Heidi (dizi, 2015)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heidi
Çizgi filme adını veren Heidi karakteri
FormatÇizgi film
TürAnimasyon
Macera Drama
Proje tasarımcısıJan Van Rijsselberge (Orijinal seri)
Christel Gonnard
Johanna Spyri (Roman)
UyarlamaJohanna Spyri - Heidi
SenaristLaurent Auclair
Christel Gonnard
Jean-Rémi François
Sophie Decroisette
ve on iki kişi daha[1]
YönetmenJerome Muscadet
Tema müziği bestecisiDavid Vadant
Romain Allender
Patrick Sigwalt
Açılış müziğiHeidi
ÜlkeBirleşik Krallık
Almanya
Fransa
İsviçre
Belçika
İtalya
DiliAlmanca
Fransızca
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı65
Yapım
YapımcıKatell Fransa
Jim Ballantine (sezon 1)
MekânDörfli
Frankfurt
Gösterim süresi22 dakika (yaklaşık)
Yapım şirketiStudio 100 Animation
Flying Bark Productions
Heidi, Pyld
Dağıtımcı firmaStudio 100 Animation
Yayın bilgileri
KanalZDF (Orijinal kanal) TRT Çocuk (Türkiye)
Görüntü formatı16:9 1080p
Yayın tarihi11 Ocak 2015 - günümüz
DurumuDevam ediyor
Kronoloji
İlişkili programlarHeidi, Alpler'deki Kız
Dış bağlantılar

Heidi, Johanna Spyri'nin 1881 tarihli Heidi romanına dayanan, İsviçre-Alman yapımı animasyonlu bir çocuk TV dizisidir.[2]

Heidi, Alpler'deki Kız'ı yeniden anlatmaktan ziyade bir "yeniden yapımı" olan bu versiyonda hikâyenin çoğu karakteri aynıdır. Başkarakter Heidi küçükken yetim kalmış sekiz yaşında bir kızdır ve teyzesi Dete tarafından İsviçre Alpler’indeki büyükbabasına götürülür. Heidi büyükbabasının hayatını iyileştirirken aynı zamanda keçi çobanı Peter ile arkadaş olur.

Seri, dünya çapında 138 ülkede dağıtıldı.

Türkiye Uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe versiyonu TRT İstanbul Stüdyoları'nda yapılan dizi Meriç Ataman tarafından çevrilmiştir. Türkçe olarak seslendirilen çizgi film 2015'te TRT Çocuk'ta yayın hayatına başlamıştır. Açılış Jeneriği'nin Türkçe versiyonu yapılmış, Oya Küçümen tarafından seslendirilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Heidi büyükbabasının yanına gideceği için heyecanlı ve mutludur, bu yaşına kadar ona teyzesi Dete bakmıştır ama bulduğu bir iş fırsatı nedeniyle Heidi'yi dağlarda ve kasabadan uzakta yaşayan Ernst'in yanına bırakmak zorunda kalır. Heidi'nin gelmesinden hiç hoşnut olmayan Ernst onunla hiç ilgilenmez ama Heidi buna aldırmadan kendini kabul ettirmeye çalışır. Yavaş yavaş Heidi'ye karşı yumuşayan Ernst onu sevmeye başlar. Bu sırada Heidi hiç arkadaşı olmayan Peter ile arkadaşlık kurar, onunla beraber keçi çobanlığı yapmaya başlar ve kendine birsürü hayvan arkadaş edinir.

Kışın bir mektup alan Ernst, Dete'nin baharda Heidi'yi yanına almak için geleceğini öğrenince üzülür ve bunu Heidi'ye söylemez. Heidi okula gitmek ister ama Ernst bunu kabul etmez çünkü Heidi'nin okula gitmesi için kasabadaki malikaneye taşınmaları gerekir, Ernst için o malikanede eski anılar ve hüzün vardır. 

