I Never Met the Dead Man

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"I Never Met the Dead Man"
Family Guy bölümü
Peter, ev yapımı televizyonu ile birlikte.
Bölüm no.1. sezon
2. bölüm
YönetmenMichael Dante DiMartino
SenaristChris Sheridan
YapımcıDavid Zuckerman
Prodüksiyon no.1ACX02
Yayın tarihi11 Nisan 1999 (1999-04-11)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Death Has a Shadow"
Family Guy (1. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"I Never Met the Dead Man" (TürkçeÖlü Adamla Daha Önce Hiç Tanışmadım) komedi dizisi Family Guy'ın birinci sezonunun ikinci bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde Fox kanalında 11 Nisan 1999 (1999-04-11)'da yayımlandı. Bölümde, Peter Griffin, kızı Meg'e araba kullanmayı öğretmektedir. Peter'ın kötü bir tavsiyesi üzerine ikili, arabalarını bir uydu antenine çarpar ve bunun sonucunda şehirdeki tüm televizyon yayınları kesilir. Peter, artık televizyon izleyemeyecek olmanın verdiği etkiyle kendisini rahatsız hisseder ancak evinin dışında kendisine yeni bir hayat bulur. Peter'ın ailesi, evin dışındaki etkinliklere katılmaya zorlandıklarından kendilerini yorgun hissetmeye başlar. O sırada Stewie, annesi Lois'in kendisine bir daha brokoli yedirmesinin önüne geçmek için dünyadaki tüm brokolilerin yok olmasını sağlayacak bir iklim kontrolü aygıtı inşa eder.

"I Never Met the Dead Man", Chris Sheridan tarafından yazıldı ve Michael Dante DiMartino tarafından yönetildi. Bölüm, hem Sheridian'ın hem de DiMartino'nun Family Guy için yaptıkları ilk yazarlık ve yönetmenlik deneyimi oldu. Bölümün büyük bir kısmı, Uzay Yolu, Oz Büyücüsü, ALF, Gilligan's Island, Bewitched ve Beverly Hills, 90210 programlarına ait kesitlerden oluşan popüler parodi kültürü öğelerinden esinlendi. Bölümün adı "I Never Met the Dead Man" (TürkçeÖlü Adamla Daha Önce Hiç Tanışmadım), 1930'larda ve 1940'larda radyoda yayımlanan gerilim türündeki drama programlarından esinlenilerek oluşturuldu. Bölümün konuk oyuncuları arasında Erik Estrada, Butch Hartman, Aaron Lustig ve Joey Slotnick yer aldı.

Bölüme yönelik eleştirel karşılama genel olarak olumlu oldu. Bazı televizyon eleştirmenleri, bölümü dizinin en akılda kalıcı bölümü olarak özetlerken "Death Has a Shadow" isimli bölümden daha iyi buldu.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Peter'ın televizyon karşısında ailesinden daha fazla vakit geçirmesinden rahatsız olan Lois, ondan kızı Meg'e araba kullanmayı öğretmesini ister. Peter istemeyerek de olsa bunu kabul eder ve farkında olmadan ona araba kullanmak ile ilgili kötü bazı örnekler verir. Peter'ın verdiği örnekler arasında kırmızı ışıkta bekleyen diğerlerini hız yarışına davet etmek de vardır ve bu, Meg'in ehliyet sınavında başarısız olmasına neden olur. Peter kızı Meg'i eve geri götürürken Peter'ın izlemek istediği bir televizyon programının yakınlardaki bir evdeki televizyonda oynadığını görür. Dikkati dağılan Peter, arabayı şehrin ana televizyon vericilerinden birisine çarpar ve bunun sonucunda Quahog'daki tüm televizyon yayınları kesintiye uğrar. Panikleyen Peter, Meg'e ehliyetini aldığında kendisine yeni bir araba alacağı sözünü verir ancak ondan bunun karşılığında suçu üstüne almasını ister. Eve geldiklerinde bir süre önce çarptıkları uydu anteni halen arabanın üzerindedir. Lois, suçu kızı Meg'e atmış olduğu gerekçesiyle Peter'a kızgındır. Meg, okulda televizyon yayınlarının kesilmesine neden olduğu için herkes tarafından dışlanır. O sırada Stewie, uydu antenini çalarak dünyadaki brokoli üretimini sonlandıracak bir iklim kontrol cihazı yaparak, annesinin kendisine brokoli yemeye zorlamasının önüne geçmek ister.

