Jocelyne LaGarde

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jocelyne LaGarde
DoğumJocelyne LaGarde
Tetuanuira[1] (Tahiti ismi)

1924
Papeete, Tahiti
Ölüm12 Eylül 1979 (54-55 yaşlarında)
Papeete, Tahiti
MeslekOyuncu

Jocelyne LaGarde (1924 - 12 Eylül 1979), 1966 yapımı Hawaii filmindeki ilk ve tek oyunculuk rolüyle ünlenen ve bu rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Tahitili yerli bir aktris.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hawaii filmi , James A. Michener'in 19. yüzyıl beyaz misyonerlerinin ada yerlilerine Hristiyanlığı getiren hikâyesini anlatan aynı adlı çok satan romanından uyarlanan büyük bütçeli bir dramaydı. LaGarde, filmdeki önemli bir karakterin fiziksel özelliklerine mükemmel şekilde uyan Polinezyalı bir kadındı. Daha önce hiç oyunculuk yapmamış olmasına ve İngilizce konuşamamasına rağmen (sadece akıcı Tahiti ve Fransızca konuşuyor), Mirisch Productions tarafından işe alındı ve karakterinin diyaloglarını filme aktarabilmesi için fonetik olarak onu eğiten bir koç verildi.

Lagarde’nin kişiliği, yüz güzelliği ve 139 kg olduğu söylenen ağırlığı ile birlikte ekrana komuta eden bir duruşu vardı. Etrafı Hollywood yıldızlarından oluşan bir kadroyla çevrili filmde sadece seyircinin değil, film endüstrisinin profesyonel üyelerinin de hayranlığını kazandı. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, onu En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterdi,[2] filmde aday gösterilen tek oyuncu. Akademi Ödülü'ne aday gösterilen ilk yerli insandı. LaGarde bugüne kadar tek film ile Akademi Ödülü'ne aday gösterilen tek aktör olmaya devam ediyor. Bir dizi başka aktör ilk film performansları ile Oscar’a aday gösterildi, ancak hepsi başka filmler yapmaya devam etti. Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü'nü kazandı . Hawaii, LaGarde'ın tek oyunculuk rolüydü. 1979'da Tahiti Papeete'deki evinde herhangi bir ölüm nedeni bildirilmeden öldü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Thomas, Kevin: She's Very Big in and on Film 'Hawaii'. Los Angeles Times, February 4, 1967, page 19.
  2. ^ "The 39th Academy Awards - 1967". Oscars. 10 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021.