Jack Coleman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jack Coleman
DoğumJohn MacDonald Coleman
21 Şubat 1958 (66 yaşında)
Easton, Pensilvanya, ABD
MeslekAktör, senarist
Etkin yıllar1981-
EvlilikBeth Toussaint (e. 1996)
Çocuk(lar)Tess (d. 1999)

John MacDonald "Jack" Coleman (d. 21 Şubat 1958),[1] Amerikalı aktör ve senaryo yazarı.

Altıncı jenerasyondan Benjamin Franklin'in torunudur.[2] Duke Üniversitesi mezunudur. Aktris Beth Toussaint ile evlidir.

İlk önemli rolü 1981-1982 yılları arasında Days of our Lives isimli dizide canlandırdığı Jake Kositchek isimli karakterdir.Dynasty dizisinde seksenli yıllarda ilk gay karakterlerden birini (Steven Carrington) canlandırmıştır. Bu rolü ilk olarak canlandıran aktör Al Corley'dir. Coleman bu karakteri 1988 yılına kadar oynamaya devam etmiştir.

1986 yılında Super Password isimli yarışma programında Markie Post, Marsha Warfield, Leann Hunley, Emma Samms, Harry Anderson, John Ratzenberger ve Bert Convy ile birlikte yarışmacı olarak yer almıştır.

Nightmare Cafe ve Kingdom Hospital adlı dizilerde yer aldıktan sonra CSI: Miami, Nip/Tuck, Without A Trace, The Net, Diagnosis: Murder, ve Entourage. dizilerinde konuk sanatçı olarak bulunmuştur. Daha sonra çeşitli dramalarda sahne almış ve en bilinen rolü Heroes adlı televizyon dizisinde Mr. Bennet (Noah Bennet, "The Man With Horn-Rimmed Glasses" veya "HRG" adlarıyla da bilinir) karakteridir.

Stand-up Tragedy isimli oyundaki performansıyla bir ödüle aday gösterilmiştir. Bouncers isimli oyundaki rolü ile bir Los Angeles Drama Critics Circle ödülüne layık görülmüştür.

2010 yılında bir Disney TV filmi olan Cow Belles 'de Alyson ve Amanda Michalka'ın babasını canlandırmıştır.

The Mentalist dizisinin Red Carpet Treatment (2010) isimli bölümünde konuk oyuncu olarak yer alarak zengin ve kendini beğenmiş bir cinayet şüphelisi olan Max Winter ismili bir karakteri canlandırmıştır.[3]

Yine aynı yıl, House MD dizisinin Office Politics bölümünde Joe Dugan isminde bir hastayı canlandırmıştır.

2011-2012 yıllarında The Vampire Diaries dizisinin 3. sezonunun "The Hybrid", "The End of the Affair", "Disturbing Behavior", "The Ties That Bind" ve "Bringing Out The Dead" isimli bölümlerinde Bill Forbes isimli karakteri canlandırmıştır.

Coleman 2010 Kasım ayından itibaren The Office dizisinde Pennsylvania Eyalet Senatörü Robert Lipton'ı canlandırmaya başlamıştır. Senatör Lipton, Angela Martin ile evlidir ancak Oscar Martinez ile ilişki yaşamaktadır. Coleman, şu ana kadar The Office dizisinin "WUPHF.com", "Classy Christmas", "Michael's Last Dundies", "Jury Duty", "Fundraiser" ve "New Guys" bölümlerinde yer almıştır.

2011 yılında bir CBS dizisi olan Criminal Minds'ın Hope isimli bölümünde, Bill Rogers isminde seri bir tecavüzcüyü oynamıştır.

22 Temmuz 2012 tarihinde Coleman'ın, Castle dizisine Stana Katic'in karakteri Kate Beckett'ın düşmanı olacak bir karakteri canlandıracağı açıklanmıştır.[4] Şu ana kadar "After the Storm" bölümünde William H Bracken isminde bir senatörü canlandırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jack Coleman Biography (1958-)". 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  2. ^ "From 'Dynasty' To NBC's 'Heroes,' Life Never Looked Better Through "Horn Rimmed Glasses" For New Series Regular Jack Coleman" (Basın açıklaması). NBC Universal Media Village. 8 Kasım 2006. 12 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2007. 
  3. ^ "Keck's Exclusives: Heroes' Hiro and H.R.G. Land New CBS Gigs". TVGuide.com. 26 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2010. 
  4. ^ "Castle Casts Jack Coleman -- Season 5 - TVLine". TVLine.com. 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012.