Pelodytes caucasicus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kafkas kurbağası sayfasından yönlendirildi)
Pelodytes caucasicus
Korunma durumu

Neredeyse tehdit altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Amphibia
Takım: Anura
Familya: Pelodytidae
Cins: Pelodytes
Tür: P. caucasicus
İkili adlandırma
Pelodytes caucasicus
Boulenger, 1896

Pelodytes caucasicus, Pelodytes cinsine bağlı, Kafkaslar'da ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan, boyu 6 cm olan bir kurbağa türüdür. Habitat kaybından dolayı soyu tehlikededir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyu 6 cm uzunluğundadır. Vücut oldukça ince yapılı ve arka bacaklar oldukça ince uzundur. Deri bilhassa erkeklerinde sırtta pürtüklüdür. Diğer türlerde iyi gelişmiş olan yüzme zarı, bu türde ancak parmakların kaide kısmında bulunur. Arka ayaklarda bulunan iç metatarsal tüberkül çok küçüktür. Erkeklerinde boğaz altında bir ses kesesi bulunur.

Dağılım ve habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkaslar'da Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde dağılım gösterir.

Gündüzleri taş altlarında gizlenir, geceleri avlanmak için çıkar. Doğal habitatları ılıman ormanlar, ılıman fundalık ve çalılıklar, nehirler, nehir araları, tatlısu bataklıkları, bataklık arası ve tatlısu çağlayanlarıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ugur Kaya, Boris Tuniyev, Sako Tuniyev, Sergius Kuzmin, David Tarkhnishvili, Boris Tuniyev, Theodore Papenfuss, Max Sparreboom, Ismail Ugurtas, Steven Anderson, Güven Eken, Tuba Kiliç, Engin Gem (2009). "Pelodytes caucasicus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2009: e.T39422A10236383. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T39422A10236383.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.