Kesmeşeker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kesmeşeker (grup) sayfasından yönlendirildi)
Kesmeşeker
Başladığı yerİstanbul Türkiye
TarzlarAlternatif rock
Etkin yıllar1990–günümüz
Müzik şirketiAda Müzik
Uzelli Müzik
On air
Resmî sitekesmeseker.org
ÜyelerCenk Taner (vokal, gitar)
Canay Cengen (basgitar)
Gökhan Özcan (davul)
Eski üyelerMetin Karaşahin (Perküsyon)
Kaan Altan (gitar)
Mehmet Şenol Şişli (Bas gitar)
Timur Kurşunoğlu (davul)
Belen Ünal (gitar)
Tayfun Çağlar (vokal, bas gitar)
Melih Rona (davul)
Serdar Öztop (gitar)
Demirhan Baylan (vokal, bas gitar)
Cem Güvener (davul)
Can Alper (gitar)
Batur Yurtsever (vokal, bas gitar)
Sezen Köroğlu (klavye)
Hüseyin Cebeci (davul)
Kerem Akaydın (vokal)
Tansu Kızılırmak (vokal, bas gitar)
Murat Başlamışlı (davul)
Tayfun Çağlar (vokal)
Emre Sarıtunalılar (davul)

Kesmeşeker, 1990'ların başında Kadıköy'de Cenk Taner[1] (vokal, gitar), Belen Ünal (gitar), Tayfun Çağlar (vokal bas), Melih Rona (davul) ve Metin Karaşahin (perküsyon) tarafından kurulmuş Rock müzik grubu.

Grup günümüze dek 8 albüm çıkarmıştır. Şarkı sözlerinde kent insanının sosyal, ekonomik ve siyasal tartışmalar arasındaki yalnızlığı ve sıkışmışlığı kadar dünya çapında gelişen sorunlara yönelik dolaylı tepkiler, futbol muhabbeti, edebi göndermeler ve sufi geleneğe saygı duruşu da bulunur. Müzikal açıdan temiz bir rock soundu tutturmaya özen gösteren Kesmeşeker, piyano ve yaylılar gibi enstrümanlara da zaman zaman bestelerinde yer verir.

Grubun birçok üyesi zaman içinde değişse de kurucu üyelerden Cenk Taner, "Kesmeşeker" adıyla çalışmalarına devam etmektedir. Grup en son 2017 yılının sonunda Kadıköy isimli bir albüm çıkarmıştır. 2021 itibarıyla 30. yılını kutlayan Kesmeşeker, yeni albüm hazırlığı içerisindedir.

Ayrıca Kesmeşeker, 90'lı yılların Türkçe rock müziğinde yer tutan grupların yer aldığı 2016 yapımı "Sar Doksana" adlı belgesele de konu olmuştur.[2]

Kadıköy albümünde Canay Cengen (bas gitar) ve Gökhan Özcan (davul)[3] ile çalan Cenk Taner, yeni albüm çalışmalarına Demirhan Baylan ile devam etmektedir.

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipten ve Derinden (1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. İstanbul İstanbul
  2. Tek Sorumlu
  3. Hamdık, Piştik, Olduk
  4. S.O.S
  5. Malum Zaman Teknoloji
  6. Olağan Durumlar
  7. Güney Afrika’da
  8. Senin İçin
  9. Ben Bir Yolcuyum
  10. Dipten ve Derinden

Grubun ilk albümü Kalan Müzik etiketiyle çıkmıştır. Cenk Taner o süreci şöyle aktarıyor: "Çok az paramız vardı, çok kısa sürede her şeyi bitirdik, hiç tanımadığımız İMÇ’ye gittik. İki tane plak şirketine, Kalan ve Güneş’e gittik, ikisi de kabul etti. Kalan’a verdik hasbelkader. O albümle grubu tutanlar, bir daha grubu hiç bırakmadılar (...) Her şey vardı o albümde, reggae de vardı, rock da. Rock gruplarının alışık olmadığı konuşur gibi bir vokalim vardı, sözlere abanıyordum."[4]

Albüme adını veren Dipten ve Derinden şarkısı, Mevlana'nın "ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol" sözlerine yapılmış bir bestedir. Grubun diğer albümlerinde de devam edecek sufi göndermelerin temeli bu şarkıyla atılmıştır. Güney Afrika'da şarkısı, o dönem bu ülkede yaşanan apartheid uygulamalarına karşı bir eleştiri taşır. Grubun sloganik olmasa da politik tavrının varlığıın ve dünyaya sorunlarına karşı duyarlılığını gösterir. Albümün açılışı şarkısı (İstanbul İstanbul) grubun sonraki dönemlerde en bilindik şarkılarından biri olmuştur. Tek Sorumlu ve S.O.S şarkıları da konserlerde halen sıkça çalınmaktadır.

