Kazreti Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daba Kazreti Trinity Kilisesi Yemek odası ve diğer binalar.

Kazreti Manastırı (Gürcüce: კაზრეთის მონასტერი) Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Kazreti şehrinin yanında yer alan Bolnisi belediyesinde konumlanmış bir Gürcü manastır kompleksidir. Ayrıca Kazreti Teslis Manastırı olarak da bilinen manastır, Kral Giorgi Laşa tarafından 13. yüzyılda inşa ettirilmiştir.

1956'da, Kazreti kompleksi, Kültürel Anıtları Koruma ve Gürcistan Kültür Restorasyonu Bakanlığı tarafından temizlenmiş ve restore edilmiştir. Kilisenin eskiden bir metre derinliği vardı. Günümüzde ibadete açık olan Kazreti Teslis Kilisesi restore edilmiş, içi boyanmış ve Bolnisi Piskoposluğunun denetimi altındadır. 2006 yılında, kilise Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[1]

Tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazreti Teslis Kilisesi, kuzeydoğudan güneybatıya doğru yapılmış, dikdörtgen şeklinde uzatılmış bir kat planına sahiptir. Cepheler ahşap bir çerçeve, oyma, haç vb. eşyalarla süslenmiş lüks bir dekorasyona sahiptir. Kilise, doğu yarısındaki derin bir apsis ile sona ermektedir. Kilisenin kuzeyde ve batıda iki girişi vardır. Ana giriş kuzeydir. Mimari planın ikinci özelliği, doğu kesimdeki bitişik duvarda, iki yan sütun yerine kuzey tarafında yalnızca bir sütun olmasıdır. Güneydeki apsisin duvarında bir yalancı tonoz vardır. Binanın içi orijinal formunu korumamıştır. Batı duvarı ek duvarlarla desteklenmiştir. Katedral fresklerle boyanmıştır, Kilise Babalarının kalıntıları ve sunaktaki Havari figürleri halen daha dikkat çekmektedir. Bireysel azizlerin olduğu bir seri de vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2019. 

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

• Vahtang Dolidze, two architectural monuments of Kazreti Gorge, "Friend of the Monument, No. 20, pp. 4–18, 1970.