Hermann von der Lieth-Thomsen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hermann von der Lieth-Thomsen
Yarbay von der Lieth-Thomsen, 1916
Doğum10 Mart 1867
Flensburg, Prusya, Alman Konfederasyonu
Ölüm5 Mayıs 1942
Sylt, Nazi Almanyası,
Defin yeriInvalidenfriedhof Mezarlığı, Berlin
BağlılığıAlman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu
Nazi Almanyası Nazi Almanyası
BranşıLuftstreitkrafte (İmparatorluk) Luftwaffe
Hizmet yılları1887–1919 1935–1942
RütbesiGeneral der Flieger
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı
ÖdülleriPour le Mérite
Ailesi
EşiJoachim von der Lieth-Thomsen
İmza

General Hermann von der Lieth-Thomsen (doğum adı Hermann Thomsen ; 10 Mart 1867 - 5 Mayıs 1942), Alman askeri havacılık komutanı.

Gençliği ve askeri kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermann Thomsen, 10 Mart 1867'de Danimarka Krallığı tarafından yakın zamanda kaybedilen ve Prusya'ya dahil olan Flensburg'da doğdu. Dithmarschen'den bir çiftçi ailesinde dünyaya gelen Thomsen'in büyükbabası Peter Thomsen, Martha von der Lieth ile evliydi ve o, ailesinin son ferdi olduğu için çift, birleşik "von der Lieth-Thomsen" adını kullanma izni aldı.

Lieth-Thomsen, 1887'de Prusya Ordusuna katıldı ve ilk olarak öncü bir subay olarak hizmet etti.

Ocak 1908'de Alman Genelkurmay Başkanlığı, havacılık, motorlu ulaşım ve telgrafta iç ve dış gelişmeleri izlemek üzere bir teknik kadro kurdu. Kaptan Thomsen, Erich Ludendorff'un altında görev yapan başkanı olarak atandı. Thomsen, 2. Demiryolu Alayı'nın kadrosuna transfer edildiğinde Şubat 1914'e kadar Genelkurmay'da görev yaptı. Ancak, kısa süre sonra tekrar transfer edildi ve Ağustos ayının başında Thomsen, Posen'de Hava Gemisi Rehberliği Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı.

I. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 1915'te, von der Lieth-Thomsen Alman Ordusu için Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. (AlmancaChef des Feldflugwesens) Bu aşamada, Kraliyet Uçuş Kolordusu'ndaki diğer askerlerin rütbesinden çok daha küçük olan Binbaşı rütbesine sahipti. Ertesi yıl Ekim ayında, Alman Ordusu Hava Hizmetlerinin Luftstreitkräfte olarak yeniden düzenlenmesiyle, Thomsen, artık bir yarbay olan, Hava Hizmetlerinin yeni atanan Genel Komutanı Ernst von Hoeppner'in Genelkurmay Başkanı olarak atandı. Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak görev yaptı.

Thomsen (sağda) komutanı Ernst von Hoeppner ile istişare halinde, 1918

1917'de von der Lieth-Thomsen, üst düzey bir komutan olarak doğrudan hava muharebesine dahil olmamasına rağmen Pour le Mérite ile ödüllendirildi. Oğlu Joachim von der Lieth-Thomsen, Temmuz 1917'de Thames Halici üzerinde uçarken bir gemiden uçaksavar ateşi ile vuruldu ve ateşkesten birkaç gün önce bir savaş esiri olarak öldü.[1][2]

Savaşlar arası yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, Almanya'nın Hava Hizmetlerini feshetmesi gerekiyordu. Lieth-Thomsen, 1919 Ocak ve Şubat aylarında Prusya Savaş Bakanlığı Havacılık Dairesi'nde görev yaptı ve daha sonra Savaş Bakanlığı'nda başka görevlere atandı. Ancak Ağustos 1919'da görevinden istifa ederek albay olarak askerlikten emekli oldu.

1920'lerde Lieth-Thomsen, Sovyetler Birliği'nde gizli bir Hava Kuvvetleri inşa etme çabalarına aktif olarak katıldı. 1923'te Sovyetlerle ilk temasa geçti ve 1925'te Sovyetler Birliği'nde Alman askeri misyonunun kurulmasına, Lipetsk savaş pilotu okulunun kurulmasına vesile oldu.[3]

1920'lerde, sonunda körlüğüne yol açan ciddi göz problemleri geliştirdi. 1928'de doğduğu yer olan Schleswig-Holstein'daki Sylt adasına geri döndü.

Luftwaffe hizmeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Von der Lieth-Thomsen'in Invalidenfriedhof Mezarlığı'ndaki mezar taşı

Körlüğüne rağmen, Luftwaffe 1935'te Hermann Göring altında kurulduğunda, Lieth-Thomsen Reich Hava Bakanlığı'nda Askeri Bilimler Başkanı olarak yeniden askerlik hizmetine girdi. Tümgeneral rütbesi verildi. Bu görevi 1942'deki ölümüne kadar sürdürdü ve II. Dünya Savaşı'nın başlamasından önce korgeneral ve General der Flieger'e terfiler aldı.

Hermann von der Lieth-Thomsen, 5 Mayıs 1942'de Sylt'te öldü ve Berlin'deki Invalidenfriedhof Mezarlığı'na gömüldü.

Ödüller ve süslemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Demir Haç (1914)
    • 2. Sınıf
    • 1. Sınıf
  • Kılıçlı Hohenzollern Hanedanı Şövalye Haçı
  • Pour le Mérite, 8 Nisan 1917'de Oberstleutnant ve Luftstreitkräfte Genelkurmay Başkanı olarak
  • Onur Haçı
  • Wehrmacht Uzun Hizmet Ödülü 4. Sınıftan 1. Sınıfa
  • Kombine Pilotlar-Gözlem Rozeti

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Prisoners of the First World War". ICRC historical archives. International Committee of the Red Cross. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2018. 
  2. ^ "Joachim Thomsen". Find A Grave. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2020. 
  3. ^ "A Secret Aviation School". airpages.ru. 8 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022.