Ikariam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ikariam
GeliştiriciGameforge Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıGameforge AG
PlatformPC/ Browser/ iOS/ Android
ÇıkışŞubat 2008
TürStrateji
ModÇevrimiçi oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Ikariam ya da İkariam Gameforge AG tarafından hazırlanan bir strateji oyunudur. Türü çok oyunculu online oyuna dayanır. Oyun Eski Yunanistan döneminde adalar içinde uygarlıkların gelişmesini ve mücadelesini konu edinmiştir. Ikariam, Gameforge AG şirketinin en beğenilen oyunlarından biridir.

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Ikariam Sid Meier'in hazırladığı Civilization serisine göre hazırlanmıştır.[1] Ayrıca Ikariam'ın çıkış tarihlerinde çok oynanan Travian oyununa benzer bir yapıya sahiptir.[2] Oyunun amacı uygarlığını geliştirmek, kaynak toplamak, diplomasi ve savaştır.[3] Binalar kaynaklarla geliştirilmekte, araştırmalar ise akademide üretilen araştırma puanlarıyla yapılmaktadır.

Şehrin vatandaşları hammadde toplamak için işçi olarak veya asker olarak görevlendirilebilir. Belediye binasının her bir seviyesi şehirde daha fazla vatandaşın yaşamasına olanak sağlar. Daha fazla vatandaş ise daha fazla işçi, asker ve altın anlamına gelir. Tavernada üzüm suyu ikram ederek halk mutlu edilebilir.

Hammadde adadaki diğer oyuncular ile ortak kullanılabilen madenlerden toplanır. Her adada odun kampı ve bir lüks kaynak (üzüm, kristal, mermer, sülfür) bulunmaktadır. Kaynakların üretimini hızlandıran bazı binalar inşa edilerek üretim arttırılabilir. Bütün kaynaklar oyunda ilerlemek için önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden ticaret merkezi sayesinde kaynak alma ve satma mümkündür.

Ikariam'ın bedava bir oyun olması dışında ek özellikler getiren ücretli sistemi de vardır.Bu özellik alındığında size ambrosia verilmektedir. Ayrıca bu özellik sayesinde oyunda daha hızlı gelişebilirsiniz. Versiyon 0.5.0 ile ambrosia alımının önemi artmıştır.

İttifak, oyuncuların bir araya gelip birlikte oynayıp ekonomik ve askeri anlamda birbirlerini desteklemeleri için kurulan bir birliktir. İttifaka katılman diğer oyuncularla tanışmak için iyi bir fırsattır. İttifak sayesinde toplu anlaşmalar yapılabilir, saldırılar birlikte yapılabilir.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]


COMPUTEC BÄM! 2009 Ödülü: Ikariam, "online/tarayıcı oyunu" kategorisi için Computec Medias İzleyici ödülünü kazanmıştır.[3]
2009 Yılının En İyi Tarayıcı Oyunu: Çekici tarayıcı oyunu Ikariam özet olarak, geniş alıcı kitlesine eğlenceli bir oyun olma garantisi veriyor.Tümüyle oldukça başarılı bir taslak.[2]
ComputerBild 12/2009-Test Şampiyonu: Ikariam, yeni başlayanlara kolaylık sağlayan ve oyunun tüm teferruatlarını anlatan navegasyonu ve yardım fonksiyonu ile göz kamaştırıyor.[2]
Galaxy Haberleri 28.04.2009 Süslü grafik sayesinde birkaç dakika sonra kendini Antik Çağ'da hissediyorsun.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010. 
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "deneme2" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "deneme" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010.