Hercule Poirot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hercule Poirot
Agatha Christie's Poirot karakteri
İlk görünümÖlüm Sessiz Geldi
Son görünümVe Perde İndi
YaratanAgatha Christie
CanlandıranAlbert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm, Tony Randall, David Suchet, Alfred Molina,Kenneth Branagh,John Malkovich
Bilgileri
CinsiyetErkek
MeslekDedektif

Hercule Poirot (İngilizce telaffuz: [ɜrˈkjuːl_pwɑrˈoʊ]; Fransızca telaffuz: [ɛʁkyl pwaʁo]) Agatha Christie tarafından yaratılan, kurgusal, Belçikalı dedektif karakterdir. Miss Marple ile birlikte, Christie'nin en ünlü ve uzun süreli karakteridir ki 33 romanda ve 54 kısa öyküde boy göstermiştir.

Poirot ekranlara, filmler ve diziler için, Albert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm, Tony Randall, Alfred Molina ve en ünlüsü, David Suchet gibi çeşitli aktörler tarafından aktarılmıştır.

Aynı zamanda, Poirot W.Mason'un hayali dedektifine de büyük bir benzerlik taşır. Müfettiş Hanaoud ilk olarak 1910'da "At the Villa Rose"da yani ilk Poirot romanından 6 sene önce ortaya çıkmıştır.

Christie'nin Poirot'su Belçikalı'ydı. Yukarıda bahsedilen örneklerin aksine, Poirot karakterinin oluşumu 1916'daki ilk dedektif kitabının bir ürünüydü. (İlk kitabı 1920'de basılmasına rağmen). Poirot'nun Belçikalı olması sadece Belçika'nın Almanlar tarafından işgal edilmesi değil, aynı zamanda, Christie bu kitabı yazdığında, Belçikalı'lara sempati duymanın vatanseverliğin bir ifadesi olarak düşünülmesi bakımından ilginçtir. Çünkü Alman'ların Belçika'yı işgali, ülkesi için Birinci DünyaSavaşı'nda savaş nedeni olmuştur.

Popülaritesi Poirot ile ilk tanıştığımız roman The Mysterious Affair at Styles (Ölüm Sessiz Geldi-Styles'daki Esrarengiz Cinayet) 1920'de ve son romanı Curtain (Ve Perde İndi...) 1975'tedir. Poirot tarihte kendisine ölüm ilanı verilen tek kurgusal kahramandır. NewYorkTimes'da "Hercule Poirot is Dead; Famed Belgian Detective" ("Hercule Poirot Öldü; Meşhur Belçikalı Dedektif") denilmiştir.

Poirot, düzen hastası ve tutkunuydu. Birçok vakayı da bu tutkusu sayesinde çözmüştür. Bunun yanında Poirot, birçok vakada Arthur Hastings, Başmüfettiş Japp, Albay Race, Ariadne Oliver ve Başkomiser Battle ile birlikte çalışmıştır.

Christie onu 1930'da 'çekilmez biri' olarak tanımladı ve 1960'taysa onu 'nefret uyandıran, gösterişli, can sıkıcı ve ben merkezci olarak resmetmiştir. Fakat halk Poirot'yu sevdi ve Christie onu öldürmeyi reddetti, ki bunu halkın sevdiği şeyi üretmenin kendi görevi olduğunu iddia ederek yaptı. Ve halkın sevdiği şey Poirot'ydu.

Hercule Poirot serisi romanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlandırmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Agatha Christie's Great Detectives Poirot and Marple (2005)

Video Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Agatha Christie: Peril at End House[7]
  • Agatha Christie - Death on the Nile[7]
  • Agatha Christie: Dead Man's Folly[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Kenneth Branagh Filmleri - Sinemalar.com - Sinemalar.com -". www.sinemalar.com. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  4. ^ "The ABC Murders - Dizi 2018". 18 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  5. ^ "Death on the Nile (2022) - IMDb". 15 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  6. ^ "A Haunting in Venice (2023) -IMDb". 21 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  7. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2015. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]