Televizyon bağımlılığı sebebiyle uzaklaşma sendromu yaşayan Peter, tüm dünyasının aslında bir televizyon programı olduğunu düşünerek kendisini avutmaya çalışır. Meg, insanların kendisini aşağılamasına artık dayanamaz ve televizyon vericisini aslında babasının bozduğunu itiraf ederek tüm şehrin Peter'a karşı cephe almasına neden olur. Peter'ı saldırılardan korumaya çalışan Lois, şehir halkına yürekleri burkan bir konuşma yaparak televizyonun aslında kendilerini birbirlerinden nasıl uzaklaştırdığını anlatır. Bu konuşmadan etkilenen Peter, ailesini evin dışındaki etkinliklere götürür ancak Peter'ın bu aktif hali, ailenin geri kalanının çabucak yorulmasına yol açar. Aile artık Peter'a ayak uyduramayacağını fark ettikten sonra Peter, yakınlardaki bir festivale giderken Griffin ailesinin evinin önünde lastiği patlayan William Shatner ile birlikte vakit geçirmeye başlar. O sırada Stewie'nin iklim kontrol aygıtı bir fırtınanın oluşmasına neden olur ancak fırtına sonucunda oluşan şimşek, Stewie'nin cihazını bozar ve Stewie'nin çatıdan düşmesine neden olur. Meg, Lois ile birlikte araba kullanmayı öğrenirken fırtına, Meg'in arabasını Shatner'a ve Peter'a çarpmasına neden olur. Shatner olay yerinde ölürken Peter hastaneye kaldırılır. Tüm vücudu alçıya alınan Peter hastanede iyileşmek için beklerken, orada televizyon izlemek zorunda kalır ve yeniden televizyona bağımlı hale gelir.

Bölümün sonunda Stewie, brokolisini Brian'ın tabağına dökerek diğerlerini brokoliyi yediğine inandırmaya çalışır ancak bunda başarısız olur.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa sakallı, kel kafalı ve gözlüklü bir adamın siyah beyaz bir fotoğrafı.
Bölümün yönetmenliğini Michael Dante DiMartino üstlendi

"I Never Met the Dead Man", Family Guy'ın yazar Chris Sheridan ve yönetmen Michael Dante DiMartino'nun bu rolleri üstlendiği ilk bölümüdür.[1] Yapım aşamasının ilk aylarında yazarlar, kendilerine King of the Hill yapım ekibi tarafından kiralanan bir ofiste çalıştı.[2] Sezonun ilk dört bölümünde olduğu gibi bölüm isimleri, 1930'larda ve 1940'larda popüler olaran gerilim türündeki radyo programlarından esinlendi. Bu programlarda, ölüm ve cinayet öğelerine yer veriliyordu. Bölümlerin bu şekilde isimlendirilmesi, dördüncü bölümden sonra son buldu.[2] Dizide sürekli olarak yer alan ekibin yanı sıra oyuncu Erik Estrada, yazar ve karikatürist Butch Hartman, oyuncu Aaron Lustig, oyuncu Joey Slotnick ve ses oyuncusu Frank Welker bölümün konuk oyuncuları arasında yer aldı. Dizide sık sık yer alan bir diğer konuk oyuncu Lori Alan da bölümde kısa bir süreliğine yer aldı.[1] Bölüm, dizinin açılış bölümünden neredeyse üç ay sonra, 11 Nisan 1999 (1999-04-11)'da yayımlandı.[1][3]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa kahverengi saçlı bir adam, gülümseyerek kameraya bakıyor.
Oyuncu William Shatner'ın anime edilmiş hâli bu bölümde yer aldı.

