Kesik Minare

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kesik Minare'nin 2019 restorasyonu sonrasındaki görünümü (Şubat 2022)
Kesik Minare

Kesik Minare Cami, Türkiye'nin güneyinde, Antalya'nın Kaleiçi bölgesinde bulunan ve Kırık Minare Camii, Korkut Cami veya Cumanın Cami adları ile de bilinen camidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen MS 2. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edilmiş yapı, 7. yüzyılda, Meryem Ana şerefine bir Bizans kilisesine dönüştürüldü, ancak 7. yüzyılda Arap istilaları sırasında ağır hasar gördü. 9. yüzyılda yeniden onarıldı. Kilise, Anadolu Selçuklu Devleti 13'üncü yüzyılın başlarında Antalya'yı ele geçirdiğinde camiye dönüştürüldü ve asıl minaresi eklendi. 1361'de Kıbrıs Haçlı kralı Antalya'yı Selçuklulardan aldığında, yine Şehzade Korkut'un yönetimi sırasında camiye dönüştürülmek üzere tekrar kilise oldu.

Caminin ana binası, bir yangında yıkıldı ve 1800'lerden bu yana minare Kesik Minare olarak varlığını sürdürdü. 2019'daki yenileme sırasında, 123 yıldır eksik olan üst külah ve şerefeler restore edildi.[1]

Ek resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'Kesik Minare' artık 'kesik' değil". www.sozcu.com.tr. 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2020.