Aşk ve Para (1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Tüm Tercihim Senden Yana
  2. Şampiyon
  3. Vahşi
  4. Aşk ve Para
  5. Gerçekten Özleyince
  6. El Mecbur
  7. Gitme Kal
  8. Tek Farkımız
  9. Son Tango
  10. Karanlıktan Korkan Bebekler
  11. Ekmeğin Emrindeyim

Grubun kurucu kadrosu büyük oranda değişmiş ve Cenk Taner bu albümde Serdar Öztop (gitar), Demirhan Baylan (bas) ve Cem Güvener (perküsyon) ile çalışmıştır. Kayıt öncesinde, bir Alman radyosunun İstanbul'daki rock gruplarıyla ilgili yaptığı haber ve kayıt için gruba ödediği bin marklık telif ücreti, albümü çıkmasında yardımcı olmuştur. Uzelli Müzik etiketiyle çıkan albümde Gerçekten Özleyince şarkısına klip çekilmiştir.

Tut Beni Düşmeden (1995)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Mister Brown
  2. Tut Beni Düşmeden
  3. Her Şey Yolunda Derken
  4. Yağmur
  5. Değiştim Ben Sevgilim
  6. Ya aşkım ol, ya dostum ol
  7. Yolculuk Bitti
  8. Yanıyor Tüm Gençliğim
  9. Tarzan İnce Dallarda
  10. Gene Gel

Albüm Ada Müzik'ten çıkmıştır. Sonraki albümler de bu şirketten çıkmaya devam etmiştir. Mister Brown, Ankara Havası ritmlerini kullanarak ABD'nin Körfez Savaşı ile yaptığı müdahaleleri eleştiren güçlü bir girişe sahip şarkısı olarak o dönem ses getirmiştir.

İnsülin (1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Yoksulluk
  2. Acıların Kralı
  3. İşte güneş!
  4. Feridun Bey
  5. Failün meçhûlün
  6. Para, pul, vs.
  7. Henüz onlar bunları bilmiyor
  8. Kusursuz cinayetler çağında
  9. En çok seni
  10. Sakin sular

Albüm kapağında grup üyelerinin göründüğü ve ayrıca bir şarkı ile adı eşleşmeyen ilk albümdür. Albümün o dönem artan faili meçhul cinayetler ve şiddet olayları etkisiyle en çok siyasi göndermeye sahip albümü olduğu söylenebilir. İşte Güneş şarkısına klip çekilmiştir. Albüme Cenk Taner'in sözleri kadar diğer grup üyelerinin de katkı verdiği görülür.[5]

İçinde İçindekiler Vardır (1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Aşklar bizi terk etti
  2. Ol dedin, bak oldum
  3. Maria
  4. 23.20
  5. Konya’dan, Hindistan’dan
  6. Kaptan
  7. Düşün, sabaha kadar düşün
  8. Olmaz, olmaz
  9. Sıradışı makinalar
  10. Eyersiz atlar
  11. Uyandır o ateşi
  12. Sanaloğlan
  13. Şekerbond

Albüm, hücum kayıt yönetimiyle kaydedilmiştir. Son şarkı, Şekerbond, grubun albümlerinde yer verdiği ilk enstrümantal kaydıdır. Özellikle Tansu Kızılırmak ve Tayfun Çağlar geri vokalleri öne çıkar. Kimi şarkılarda sample ve ses efektleri kullanarak daha önce yapmadıkları tarzda düzenlemeler yapılmıştır. Aşklar bizi terk etti'ye klip çekilmiştir.

Kum (2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Ders bitti
  2. Ne Zaman Gitti Tren?
  3. Eyalet Çocukları
  4. Şeyler Arasında
  5. Deve
  6. Bir Avuç Kum
  7. Kalbi Kırıklar Bankasında
  8. Yaşıyorum, ölüyorum
  9. Tek Kişiyim Ben Hala
  10. Duymuştum, şehirdeydim
  11. Japonca
  12. Zaten

Grubun, önceki albüm aralıklarına göre uzun bir süre sonra çıkardığı 2000'lerdeki ilk albümüdür. Kapakta, önceki iki albümden farklı olarak bu kez sadece Cenk Taner fotoğrafı dikkat çeker. Bu albümde yine önceki iki albüme göre daha az kişiyle, bass'larda Demirhan Baylan ve davulda Cengiz Baysal ile çalışmıştır. Albüm kaydını da Demirhan Baylan üstlenmiştir. Gelişen teknoloji kadar, Demirhan Baylan'ın da etkisiyle, kayıt kalitesi önceki albümlerden daha öndedir. Ne Zaman Gitti Tren şarkısına klip çekilirken, bu şarkıda piyanoyu Pelin Batu çalmıştır. Eyalet Çocukları, yine ABD'nin müdahalelerine tepkiyi içerir.