Meg annesinden kendisine nasıl araba kullanılacağını öğretmesini istediğinde Lois, bunu Peter'ın yapmasını önerir. Peter Uzay Yolu dizisinin bir bölümünü izlemek istediğini söyleyerek bunu reddettiğinde, Seth MacFarlane tarafından resmedilen oyuncu William Shatner ekranda belirir.[4][5] Meg'in babasının iyi bir sürücü olmadığını söylemesinin üzerine Brian, Peter'ın bir çölün ortasında Road Runner'ın üzerinden Wile E. Coyote ile birlikte arabasıyla geçtiği araba kazasını hatırlar. Peter, bir süre önce arabasıyla vurduğu devekuşunun durumundan endişe eder ancak Wiley ondan devam etmesini ister.[5] Artık televizyon izleyemiyor oluşundan rahatsız olan Peter, Oz Büyücüsü filminden esinlendiği ve 1986 NBC sitcomu ALF dizisindeki Alf, CBS kanalında 1964 yılında yayımlanan Gilligan's Island dizisindeki Gilligan, "Lost in Space"'deki Robot ve "I Dream of Jeannie"'deki Jennie karakterinin 1964 yılında ABC kanalında yayımlanan Bewitched dizisindeki Samantha karakterine dönüştüğü bir kâbus görür.[5] Bir kartonu televizyon şeklini alacak şekilde kestikten sonra, Peter, bunu belindeki bir mekanizmaya bağlar ve çevresinde olan olayları sanki televizyonda yayımlanıyormuşçasına izler. Öğle yemeklerini yedikleri sırada birbirleri ile sohbet eden iki kadın, Peter'a sanki Lifetime kanalını, yürüyen iki yaşlı adam CBS kanalını, basketbol oynayan iki Afrikalı Amerikalı UPN kanalıı ve James Woods Lisesi ise Beverly Hills, 90210 dizisini izliyormuş izlenimini uyandırır.[4] Televizyon yayınları geri geldiğinde Griffin ailesinin tamamına yakını Uzay Yolu'nu izlemektedir. Programda, James T. Kirk, ekibine tehlikeli bir göreve katılmak üzere olduklarını ve bu görevde ekipteki birisinin kesinlikle öleceğini, çıkarma birlğinde kendisinin, Bay. Spock'ın, Dr. McCoy'un ve "Asteğmen Ricky" (redshirt)'ün (Türkçekırmızı gömlek) yer alacağını söyler. Redshirt, televizyon programında genellikle kırmızı gömlekli astsubayların öldürülüyor oluşu sebebiyle alaycı bir şekilde "Lanet olsun!" der. Bölümün sonlarına doğru Meg, kazara Shatner'a arabasıyla çarpar ve onu öldürür. O sırada olay yerinde kazayı izleyen grupta, Uzay Yolu dizisinde "Asteğmen Ricky" karakterini oynayan kişi "Vay canına. Bunun olacağını beklemiyordum." der.[6]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm hakkındaki incelemeler genellikle olumlu oldu. IGN yazarı Ahsan Haque'nin 2008 yılındaki incelemesinde Stewie'nin olduğu sahnelerin "özenle hazırlanmış [ve] yaratıcı." olduğunu belirtti.[7] Bölüme 10 üzerinden 10 veren Haque, dizinin en unutulmaz bölümlerinden birisi olduğunu düşündüğünü belirtti ve bölüm hakkında "iyi işlenmiş ve komik bir hikâye, ardı arkası kesilmeyen zeki esprilerle ve özgün görsellerle birleştiğinde bölümü dizinin en iyi bölümlerinden birisi yapıyor. Bu, Family Guy'ın en iyi bölümlerinden birisi ve çizgi dizinin çıtasını kesinlikle yükseltiyor."[4] The TV Critic yazarı Robin Pierson, bölüme 100 üzerinden 70 puan verdi ve bu puan, Family Guy'ın sitede en yüksek puana sahip olan bölümü olmasını sağladı. Pierson, bölümü "Gerçekten eğlenceli bir 22 dakika. Çok fazla sayıda espri var ve pilot bölüme oranla odaklı bir bölüm," sözleri ile özetlerken, Hızlı Hayvanlar, Yavaş Çocuklar sahnesinden övgüyle söz etti.[5]

2008 yılında Haque, Stewie'nin dünyadaki tüm brokolileri yok etmeye yönelik planını "Stewie'nin En Şeytânî 10 Planı" listesinin en üst sırasına yerleştirdi.[7] ve Peter'ın kartondan yaptığı bir televizyonu beline bağlayarak sokakta olan biteni sanki televizyonda yayımlanan bir programmışçasına izlemesini "Peter Griffin'in En Çılgın 10 Fikri" listesinin beşinci sırasına yerleştirdi.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Family Guy — I Never Met the Dead Man Cast and Crew". Yahoo! TV (İngilizce). Yahoo! Inc. 1 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2010. 
  2. ^ a b Goldman, Eric (16 Mart 2006). "William S. Paley TV Fest: Family Guy". IGN (İngilizce). News Corporation. 15 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  3. ^ "Family Guy — Death Has a Shadow". Yahoo! TV (İngilizce). Yahoo! Inc. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2010. 
  4. ^ a b c Haque, Ashan (28 Mayıs 2008). "Family Guy Flashback: "I Never Met the Dead Man" Review". IGN (İngilizce). News Corporation. 12 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2009. 
  5. ^ a b c d Pierson, Robin (7 Ağustos 2009). "Episode 2: I Never Met The Dead Man". The TV Critic (İngilizce). 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2010. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2014. 
  7. ^ a b Haque, Ahsan (3 Şubat 2009). "Family Guy: Stewie's Top 10 Most Diabolical Evil Plans". IGN (İngilizce). News Corporation. 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2009. 
  8. ^ Haque, Ashan (31 Temmuz 2008). "Family Guy: Peter Griffin's Top 10 Craziest Ideas". IGN (İngilizce). News Corporation. 7 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]