Kürt Reşo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kürt Reşo
LakabıKürt Reşo
DoğumMehmet Raşit
Ölüm1972, Diyarbakır
BağlılığıOsmanlı İmparatorluğu
RütbesiÇavuş
Çatışma/savaşlarıSakarya Meydan Muharebesi
Başkomutanlık Meydan Muharebesi
Afyon Muhareberesi
Ödülleriİstiklâl Madalyası

Kürt Reşo olarak bilinen Mehmet Raşit Nazlı (ö. 1972), İstiklal Harbi gazisi Kürt asıllı Türk Millî Mücadele kahramanıdır.

Türk ordusunun 9 Eylül 1922 tarihinde işgal altındaki İzmir'e giren öncü süvarilerindendi; o gün İzmir Hükûmet Konağı'na Türk bayrağını çeken askerlerden biri olarak tarihe geçti.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Memala köyünde doğdu. Kara Alilerden Kamber ve Kuti'nin oğlu idi.[1] Ağabeyi Şehmuz Raşit, Balkan Savaşları'nda hayatını kaybetti. Kendisi 15 yaşında iken askere alındı; sekiz buçuk yıl askerlik yaptı.

Önce Doğu Cephesi'nde, ardından Sakarya Meydan Muharebesi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Afyon Muhareberelerinde yer aldı. İzmir'in düşman işgalinden kurtarıldığı 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e giren öncü süvarilerden birisi oldu. Yüzbaşı Şerafettin le birlikte İzmir Hükûmet Konağı'na Türk bayrağını çeken askerlerdendi.[2]

Savaştan sonra köyüne döndü, yaşamını Diyarbakır’ın Memela köyünde sürdürdü. İstiklal madalyası ile ödüllendirilen Mehmet Raşit Nazlı'nın madalyası, bir isim karışıklığı nedeniyle geri alındı.1972 yılında öldü.

Ölümünden 39 yıl sonra oğlu Zülküf Nazlı'ın başvurusu ile yanlışlık düzeltilmiş, İstiklal madalyası Ergani İlçe Askeri Garnizon Komutanlığı’nda düzenlenen bir madalya töreni ile Zülküf Nazlı'ya verilmiştir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hayati Özcan, Tuğçe Yerdelen (24 Eylül 2012). "Ölene kadar 9 Eylül'de İzmir Marşı'nı okudu" (PDF). Aydınlık gazetesi. 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ Kaya, Sedat (21 Eylül 2015). "Sürpriz bir telefonun düşündürdükleri." Haber Hürriyeti. 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Kürt Reşo'ya madalya!". takvim.com.tr. 8 Aralık 2011. 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.