Cepteki Yumruklar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(I pugni in tasca sayfasından yönlendirildi)
Cepteki Yumruklar
I Pugni in Tasca
"Cepteki Yumruklar" (I Pugni in Tasca) filminin sinema afişi
YönetmenMarco Bellocchio
YapımcıEnzo Doria
SenaristMarco Bellocchio
OyuncularLou Castel
Marino Masé
Paola Pitagora
MüzikEnnio Morricone
Görüntü yönetmeniAlberto Marrama
KurguSilvano Agosti
Anita Cacciolati
StüdyoDoria
DağıtıcıDoria Cinematogrifica
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüAile dramı
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1965
Çıkış tarih(ler)i31 Ekim 1965, İtalya
27 Mayıs 1968, ABD
Mart 2005, 16. Ankara Uluslararası Film Festivali
Süre105 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Dilİtalyanca
Diğer adlarıCepteki Yumruklar (Türkiye)
Les poings dans les poches (Fransa)
Fist in His Pocket (ABD)
Fists in the Pocket (İngiltere)
Las manos en los bolsillos (İspanya)
Mit der Faust in der Tasche (Batı Almanya)
Die Fäuste in der Tasche (Batı Almanya, festival adı)[1]

Cepteki Yumruklar 1965 İtalya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı I Pugni in Tasca olan film ABD'de Fist in His Pocket, İngiltere'de ise Fist in the Pocket adıyla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 3-13 Mart 2005 tarihleri arasında yapılan 16. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında gösterilmiştir.[2]

İtalyan sinemasının 'kendine özgü' sinemacısı, isyankar, militan, non-konformist gibi birçok lakaba sahip yönetmeni Marco Bellocchio'nun, senaryosunu yarı-otobiyografik sayılabilecek kendi öyküsünden uyarlayıp yazdığı ve yönettiği bu filminin müziklerini Ennio Morricone yapmıştır. Bu aile dramı, kariyeri boyunca ticari sinemayı reddetmiş olan 'solcu' sinemacı Marco Bellocchio'nun ilk uzun metrajlı filmidir. Filmi çektiğinde henüz 26 yaşındaydı.

Kendisi de sıkı bir din eğitimi almış olan Bellocchio, düşük bir bütçeyle çektiği bu ilk filminde aile ve toplumdaki dini ve ahlâki değerlerdeki aşınmayı, sosyal yozlaşmayı ve toplumsal çöküşü çarpıcı ve tuhaf bir biçimde gözler önüne sermektedir.[2] Film eleştirmenleri ve sinema tarihçileri tarafından İtalyan sinemasının kayıp hazinelerinden biri olarak kabul edilen bu film uzun yıllar dikkatlerden kaçmış ve unutulmuştu. 2000 yılında New York Modern Sanatlar Müzesi'nin, "Savaş Sonrası İtalyan Sineması" retrospektif gösterileri için seçtiği 15 film arasında "Cepteki Yumruklar" da vardı.[3] Filmde saralı bir gencin ciddi sosyal ve sağlık sorunları olan kalabalık ailesinin bireylerini kendine göre haklı gördüğü nedenlerle teker teker ortadan kaldırmaya karar vermesi anlatılmaktadır.

1965 yılında filmin ilk gösteriminin yapıldığı İsviçre'nin Locarno kentinde düzenlenen Locarno Uluslararası Film Festivali'nde Gümüş Yelken ödülüyle ödüllendirilen yönetmen Marco Bellocchio'ya ertesi yıl "İtalyan Sinema Yazarları Sendikası" tarafından da "en iyi özgün senaryo" dalında Gümüş Kordela ödülü verildi.[4]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin hemen başında, bir zamanlar hali vakti yerinde olduğu anlaşılan orta sınıftan bir ailenin bireylerini sırasıyla tanımaya başlarız. Konunun odağında, filmin anti kahramanı aynı zamanda da baş karakteri olan hırslı ve kurnaz Alessandro (Kolombiya asıllı aktör Lou Castel tarafından canlandırılıyor) vardır. Üç kardeşi ve annesi ile birlikte babadan kalma bir taşra evini paylaşırlar. Bu ailenin bütün fertleri birtakım kalıcı veya kalıtsal hastalıklardan muzdariptir.