Bahar gelince Dete, Heidi'yi almak için Dörfli'ye gelir ancak Heidi gitmek istemez bunun üzerine kısa süreliğine gideceklerini söyleyerek Heidi'yi kandırır ve beraber Frankfurt'a giderler Ernst ve Peter çok üzülsede bir şey yapamazlar. Frankfurt'ta gittikleri evde Heidi'nin bazı kurallara uyması gerekir ama Heidi bu kurallara uymakta zorlanır. Tekerlekli sandalyede olan ve yürüyemeyen Clara'nın hiç arkadaşı yoktur bu yüzden Heidi'yle tanışmak ister ama Bayan Rottenmeier Heidi'yi katı kurallarla büyüyen ve kibar bir kız olan Clara'ya uygun görmez, yine de bir şekilde tanışan kızlar birbirlerini çok severler, Bayan Rottenmeier istemese de Heidi'yi kabul eder.

Heidi Clara'nın yürümesini sağlamaya çalışır ve onu mutlu etmek ister. Bu arada gelen Clara'nın Büyükannesi Heidi'nin okuma yazma öğrenmesine yardımcı olur. Günler geçip giderken Heidi artık dağları çok özlemiştir ve bu özlemi uyurgezerliğe sebep olur. Doktor tavsiyesi üzerine Heidi tekrar dağlara dönmek için hazırlanır, Clara çok üzülsede Heidi için bunu kabul eder.

Tekrar dağlarına dönen Heidi, Büyükbabası ve Peter'e kavuştuğu için çok mutludur. Burada Ernst'ü ikna eder ve malikaneye taşınırlar böylece Heidi okula başlar. Yaz geldiğinde Clara, Bayan Rottenmeier ile Dörfli'ye gelir, Heidi buna çok sevinsede Peter pek mutlu olmaz. Heidi sürekli Clara ile ilgindiği için Peter kıskanır ve Clara'nın tekerlekli sandalyesini uçurumdan atar fakat Clara artık yürümeye başlamıştır bu yüzden sandalyeye ihtiyacı kalmaz. Bu sırada Clara'nın babası ve büyükannesi gelir, Clara'nın yürüdüğünü görünce çok mutlu olurlar. Peter yaptığından pişman olup özür diler ve her şey tatlıya bağlanır.

Ernst yıllar önce oğlu Tobias ile başladığı ama bitiremediği köprüyü tamamlar. Köprünün açılışından sonra tüm karakterler köprüde fotoğraf çekinirler ve 1. sezon burada mutlu bir şekilde biter. 

2. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Heidi Peterle keçi çobanlığı yapmaya devam ederken Ernst'ün keçisi Küçük Kuğu ölür. Bunun üzerine Heidi ve Peter yeni bir keçi almak için pazara giderler ve orada Keçi Kartanesi ile tanışırlar. Kartanesi'ni almak isterler ama maalesef paraları yetmez bunun üzerine Peter kasabaya gelen İngiliz turist Bay Mason'ı para karşılığında tehlikeli dağlara çıkartmayı kabul eder. Bu arada pazara gittiklerinde Rico adında İtalyan bir çocukla karşılaşırlar.

Rico Heidi ve Ernst ile yaşamaya başlar bir süre sonra babası Francesco gelir. Birlikte Marsilya'ya gidecekken son anda Dörflide kalmaya karar verirler. Peter babası hakkında bazı gerçekleri öğrenir ve Bridget bu zamana kadar Peter'den sakladığı sırrı açıklamak zorunda kalır.

Ernst geçirdiği rahatsızlık sonrası ameliyat olmak için Heidi ve Peter'le beraber Frankfurt'a gider. Heidi orada Frieda adında yetim bir kızla tanışır ona okuma yazmayı öğretirler. Heidi, Friedanın daha önce Ernst'ün olacağı ameliyattan olduğunu öğrenir ve Frieda Ernst'ü ameliyat olması için ikna eder, bu sırada Frankfurt'da babası Anton Bendorf'u bulan Peter onunla vakit geçirir.

