Kedi lösemi virüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Feline leukemia virus
FeLV'in Mikrografı
Genel özellikler
KonakKediler
Sınıflandırma
UVTK sınıflandırması
FamilyaRetrovirüs

Kedi lösemi virüsü (FeLV), kedileri enfekte eden bir retrovirüstür. Kedilerde kanser tipinde ilerleyen ciddi bir hastalığa yol açar.[1] Dünyadaki kedilerin %30'unda bulunduğu düşünülür. FeLV, tükürük veya burun salgılarının transferi söz konusu olduğunda enfekte kedilerden bulaşabilir. Virüs, hayvanın bağışıklık sistemi tarafından yenilmezse, kedinin bağışıklık sistemini zayıflatır ve bu da ölümcül olabilecek hastalıklara yol açabilir. FeLV kediden kediye bulaşıcı olduğundan, FeLV + kedileri yalnızca diğer FeLV + kedilerle yaşamalıdır.

FeLV; A, B, C ve T olmak üzere dört alt gruba ayrılmıştır. Enfekte bir kedi, FeLV-A ve diğer alt grupların bir veya daha fazlasının bir kombinasyonuna sahiptir.[2][3] Semptomlar, prognoz ve tedavinin tümü alt gruptan etkilenir.

FeLV + kedilerin genellikle daha kısa bir ömürleri vardır, ancak yine de "normal", sağlıklı yaşamlar yaşayabilirler.[4]

Belirti ve bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kedi lösemi virüsü enfeksiyonunun belirti ve semptomları oldukça çeşitlidir ve iştahsızlık, zayıf kürk durumu, anizokori (düzensiz göz bebekleri), deri enfeksiyonları, mesane ve solunum yolu enfeksiyonları, ağız hastalıkları, nöbetler, lenfadenopati (şişmiş lenf düğümleri), cilt lezyonları, yorgunluk, ateş, kilo kaybı, stomatit, diş eti iltihabı, pansitopeni, tekrarlayan bakteriyel ve viral hastalıklar, anemi, ishal ve sarılık gibi belirtileri içerir.

Asemptomatik taşıyıcılar, genellikle uzun yıllar boyunca hiçbir hastalık belirtisi göstermezler. Bazı kediler virüsü sahipleri farkına varmadan yenebilir ve böylece bağışıklık kazanmış olur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • B. Zharkoy, A. Zolototrubov, D. Fedosov. "Intensity of free radical processes in limphocytes at BLV and FeLV". Journal of Animal Science. XLII,5/2005, p. 272-276..
  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  2. ^ "Feline Leukemia Virus and Related Diseases in Cats - Overview - Generalized Conditions - Merck Veterinary Manual". Merck Veterinary Manual (İngilizce). 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Feline leukemia virus inhibits thiamine uptake, with pathological consequences". Fred Hutch (İngilizce). 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Feline Leukemia FAQs". Austin Pets Alive!. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.