Alessandro'nun erkek kardeşi Leone (Pierluigi Troglio) hem geri zekâlıdır hem de epilepsi hastasıdır. Alessandro da kardeşi gibi epileptiktir ama kullandığı ilaçlar sayesinde sara nöbetleri daha seyrek ortaya çıkar. Abisi Augusto (Marino Masé) ise ailenin tek sağlıklı bireyidir ve eve ekmek getiren de odur, babaları olmadığı için evin reisi konumundadır. Ancak o da bencil ve tamahkar bir insandır, ailesinden çok evlenmeye hazırlandığı nişanlısı Lucia (Jeannie McNeil)'ya daha çok zaman ayırmaktadır. Anneleri (Liliana Gerace) kördür. Kızkardeşi Giulia (Paola Pitagora) ise oldukça dengesiz bir kızdır. Üstüne üstlük Alessandro ile kızkardeşi Giulia arasında ensest bir ilişkinin var olduğu filmde sürekli üstü kapalı olarak ima edilmektedir.

Bu acayip karakterlerden oluşan aile, çocuksu davranışları ve moralsiz halleri ile durgun bir yaşantı sürdürürler, adeta ot gibi yaşarlar. Sadece yemek masası etrafında bir araya geldiklerinde yaptıkları hırgür ve ağız dalaşı, kısa bir süreliğine de olsa gerçek hayata dönmelerini sağlar. Nihayet ailenin dahi kötü çocuğu Alessandro, yozlaşan ve çökmekte olan ailenin tüm sorunlarına kökten bir çözüm bulur. Ailenin tüm bireylerini teker teker öldürecek ve tek sempati duyduğu kardeşi Augusto'nun sırtından bu ağır yükleri indirerek ona özgürlüğünü verecektir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yönetmen Marco Bellocchio ironik bir biçimde filmi çekmek için gereken parayı kendi ailesinden istemişti. Oysa toplumun dini ve ahlâki değerlerdeki yozlaşmayı eleştiren bu film sanatsal bir biçimde de olsa en başta aile değerlerine saldırıyordu. Yine ironik olarak filmin dahili çekimlerini gerçekleştirdiği ev de kendi annesine ait bir evdi. Senaryosunu da kendi yazmış olduğu bu filmde çokça otobiyografik ögeler yer almaktadır.
  • 1965 yılında ilk gösteriminin yapıldığı İsviçre'nin Locarno kentinde düzenlenen Locarno Uluslararası Film Festivali'nde genç sinema eleştirmenlerinden tam not alan film, haliyle Katolik Kilisesinin de tepkisini çekmişti. Filme ünlü yönetmenler Luis Buñuel ve Michelangelo Antonioni'den de oldukça sert eleştiriler gelmişti. Oysa bu ikisi Marco Bellocchio'nin kendine örnek aldığı ve adeta taptığı yönetmenlerdi.[5][6]
  • Filmin yönetmeni Marco Bellocchio'ya Nisan 2010'da düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında "Yaşamboyu Başarı Ödülü" verildi.[7]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Alessandro, kızkardeşi Giulia ile uçurumdan iterek öldürdüğü annesinin cenazesinde.
Oyuncu Rolü
Lou Castel Alessandro
Marino Masé Augusto
Pier Luigi Troglio Leone
Paola Pitagora Giulia
Liliana Gerace Anneleri
Jeannie McNeil Lucia
Stefania Troglio Oda Hizmetçisi
Mauro Martini Erkek çocuk
Gianni Schicchi Tonino
Alfredo Filippazzi Doktor
Gianfranco Cella Partideki Genç Adam
Celestina Bellocchio Partideki Genç Kadın
Irene Agnelli Bruna

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 
  2. ^ a b http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/312185.asp[yalın URL]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 
  7. ^ "29. Uluslararası İstanbul Film Festivali". www.iksv.org. Erişim tarihi: 4 Nisan 2010. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]