Clara babasının Elizabeth adında bir kadınla evleneceğini öğrenir. Bir yanlış anlaşılma sonucu onun babası için uygun olmadığını ve kötü biri olduğunu düşünür sonunda gerçekler açığa çıkar ve Clara Elizabeth'i sever.

Frankfurt'da Alice di Burgo ile karşılaşan Heidi onun yıllar önce kaybolan büyükannesi Anna olduğunu düşünür ama Kontes yıllar önce hafızasını kaybettiği için hiçbir şey hatırlayamaz. Geri Dörfli'ye dönen Heidi Alice di Burgo'yu buraya çağırır. Alice di Borgo Dörfli'de geçirdiği zaman sayesinde geçmişini hatırlar ve onun gerçekten Anna olduğu ortaya çıkar.

Bay Mason bunca zaman boyunca iyi biri gibi görünsede asıl amacı dağlardaki kuvars kristallerini çalmaktır. Amacını gercekleştirmek için dağdaki bir mağaraya yerleştirdiği dinamitleri patlatır, bunun sonucunda çığ düşer ve Ernst'ün kulübesi yıkılır. Heidi ve Rico Mason'ın yaptığı şeyleri görür ve amacını anlar, Mason tam kaçacakken Ernst, Heidi ve Rico Mason'ı yakalar.

Peter arıcılıkta iyi olduğunu keşfedince Johann'dan borç alarak bir arı kovanı alır ancak hem arılara hem keçilere yetişemez. Rico'ya karşı olan hatasını anlar ve Rico da artık bir keçi çobanı olur.

Bay Traber Heidi ve Theresa'ya Zürih'te ki bir okula burslu olarak gitmek için sınav yapacağını söyler, Heidi gitmekte kararsız kalır. Peter yapılacak sınavın konusunu öğrenir ve Heidi'nin yanında kalmasını istediği için Theresa'ya çalışması gereken konuyu söyler. Sonunda okula gitmek için Theresa seçilir ama Theresa bu hakkı Heidi'nin daha çok hakettiğini düşünür ve okula onun gitmesini sağlar.

Heidi giriş sınavını geçer ve okula kaydolur, Anna Heidi gideceği için Ernst ile kalmaya karar verir. Ernst yıkılan kulubeyi Francesco yardımıyla tekrar inşa eder ve 2. sezon sonu bu şekilde mutlu biter. 

Seslendirme Oyuncuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Seslendiren
Heidi Didem Barış Atlıhan
Ernst Aziz Güngör
Peter Ahmet Taşar
Clara Aysun Topar
Rico Ayşegül Bingöl
Dete Sema Kahriman
Bayan Rottenmeier Zeyno Eracar
Karl Mahir Özlük
Theresa Banu Altay
William Fatih Özkul
Hans Burak Mendeş
Sebastian Ali Çorapçı
Rudy Mustafa Oral

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Heidi Meier: Bu yaşına kadar teyzesi ile yaşamış ve teyzesinin iş bulması üzerine dedesine götürülen 8 yaşındaki sevimli ve masum yetim bir kız. Dedesini ve hayvan arkadaşlarını çok sever.
  • Ernst Meier: Heidi'nin büyükbabası, marangoz olarak çalışan "Alp Amca" lakaplı huysuz yaşlı bir adam. Küçük Ayı ve Küçük Kuğu'nun sahibidir, Küçük Kuğu 2. sezonda öldükten sonra Kartanesi'nin sahibidir. Heidi'yi başta sevmesede sonra ona bağlanmış ve onunla hayata tekrar dönmüştür.
  • Peter Bendorf: 11 yaşındaki keçi çobanı. Keçi Saksağan'ın sahibidir. Annesi ve büyükannesi ile yaşar. 2. sezonda Frankfurt'tayken babası Anton Bendorf ile tekrar bir araya gelir.
  • Clara Sesemann: Friedrich Sesemann ve Constance Sesemann'ın 12 yaşındaki kızı. Eskiden tekerlekli sandalyede olan 37. bölümde ilk kez yürümeye başlayan tatlı, zengin bir kız. 2. sezondan itibaren Clara, öğretmeni Susanne Linke ile bale yapmaya başlar.
  • Rico Lamfredi: 2. sezonda ortaya çıkan İtalya'nın Puglia kentinden gelen 7 yaşında bir çocuk. Heidi ve Ernst onu ve babasını evlerinde yaşaması için kabul ederler. Sonradan yetenekli bir kemancı olduğu ve gerçekten iyi ahşap heykeller yapabileceği ortaya çıkar.

