Karalar, İnegöl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karalar
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeİnegöl
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam325
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16700

Karalar, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Karalar Köyü, İnegöl’ün kuzeybatısında ve Ahî Dağı’nın batı kesiminde Kazancı Eşiği adı verilen engebeli alanda ve kısmen de Kara Dere vâdisinde yer almaktadır. Geçimi, tahıl, ziraata ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bursa il merkezine 52 km, İnegöl ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Yerli köylerdendir. Bir diğer ifade ile manav’dır. Yakın çevresinde, Akhisar, Çavuş Köyü, Şehitler/Domaköy, Halalca, Hamza Bey köyleri ile Alanyurt Beldesi yer almaktadır.

İnegöl şehir merkezine uzaklığı 8 kilometredir. 1990 yılı genel nüfus sayımına göre köy nüfusu, 484 kişidir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 168’i erkek, 157’si kadın olmak üzere toplam köy nüfusu, 325 kişiye düşmüştür.

Karalar sözcüğü, etimolojik yapısı bakımından incelendiğinde dil kaideleri açısından bir hazif işleminin yapıldığı görülür. Burada İbarenin aslı, Kara Bükler veya Karamıklar’dır. Gramer kaidelerinden hazif kaidesi uygulanarak bu sözcük, Karalar şeklini almıştır.

Karalar Köyü tarihî bir niteliğe sahiptir. Karalar Köyü civarında yer alan Domaköy/ İl, Aslan/ Şehitler Köyü, Çelebi Sultan Mehmed’in baş veziri Beyazıt Paşa tarafından Savcı Beyoğlu Selim Bey’den satın alınmış ve sonra da Bursa’da inşa ettirdiği medreseye vakfedilmiştir. Bir diğer ifadeyle Karalar Köyü, Beyazıt Paşa vakfıdır. Vergi geliri de Bursa’daki Beyazıt Paşa Medresesi’ne tahsis edilmiştir. Köyde halihazırda 1880'li yıllarda (93 harbi Osmanlı-Rus savaşında) Bulgaristan'dan gelen Türk göçmenler yaşamaktadır. Çanakkale şehitler defterinde de köyden 4 kişinin şehit olduğu bilgisi yer almaktadır.

Günümüzde köy mahalle olmuş olup, köy arazilerinin imara açılması ile birlikte TOKİ Baykoca konutları ve diğer TOKİ Etap konutları, Sevim Yıldız Mesleki eğitim kampüsünü köy arazileri içerisinde bulundurmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 325
1997 226

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]