Hresili Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hresili Muharebesi

Birliklerin konumlarının genel olarak temsili resmi
Tarih17 Aralık 1757
Bölge
Hresili yakınları
Sonuç Kesin Gürcü zaferi[1]
Taraflar
Gürcistan İmereti Krallığı

Osmanlı İmparatorluğu

Komutanlar ve liderler
Gürcistan I. Solomon
Gürcistan Hutunia Şervaşidze (ölü)
Gürcistan Papuna Tzereteli
Gürcistan II. Katsia Dadiani
Gürcistan Beri Tzulukidze
Gürcistan Arçil Batonişvili
Gürcistan Beso Lortkipanidze
Gürcistan Kaihosro Agiaşvili
Gürcistan Katsia Kopaliani
Gürcistan Giorgi Abaşidze
Gürcistan Zurab Mikeladze

Tepedelenli Ali Paşa
Gola Paşa

Kemka Paşa (ölü)
Levan Abaşidze
Rostom, Raça Dükü
Poti Paşası
Kutaisi Paşası

Tustskvati, Bağdati ve Şorapani Baronları
Güçler
11,000 asıl kuvvet
5,000 takviye güç
Toplam : 16,000 asker[2]
30,000 Osmanlı askeri
İmereti'deki garnizondan 15,000 Osmanlı askeri
10,000 Gürcü isyancı
Toplam : 55,000 asker[2]
Kayıplar
bilinmiyor 38,000–45,000


Hresili Muharebesi (Gürcüce: ხრესილის ბრძოლა), Osmanlı İmparatorluğu ve Gürcü İmereti Krallığı arasında bugünkü Gürcistan'ın Hresili şehri yakınlarında yapılan muharebe. İmereti Kralı I. Solomon'un emrindeki ordu, 17 Aralık 1757'de Osmanlı ordusunu mağlup etti.

I. Solomon Batı Gürcistan'ı birleştirip güçlü bir monarşi tesis etmek istiyordu. Kralın bu istekleri Osmanlı ile arasını açmıştı. Ayrıca Osmanlı, Solomon'un köleliğe karşı mücadelesini de bitirmek istiyordu. Osmanlılar, Solomon'a ihanet eden Gürcü lordlarla ittifak kurdu. Solomon'a karşı savaşan Levan Abaşidze, Ahıska'da Osmanlı ordusuyla buluştu ve onları İmereti Krallığı topraklarına götürdü.

İmereti Krallığı, Osmanlı ordusunu Hresili yakınlarında ağır bir yenilgiye uğrattı.[3]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

17. yüzyılda Gürcistan, Osmanlı'ya bağlı devletti (vasal). Karargahları Tsutskvati, Poti ve Şorapani kalelerindeydi. Sadece Megrelya'dan 12 bin köle her yıl Osmanlı'ya satılırdı. Solomon köleliği yasakladı, diğer lordlara karşı çıkarak Osmanlı'dan bağımsızlığını istedi. Osmanlı Sultanı, Gürcistan'ı tekrar kontrol altına almak için Solomon'un üzerine ordu gönderdi

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sabahın erken saatlerinde Gürcü ordusu saldırıya başladı. Osmanlı Ordusu Kral Solomon'un tam istediği yere çekilmiş ve köşeye sıkıştırılmıştı. Gürcü saldırısı iyi hazırlanmıştı, sayısal olarak daha küçük olan Gürcü ordusu, küçük boyutunu yüksek moral ve işgalci Osmanlıları topraklarından çıkarma kararlılığı ile telafi etti. Kral Solomon, küçük ordusunun taarruzunu bizzat yönetti, Osmanlı ordusunun komutanına ulaştı ve kafasını kesti. Osmanlılar panikledi ve kaçmaya çalıştı. Gürcüler Osmanlı ordusunu kararlı bir şekilde bozguna uğrattı ve 45.000 kişilik Osmanlı gücünün çoğunu etkisiz hale getirdi.

Osmanlılar daha sonraki seferlerde bu kadar büyük bir insan gücü kaybını telafi edemediler. Bu savaştan sonra İmereti'yi işgal etmek için yapılan iki girişim 20.000 ve 13.000 kişilik sayıca daha küçük Osmanlı orduları ile yapıldı ve I. Solomon'un küçük ordusundan sayıca hala fazla olsalar da onlar da yenilgiye uğradı. Bu, İmereti Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasalı olduğu Batı Gürcistan'daki iki yüzyıllık Osmanlı etkisinin sonunu işaret ediyordu.

Büyük Solomon ve küçük krallığı 1700'lerin ortalarında, diğer büyük güçlerin veya dış ittifakların desteği olmadan Osmanlı'dan tam bağımsızlığını elde etti; bu, İmereti krallığından önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilen veya Osmanlı İmparatorluğu'nun vassalları haline gelen ve İmereti Krallığı'ndan çok daha sonra Osmanlılardan bağımsızlığını kazanmış diğer Doğu Avrupa ulusları için benzeri görülmemiş bir başarıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'de Battle of Khresili maddesi

  1. ^ Šotʻa Mesxia, An Outline of Georgian History, (Tbilisi University Press, 1968), 32.
  2. ^ a b Javakhishvili, Book 2, p. 127
  3. ^ Iobashvili, g (1987). "11". Georgian Soviet History. Tiflis. s. 508.