Juditha triumphans

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Juditha triumphnas, Vivaldi

Juditha triumphans (Judith'in Zaferi) ya da tam adıyla Juditha triumphans devicta Holofernis barbarie (Yudit'in Holofernis Barbarına karşı Zaferi), Venediklilerin, Korfu'da Osmanlı kuşatmasına karşı kazandığı zafere atfedilen Vivaldi oratoryosu. Vivaldi'nin bestelediği dört oratoryosundan günümüze kalmış örneği olup, eserin uvertür kısmı kayıptır. Vivaldi Kataloğu RV 644 numaralı eserdir.

Korfu Kuşatması[değiştir | kaynağı değiştir]

İyon Denizi seferinde bulunan Osmanlı Donanması, Korfu Adası karşısındaki Butrint Kalesini ele geçirdikten sonra, 8 Temmuz 1716'da Venedik egemenliğindeki Korfu Adası'na çıkarma yapar ve kuşatma başlatır. Venedik Devleti, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na müttefiklik çağrısı yapar. Osmanlı kuşatması, şiddetli fırtınalar etkisi ve Cermen desteği birlikte kırılır. Kuşatmanın başarısızlığa uğramasının etkin sebebi, Roma Cermen İmparatorluğu'nun Venedik'le anlaşması olduğu kabul edilir. Osmanlı, başarısız kuşatma sebebiyle, Donanma Komutanı Canım Hoca Mehmed Paşa'yı Yedikule'ye hapsetmiştir.[1]

Vivaldi, Kasım 1716'da icra ettiği eserde, Venedik'in Korfu Zaferi'ni eski ahit hikâyelerinden, Yudit ile Holofernis alegorisi üzerinden anlatır.

Yudit ile Holofernis Anlatısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Asur Kralı Nabukadnezar, İsrail'e ordularını gönderir. Asur Ordusu'nun başındaki komutan Holofernes, Bethulya şehrini kuşatır ve şehrin teslim olmasını beklemeye başlar. Şehir halkından dul Yudit, halkına merhamet etmesi için Holofernes'e yalvarmaya gider. Komutan, dul kadına aşık olur ve Yudit de Holofernes'in ilgisine karşılık verir. Zengin bir ziyafetten sonra çok fazla şarap içen Holofernes sızar. Yudit bu fırsatı kaçırmadan Holofernes'i kafasını gövdesinden ayırıp, düşman karargahından kaçar ve zafer içinde Bethulya'ya döner.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ahmet Yesevi Üni. bilig dergisi, Bahar 2016/sayı 77, sayfa 34,35" (PDF). 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]