Hovsep Emin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hovsep Emin
Յովսէփ Էմին
Genç Emin, Kalküta
Doğum1726
Hemedan, İran
Ölüm2 Ağustos 1809
Kalküta, Hindistan
Defin yeriKalküta, Hindistan
MilliyetErmeni
EvlilikThangoom-Khatoon Emin
Çocuk(lar)Arşak, Hovsep
Ebeveyn(ler)Hovsep, (Annesinin ismi bilinmiyor)

Hovsep Emin, (ErmeniceՅովսէփ Էմին; 1726 - 2 Ağustos 1809), Ermenistan'ın İran ve Osmanlı yönetiminden kurtuluşunu sağlamaya çalışan Hint-Ermeni gezgin, yazardır. İlk kez 1792'de Londra'da basılan Ermeni Hovsep Emin'in Hayatı ve Maceraları adlı otobiyografisi kendisi tarafından İngilizce yazılmıştır.

1726'da Hemedan'da doğup[1] Kalküta'da büyümüştür.[2]. Orada İngilizce öğrenmiştir.[3] Gençliğinde Londra'ya gitti, orada askeri eğitim almış ve Yedi Yıl Savaşı'nda savaşmıştır. 1759-1760 yıllarında ilk kez Ermenistan'a gitti ve yol boyunca Ermeni köylülere kurtuluş fikirlerini anlatmıştır. Daha sonra Ermenistan'ın kurtuluşu programına destek aramak üzere Rusya'ya gitmiştir. 1763'te bir grup destekçisiyle birlikte Rusya'dan Gürcistan'a gitmiş ve Gürcü kralı II. Erekle tarafından kabul edilmiştir. Emin, Erekle'nin desteğiyle sonunda bir isyan çıkarmayı umarak Osmanlı Ermenistan'ıyla temaslar kurmuştur. Ancak 1764'te Gürcü kralı Emin'i sürgüne göndermiş ve o da Karabağ'ın Ermeni melikleri (prensleri) arasında planlarına destek toplama girişiminde başarısız olmuştur. Emin sonunda Hindistan'a dönmüş ve burada Ermeni yazar Şahamir Şahamiryan'ın yakın işbirlikçisi olmuştur. Emin, 1777'den 1783'e kadar İran'ın Yeni Culfa kentinde yaşamış ve Ermenistan'a dönüp devrimci faaliyetlerine devam etmeye çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 1783 yılında son kez Hindistan'a dönmüş ve hayatının geri kalanını orada geçirmiştir.

Emin, Avrupa Aydınlanması'nın fikirlerini benimsemiş ve bunları yurttaşlarına yaymaya çalışmıştır. İdealleri ve faaliyetleri nedeniyle Ermeni din adamları tarafından eleştirilmesine ve zulme uğramasına rağmen, bugün Ermeniler tarafından ulusal bir kahraman ve Ermeni Ulusal Hareketi'nin öncüsü olarak anılmaktadır. Hindistan'dan Britanya'ya seyahat eden ve seyahatlerini bir Avrupa dilinde yazan ilk Asyalı olarak tanımlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]