Heinz Lammerding

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heinz Lammerding

Heinz Lammerding (27 Ağustos 1905 – 13 Ocak 1971), Nazi Almanyası'nda savaş suçlarından hüküm giymiş bir Alman SS subayıydı. II. Dünya Savaşı sırasında, işgal altındaki Fransa'da Tulle katliamı ve Oradour-sur-Glane Katliamını gerçekleştiren 2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich'a komuta etti. Savaştan sonra, Lammerding yaklaşık 750 Fransız sivilin öldürülmesini emrettiği için gıyaben mahkûm edildi, ancak orada hapis cezasını çektikten sonra Almanya tarafından korunmaya devam etti. İsraillilerin Adolf Eichmann örneğinde yaptığı gibi, onu yakalamak için bir komando birliği göndermekle tehdit ettiler. Ancak, bu gerçekleşmeden önce, Lammerding 1971'de kanserden öldü.[1]

Savaş suçları davası[değiştir | kaynağı değiştir]

Lammerding, 1953'te, Fransa'da savaş suçlarından, 1944'te Tulle'de ve Oradour-sur-Glane'de iki katliam emri vermekten yargılandı. 1953'te Fransız Yüksek Komiseri André François-Poncet, iadesi için İngiliz Yüksek Komisyonuna başvurdu ve talebi, Dışişleri Bakanları Georges Bidault ve Anthony Eden arasında görüşme konusu oldu. Eden çok az anlayış gösterdi ve Lammerding'in ismini hiç duymadığını söyleyerek talebi reddetti. Yine de, o sırada Düsseldorf'ta bir müteahhit olan Lammerding, saklanmayı gerekli gördü. Bordeaux mahkemesi tarafından gıyabında ölüme mahkûm edildi, ancak ne Batı Almanya'dan iade edildi[2] ne de bir Alman mahkemesi tarafından mahkûm edildi. Danny S. Parker'a göre, Lammerding zaten Batı Almanya'da yargılanmış, savaş suçlarından hüküm giymiş ve hapis cezasını çekmişti. Bu nedenle, Bonn anayasasına göre, Fransızların büyük bir şaşkınlığa uğraşmasına rağmen, iadeye tabi değildi.

1958'de iade talepleri tekrarlayınca, çıkan Temel Kanun, Almanların başka ülkelere iadesini yasakladı ve 1955'te yürürlüğe giren Geçiş Anlaşması, Alman mahkemelerine göre, uzun süre cezai suçların isnat edilmesini engelledi. Ancak bu yalnızca, Lammerding'in katılımını reddettiği Tulle katliamıyla ilgiliydi; Oradour davasında, Düsseldorf savcısı hakkında soruşturma açtı, ancak işlemler 1964'te durduruldu. Özellikle tarihçi Jacques Delarue, 1968'de Fransa'nın işgali sırasında Alman suçları üzerine Lammerding'in suçluluğunun kanıtıyla birlikte bir kitap yayınladıktan sonra, Fransa tarafından onu yargılamak için tekrarlanan diplomatik girişimler oldu. Savaştan sonra Lammerding, Düsseldorf'ta başarılı bir müteahhit olarak yaşadı ve ardından Tegernsee'de yaşlılığının tadını çıkardı. 1971'de kanserden öldü.[1]

Cenazesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1971'deki cenazesinde, 200'den fazla eski SS personeli bir araya geldi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Parker 2014, s. 386.
  2. ^ Le maire d'Oradour-sur-Glane : « Il était dénué de toute humanité »[ölü/kırık bağlantı], Le Parisien, 14 August 2007 (Fransızca)
  3. ^ "Oradour: Ort des Schmerzes, 09.06.2014 (Friedensratschlag)". www.ag-friedensforschung.de. 25 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020.