Kannabinol

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kannabinol (CBN), hem CB1 hem de CB2 reseptörlerinde düşük afiniteli bir kısmi agonist olarak işlev gören hafif derecede psikoaktif bir kanabinoiddir. CB1 ve CB2 reseptörlerindeki bu aktivite, CBN'nin endokannabinoid sistem (ECS) ile etkileşimini oluşturur.

CBN, 1800'lerin sonlarında kenevir özünden izole edilen ilk kenevir bileşiğiydi. Yapısı ve kimyasal sentezi 1940'ta elde edildi, ardından kenevirden türetilen bireysel bileşiklerin in vivo etkilerini belirlemeye yönelik ilk temel araştırma çalışmalarından bazıları yapıldı. CBN, diğer fitokanabinoidlerle (örneğin, delta-9 tetrahidrokanabinol veya D9THC) aynı etki mekanizmasını paylaşsa da, CB1 reseptörleri için daha düşük bir afiniteye sahiptir; bu, hafif sedasyon gibi etkileri deneyimlemek için çok daha yüksek CBN dozlarının gerekli olduğu anlamına gelir. .

Yasal durum[değiştir | kaynağı değiştir]

CBN, Birleşmiş Milletler'in 1961 Narkotik İlaçlar Tek Sözleşmesi veya 1971 tarihli Psikotropik Maddeler Sözleşmesi[1] tarafından belirlenen programlarda listelenmemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UN International Drug Control Conventions". United Nations Office on Drugs and Crime. United Nations Commission on Narcotic Drugs. 17 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2023.