Doğdum Ben Memlekette (2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Atlar Dönmedi
  2. Sıcak ve Kurak
  3. Doğdum Ben Memlekette
  4. Her Şey Sermaye İçin Sevgilim
  5. Benim Adım Ne
  6. Eğ Başını Eğeceksen
  7. İsmail
  8. Metin Kurt Yalnızlığı
  9. Kim Sessizse O Ağlasın
  10. Gittiğin Gün
  11. Tezatlar Kitabı

Albüm, yine uzun bir aranın sonrasında çıkmıştır.[6] Kayıtlarda eski üyelerden bazıları (Cenk Alper, Tansu Kızılırmak, Emre Sarıtunalılar) gruba katılmıştır. Kapakta Galatasaray'da 1970'lerde sol kanat oyuncu olarak oynayan ve bir şarkıya da konu olan Metin Kurt, millî formasıyla yer alır. Atlar Dönmedi ve Her Şey Sermaye İçin Sevgilim şarkılarına klipler çekilirken, Metin Kurt Yalnızlığı da en popüler şarkılardan biri olmuştur. Doğdum Ben Memlekette şarkısı, Bruce Springsteen'in Born In the USA şarkısından; İsmail şarkısı Moby Dick kitabından ilhamlar içerir.

Kadıköy (2017)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Değişti Zaman
  2. Keçi
  3. Önce Nar Sonra Pancar
  4. Kadıköy’de Çok Güzel Solduk Biz
  5. O
  6. Sonbahar
  7. Litra
  8. -Dahi Çocukları Düşlerinden Vururlar
  9. Kadıköy’de Zen
  10. Az Ya Da Çok

Cenk Taner'in, Mehmet Şenol Şişli ve Veysi Çolak ile kaydettiği solo albümden (Yoldan Çıkmış Şarkılar) sonra çıkan bu albümde yine yeni isimlerle çalışılmıştır.[7] Kadıköy'de Çok Güzel Solduk şarkısına klip çekilirken, Keçi şarkısında ilk kez bağlama kullanılmıştır. Gezi Parkı olaylarının etkisi altında yazılmış -Dahi Çocukları Düşlerinden Vururlar, Cenk Taner'in önceki yazılarından birine dayanır.

30 (EP, 2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Listesi:

  1. Ada
  2. Ya Aşkım Ol Ya Dostum Ol
  3. Ağla Ağla
  4. Tut Beni Düşmeden

Grubun kuruluşunun 30. yıldönümü anısına 19 Şubat 2021'de çıkmıştır.[8] Cenk Taner'in yanı sıra piyano'da Özgür Ulusoy, basgitar'da Demirhan Baylan ve davulda Gökhan Özcan kayıtta yer almıştır. Bu albümde sadece Ada şarkısı yeni bir bestedir; diğer üç şarkı, önceki albümlerdeki (Ağla Ağla, Cenk Taner'in solo albümü İzin Vermedi Yalnızlık'tadır) çalışmaların yeniden düzenlenmesini içerir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kadıköy'ün kralı yoldan çıktı". Akşam Gazetesi. aksam.com.tr. 9 Mart 2014. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  2. ^ "Gençliğini 90'larda yaşayanlara iyi haber... "Sar Doksana"". Cumhuriyet Gazetesi. cumhuriyet.com.tr. 9 Mart 2016. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  3. ^ "kesmeseker.org: biyografiler". 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 
  4. ^ "Beste Çalarsak Gelirim Abi". Roll Dergisi, Mayıs 1998. kesmeseker.org. 23 Şubat 2015. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. http://kesmeseker.org/2015/02/23/ct-rop-roll-1998-2/ 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ "90'lardan Naklen: Geriye bu kasetler kaldı!". HaberTürk Gazetesi. haberturk.com. 12 Kasım 2015. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  6. ^ "Kesmeşeker söylüyor: Metin Kurt Yalnızlığı". Radikal Gezetesi. radikal.com.tr. 1 Ocak 2012. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  7. ^ "Kadıköy". Resmî site. kesmeseker.org. 26 Aralık 2017. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 
  8. ^ "KESMEŞEKER'DEN 30.YILA ÖZEL MAXI SINGLE". www.adamusic.com.tr. 4 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]