 2011’de Super Junior bütün CGV ve Primus sinemalarında Super Show 3 3D adıyla konseri üç boyutlu olarak yayınladılar. Film listeye 6. sıradan giriş yaptı daha sonra Kore’nin en çok satan 3D filmi oldu. Japonya turundan sonra Şubat 2011’de Tower Records online satış listelerine 2. sıradan giren Super Junior Japan 'Super Show 3' Opening Commemorative Album’ü yayınladılar. Super Junior Japan Limited Special Edition-Super Show 3’ün Dvd versiyonu 2. sıradayken, Cd versiyonu da listeye 10. sıradan girdi. Albüm ayrıca 2 hafta Oricon Weekly Chart’da 3. numarada yerini korudu. Japonya’daki başarılarını takiben grup Haziran 2011’de Oricon Daily Chart’da 2. olup ayrıca ilk haftadan 59,000’in üzerinde satan Bonamana’nın Japonca versiyonunu yayınladı. Ancak SM bunu Japonya debutu olarak görmedi ve çıkışlarının daha sonra yapılacağına işaret etti.

Super Show 3’ün ardından grup SMTown Live ’10 World Tour’da yer alarak Los Angeles, Paris, Tokyo, New York’u turladı ve SM Entertaintment sanatçılarıyla birlikte ilk kez Asya dışında konser vermiş oldu. Super Junior’ın performansları medya tarafından beğeniyle karşılandı. Ayrıca Hallyu dalgasını yaymadaki rollerine bağlı olarak, Kültür Spor ve Turizm bakanı tarafından Pop Culture Art Awards’da Kore’nin National Pop Culture Icon’u ödüllüyle onurlandırıldılar. CNN’in Talk Asia programında yer alarak popülariteleri ve müzik endüstrisi içindeki stratejileri hakkında konuştular. Grup Asya’nın ötesinde, Kuzey, Güney Amerika ve Avrupa’da üne kavuştu. Peru’da Dünya’nın En Seksi 30 Erkeği listesi bütün üyeleri içinde barındırıyordu. Slovanya ve İran dergilerine röportajlar verdiler. Brezilya’nın Hallyu Fan’ları tarafından Brezilya’yı ziyaret etmeleri en çok istenen sanatçı seçildiler. Hem Meksika televizyonu Azteca hem de İngiltere’nin BBC’si tarafından Hallyu dalgasının liderleri olarak görüldüler.

2011-2012: Simple Ve Dünya Turu, Super Show 4[değiştir | kaynağı değiştir]

Mr. Simple Kore’nin Gaon Chart’ında, 287.427 kopya satması üzerine, bir numara olarak çıkış yaptı. 4 hafta boyunca yerini koruyarak Ekim 2011’e kadar 441.000’ın üzerinde satıldı. Billboard World Albums Chart’da 3 numaraya Japonya’nın Oricon Album’s Chart’da ise 17 numaraya tırmandı. Albüme adını veren, Mr. Simple comebacklerinin ilk gününde müzik programı M!Countdown’da birinciliği elde etti. Eylül 2011’de, Heechul askerlik görevi için geçici olarak ayrıldı. Kasım 2011’de Super Junior ilk dünya turları Super Show 4’e başladı. Grubun 2. Japonca singleı Mr. Simple’ın Japonca versiyonu 7 Aralık 2011’de yayınlandı. Ancak bu da SM Entertaintment tarafından resmi Japonya çıkışları olarak algılanmadı.

Super Junior Mr. Simple performansı

Grup, Super Junior-M üyeleri Zhou Mi ve Henry ile beraber 2011 Winter SMTown-The Warmest Gift albümü için ‘’Santa U Are The One’’ı kaydettiler. Ayrıca Donghae ve Eunhyuk 16 Aralık ‘ta beraber ‘’Oppa Oppa’’ dijital singleını yayınladılar. Aynı gün Music Bank’te performans sergilediler.

Ocak 2012’de, Japonya-Osaka’da, Kyocera Dome’da düzenlenen 26. Golden Disk Awards’da yer aldılar ve eve şu dört ödülle döndüler: Popularity Award, MSN Japan Award, Disk Bonsang ve büyük ödül Disk Daesang. Bu başarıyı, Seoul Music Awards’da, 19 Ocak’ta Disk Bonsang ve Disk Daesang’ı alarak devam ettirdiler.

