Jampa Tinley Wangchen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jampa Tinley Wangchen (5 Haziran 1962 doğ.)geşe, sarı dinin (Buddizmin) Tibet lama hocası, 14. Dalay Lama'nın Rusya din öğreticilerinden biri.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jampa Tinley Wangchen Hindistan'ın Maysur şehrinde bir Tibet ailesinde doğmuştur. Okulu bitirdikten sonra Varanasi şehrinde Merkez Tibet Enstitüsünde öğrenimine devam etmiştir. Enstitüyü bitirdikten sonra İngilizce, Tibet dili, Sanskrit dili öğrenimini geliştirdi. Yeni Zelanda'da Dorçje Çang adlı budizm enstitüsünde Tibet lama hocalarına mütercimlik yapmıştır. 1993 yılından sonra Dalay Lama'nın isteği üzerine Lamaizmi anlatmak için Rusya'ya göçetmiştir.

Rusya'daki çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'da Türk ve Moğol halkları arasında kalmıştır. Budizm inancının etkin olduğu Tıva Türk Cumhuriyeti ve Moğol ülkelerinden Buryatya ile Kafkasya'daki Kalmıkya'da dini faaliyetlerine devam etmiştir. Evli ve çocuğu bulunmaktadır.

Jampa Tinley Wangçen, sarı dinin Buddizm merkezlerini hızlı bir şekilde Rusya Federasyonunun belirli yerlerinde oluşturur. Budizm alanında faaliyetlerinin sınırsızca sürdürür. Moskova'da Lama Tsonkapa'nın budizm merkezi, Ulan-Ude'de «Nogaan Dariygi» merkezinin, Elista'da «Çenrezi» merkezi, Kızılda «Manjuşri» merkezini, Sankt-Peterburg'da «Asanga» merkezinin, Yekaterinburg'da «Vajarapani» merkezini, İrkutsk'da «Atişa», Novosibirskte «Maytreya», Ufada «Tuşita», Rostov-na-Donuda «Puntsog Çopel Ling», Krasnoyarskta «Çakrasamvara» dini merkezini ve Soçide «Amitabha» dini merkezini kurmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Budizm kavramları

Dış Bağlantılarр[değiştir | kaynağı değiştir]

Budizm
Dharma wheel

Budizm Tarihi
Budizm kronolojisi

Budizm Kavramları
Pratitya-samutpada
Üç Hazine
Dört Asil Hakikat
Asil Sekiz Yol
Nirvāna

Önemli Kişiler
Buddha
Śākyamuni Buddha
Bodhisattva

Yörelere göre Budizm
Güneydoğu Asya Budizmi
Çin Budizmi
Tibet Budizmi
Batı Budizmi
Japon Budizmi

Üçlü Budizm
Theravada
Mahāyāna
Vajrayāna

Budizmin Yazılı Kaynakları
Tripitaka
Pali Derlemesi
Vinaya
Pali Suttaları
Mahayana Sutraları
Abhidharma
Budist Tantra

Budist Kültürü