Ocak 2013’te Tayvan’da 5. albüm Mr. Simple ve 4. Albüm Bonamana’nın Korean Music Chart 2012’de hem şarkı hem albüm bölümlerinde 1. Ve 2. olmalarının ardından ‘’Album King’’ unvanıyla taçlandırıldılar. Super Junior KKBOX Kpop Chart’da birbirini takip eden 64 hafta boyunca Bonamana’yla 1.liklerini KKBOX tarihinde ilk kez bu kadar uzun koruyarak rekor kırdılar. Daha sonra 5. albümleri Mr. Simple’ın 46 haftalık birinciliğiyle yerlerini iyice sağlamlaştırdılar. Şubat 22’de, Gaon Chart Awards’da yılın albümü ödülünü kazandılar. Mart 13’te MYX Music Awards’da Mr. Simple için en sevilen müzik videosu ödülü verildi.

Ayrıca Super Show 4’ü dünya çapında; Seul, Osaka, Taipei, Singapur, Macao, Bangkok, Paris, Şangay, Cakarta ve Tokyo olmak üzere 10 şehirde başarılı şekilde 6 ayda tamamladılar. 3 Asya turuyla ve Super Junior 4 ile birlikte Super Junior konserleri toplamda 900,000 dinleyiciye ulaşmıştır.

2012-2013: Sexy, Free & Single Ve Dünya Turu Super Show 5[değiştir | kaynağı değiştir]

27.Golden Disk Ödüllerinden Super Junior

2012 Haziran’ında SM Entertaintment Kangin’in grubun 6. albümü için çalışmalara katılacağını açıkladı. Albüm online olarak Temmuz 1, fiziksel olarak Temmuz 4’te yayınlandı. SM müzik videosunu 3 Temmuz’da yayınladı. Albümün yalnızca bir farklı cover içeren ‘’The Version B’’si 16 Temmuz’da yayınlandı. Ağustos’un 7’sinde Super Junior Sexy, Free & Single için SPY adında ‘’SPY’’, ‘’Outsider’’, ‘’Only U’’ (Leeteuk tarafından bestelenen) ve Haru(Donghae tarafından bestelenen) şarkılarını içeren repackage bir albüm yayınladı. Müzik videosu 13 Ağustos’ta yayınlandı.

Super Junior’un 6. albümü Avustralya, Fransa, Peru ve Japonya dahil olmak üzere birçok ülkede iTunes’da yüksek sıralamalar yakaladı. Kore Gaon Chart’a 1. sıradan giriş yaptı. Bir ay içerisinde 335,774 tane satıldı. Üç hafta üst üste liste başı olarak kaldı ve Temmuz-Ağustos aylarında 459,182 kopya sattı. Ayrıca Hanteo Chart’da bir ayda 200,000’den fazla satması üzerine 1. sıraya yerleşti. Bu yıl içerisinde o zamana kadar en çok satan grup olmuştu. Super Junior Hanteo’nun ‘’Top 5 K-pop Artist’’2012’sinde birinci sırayı kaptı ayrıca ‘’Album Award’’ ve ‘’Singer Award’’ın sahibi oldu.

Sexy, Free & Single Tayvan KKBOX KPOP listesinde birkaç hafta birincilik yakaladı ve albümün bütün şarkıları aynı listede kendine yer buldu. Şarkının 22 Ağustos’ta yayınlanan Japon versiyonu 118,920 tane satılmıştır.

Super Junior MTV Europe Music Awards’da ‘’Best Asian Act’’ kategorisine aday gösterilerek bir kere daha bütün dünyadaki popülaritesini kanıtladı. Ekim'de Style Icon Awards’da ‘’Teen Style Icon’’ ödülünü kazandı. Ayrıca yine Ekim’de 19. Korean Entertaintmen Arts Awards’da ‘’Best Artist Group Award’’a layık görüldü. Kasım 30’da ‘’Album of the Year’’, ‘’Best Global Group-male’’ ve ‘’Best Line Award’’ olmak üzere üç ödül aldıkları Mnet Music Awards’a katıldılar. Böylelikle üst üste iki yıl yılın en iyi albümü ödülüne sahip oldular. Super Show 4 3D ise International 3D Festival’inde ‘’Work of Art Award’’ ile ödüllendirildi. 15 Ocak’ta 27th Golden Disk Award’da ikisi üst üste olmak üzere 3.‘’Disk Daesang’’larını kazandılar. (2011’de ‘’Mr Simple’’)

Super Junior Şubat 2013’te dünya turları Super Show 5’in Mart 2013'te Seul’den başlayacağını duyurdular. Grup Çin, Japonya, Güney Amerika ve Avrupa’yı dolaştı.

2014-Günümüz: Mamacita Ve Dünya Turu, Super Show 6[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 2014’te SM Entertaintment Leeteuk ve Heechul’ün 7. albüm için gruba tekrar katılacağını duyurdu. Mamacita Ağustos 29’da online, Eylül 1’de fiziksel olarak satışa sunuldu. Yalnızca 3 günlük satışla Billboard’s World Albums sıralamasında birinciliğe oturdu.

Super Show 6 Eylül ayında ilk durağı Seul’den başladı. Jamsil Arena, Seul’deki üç günlük konserlerini başarıyla tamamlayarak 100. Dünya çapındaki konserlerini vermiş oldular. Super Junior tüm dünyada 100 konser vermiş ilk Koreli sanatçıdır.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2009’da Hankyung ajansları SM Entertaintmen’e dava açarak gruptan ayrıldı. Hankyung Aralık 2010’da davayı kazandı ancak 27 Eylül 2011’e kadar SM Entertaintment tarafından sonunda bir açıklama yayınlanana kadar resmiyet kazandırılmadı. Haziran 2015 itibarıyla:

Şu An Aktif Olan Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktif Olmayan Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Üye[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik Tarzları[değiştir | kaynağı değiştir]

Twins’te bubblegum pop, Don’t Don’da alternative rock, Sorry Sorry ve Bonamana’da pop ve R&B, Mr. Simple’da elektropop ve synthpop’u takip ettiler. Grup ayrıca albümlerinde birkaç şarkıyı coverladı. Debut şarkıları ‘’Twins’’ Triple Eight’in 2003’te yayınlanan‘’Knockout’’uydu. Coverlarının büyük kısmında ikisi de ‘’Twins’’ albümünde yer alan Cape’nin L.O.V.E ve Exile’nin ‘’Believe’’ şarkılarında olduğu gibi orijinal ismi korudular. Super Junior albümlerinin çoğunun adını veren şarkıların bestecisi ve aranjörü Yoo Young Jin ile yakın çalıştılar. Yoo Young Jin, rock, R&B ve rapin elektro gitar, bass ve diğer perküsyon enstrümanlarıyla güçlendirilmiş, dengeli bir füzyonundan oluşan SMP tarzının yaratıcısı olarak bilinir. Super Junior’ın Don’t Don albümüne bu SMP tarzı egemen olmuştur. Grup vocal uyumları, neredeyse her üyenin kendi bölümlerinde farklı bir vokal aralığıyla katkı sunması ve şarkılarında sıklıkla farklı ‘’vocal belting’’ tipleri göstermeleriyle takdir topladı.

Altgruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Super Junior K.R.Y

Kurulduklarından bu yana 5 altgrup oluşturuldu. Kibum istisna olmak üzere bütün üyeler en az bir alt grupta yer buldu. SM’in altgrup stratejisinin temelinde grup üyeleri kendi özel aktivitelerine odaklanırken grubun aktivitelerini sınırlandırmama amacı vardır. Bu grup üyelerine kariyerlerinin farklı yönlerine odaklanırken aynı zamanda farklı yetenekleri ve fırsatları keşfetmekte büyük bir özgürlük sağlar. Bu strateji birçok grubu karşı konulamaz biçimde, benzer resmi ve resmi olmayan altgruplar yaratma konusunda etkilemiştir.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, Kore ve Tayland arasında, geçmiş 50 yıldaki iyi ilişkiler onuruna düzenlenen 2008 Kore ve Tayland 50. yıl dönümü kapsamında iyi niyet elçisi ilan edildi. 20 Şubat 2010’da Tayvan turizm elçisi olarak adlandırıldılar. Super Junior ayrıca Kore Cumhuriyeti Ulusal Kızıl Haç’ın‘’Donate Blood’’ (kan bağışı) kampanyasının sözcüsü ve Dünya Kan Bağışı günü iyi niyet elçisi olmuştur. 3 Mart 2011’de Ministry of Food tarafından Kore mutfağını bütün dünyaya tanıtmak üzere Kore Yemekleri fahri elçileri seçildiler. 2011’de Seoul Summer Sale 2011 elçisi seçildiler. 2012’de de aynı pozisyonu korudular. 24 Temmuz 2011’de Kore turizmi ve LG Kore’nin elçileri olarak seçildiler. Popülariteleri sebebiyle Lotte Duty Free’nin, Donghae ve Siwon ünlü Filipin giyim markası Bench’in, Kyuhyun Masita’nın, Siwon ve Kyuhyun SK Telecom’un endorserı oldular. 4 Eylül 2012’de Gangnam, Seul bölgesinin fahri elçileri seçildiler.

Ödüller ve Adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakınız: List of awards and nominations received by Super Junior 14 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Stüdyo Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Başlık Listelerdeki en yüksek yerleri Satışlar/Onay Belgeleri[4][5][6]
CH
JP
SK
TH
TW
PHI
2005 SuperJunior05 (TWINS)
  • 1. stüdyo albüm
  • Çıkış tarihi: 5 Aralık 2005
  • Dil: Korece
  • Format: CD, DVD
-
-
3
-
-
-
94.000+
(Kore versiyon)
2007 Don't Don
  • 2. stüdyo albüm
  • Çıkış tarihi: September 20, 2007
  • Dil: Korece
  • Format: CD, DVD
  • Versiyonlar: 1, 2, 3, 4
1
15
1
1
3
-
200.000+[7]
(Kore versiyon)
2009 Sorry, Sorry
  • 3. stüdyo albüm
  • Çıkış tarihi: 12 Mart 2009
  • Dil: Korece
  • Format: CD, DVD
  • Versiyonlar: A, B, C, D
-
-
1
1
1
1
300.000+
(Kore versiyon)
2010 Bonamana
  • 4. stüdyo albüm
  • Çıkış tarihi: May 13, 2010
  • Dil: Korece
  • Format: CD
  • Versiyonlar: A, B, C
1
1
1
1
1
1
300.000+
(Kore versiyon)
2011 Mr. Simple
  • 5. Stüdyo Albüm
  • Çıkış Tarihi: 3 Ağustos 2011
  • Dil: Korece
  • Format: CD
  • Versiyonlar: A,B,Repackaged
1
1
1
1
1
1
548,164+
(Kore versiyon)
2012 Sexy , Free & Single
  • 6. Stüdyo Albüm
  • Çıkış Tarihi: 4 Temmuz 2012
  • Dil:Korece
  • Format: CD
  • Versiyonlar: Japonca
1
1
1
1
1
1
486,668+
(Kore versiyon)
2014 Mamacita
  • 7. Stüdyo Albüm
  • Çıkış Tarihi: 29 Ağustos 2014
  • Dil:Korece
  • Format: CD
  • Versiyonlar:A,B
1
2
1
1
1
1
409,296+
(Kore versiyon)
2015 Devil
  • 8. Stüdyo Albüm
  • Çıkış Tarihi: 16 Temmuz 2015
  • Dil:Korece
  • Format: CD
  • Versiyonlar:Devil,Magic
1
1
1
1
1
1
262,012+
(Kore versiyon)

Tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Başlık Listelerdeki en yüksek yerleri Satışlar/Onay Belgeleri[4][5]
CH
JP
SK
TH
TW
2005 "Show Me Your Love"
-
-
1
8
-
66.048
(Kore versiyon)
2006 "U"
  • Çıkış tarihi: 9. Haziran 2006
  • Dil: Korece,kore
  • Format: CD, DVD
-
-
1
1
-
91.416
(Kore versiyon)
2008 "U/TWINS"
  • Çıkış tarihi: 9. Temmuz 2008
  • Dil: Japonca, Korece
  • Format: CD, DVD
-
8
-
-
-
20.375
(Japonya)
"Marry U"
  • Çıkış tarihi: 26. Kasım 2008 (Japonya)
  • Dil: Korece
  • Format: CD, DVD
-
9
-
-
-
-
2010 "VICTORY KOREA"
  • Çıkış tarihi: 20. Mayıs 2009
  • Dil: Korece
  • Format: CD
-
-
-
-
-
-

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SJ satisfies Hallyu fans 14 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Yahoo! Taiwan (in Chinese). 2011-11-03.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  3. ^ MTV EMA 2012 :: 11.11.2012 :: Frankfurt :: Super Junior 30 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Asia.mtvema.com (2012-11-11).
  4. ^ a b [1] 18 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved September 11, 2007. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "MIAK" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ a b [2] 8 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved January 15, 2008.
  6. ^ (Korece) [3][ölü/kırık bağlantı] Retrieved June 24, 2008.
  7. ^ "Super Junior becomes the first artist to sell over 100,000 copies of 2009". Asia Economy (Korece). 18 Mayıs 2009. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2009.