Yardımcı Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dete: Yıllar önce kasabayı Heidi ile terk eden ve Ernst'i kendi yeğeni de dahil olmak üzere etrafındakilere kendini beğenmiş biri olarak gösteren Heidi'nin teyzesi. Sesemann evinde kısmen yemek pişirme hizmetçisi olarak çalışır ve sonunda aşık olduğu uşak Sebastian ile evlenir.
  • Carl Traber: Kasabanın öğretmeni olan Bay Traber'in oğlu. Heidi ve Peter'i sevmezken Peter'in hayatını kurtarmasıyla onlara iyi davranmaya başlamıştır. 1. sezonda babasıyla kasabadan gitmiştir ve bir daha görünmemiştir.  
  • Theresa Keller: Johann ve Alda'nın tek kızı. Ailesiyle beraber Keçi Tatlışey'in[a] sahibi. Carl ve William ile birlikte genellikle Heidi ve Peter'a kötü davranır, ancak onları 33. bölümde Clara ile kabul eder ve 2. sezonda daha iyi biri olmaya başlar.
  • William: Barbel ve Hans'ın oğlu, üç arkadaşın arasındaki en kısa boylu ve obez üyesi. Genelde dikkati yemek düşünceleriyle dağılır ve kolayca korkar. Kendi ailesine ait bir keçisi vardır. 2. sezon Flame adında bir tilki bulduğu ortaya çıkar.
  • Bayan Vera Rottenmeier: Sesemann ailesinin katı mürebbiyesi. Clara'nın sağlığı konusunda aşırı endişe duyar, çocukların eğitimine odaklanır. Adelaide'ın (Heidi) fikirlerini gereksiz inatla çoğu kez reddeder. Sonunda Heidi'yi Clara'nın yanı sıra bir arkadaş olarak görmeye başlar.
  • Sebastian: Sesemann ailesinin, Dete'ye aşık olan uşağı. Heidi, Clara ve Rudy'ye birçok kez yardım etmiştir.
  • Friedrich Sesemann: Karısı yıllar önce ölmüş zengin bir adam ve Clara'nın babası. Heidi'yi kızını mutlu ettiği için sever. 2 sezonda Elizabeth adında Amerikalı bir kadına aşık olduğu ortaya çıkar.
  • Büyükanne Sesemann: Clara'nın nazik ve genç büyükannesi. Tiyatroda oyuncudur. Hans Bakker'ın Heidi'ye kötü davrandığını fark eder ve onu kovar. Heidi ve Clara'ya kendi eğitim vermeye başlar
  • Johann Keller: Dörfli'deki tek bakkalın sahibi ve Theresa'nın babası, Alda'nın kocası.
  • Alda Keller: Theresa'nın paragöz annesi ve Johann'ın karısı. Genellikle Johann'dan daha az mantıklı düşünür.
  • Alice di Borgo/Anna Meier: 2. sezonda ortaya çıkan Heidi'nin büyükannesi. Heidi doğmadan önce İtalya'nın Salerno sahilinde bir gemi enkazında kaybolur ve daha sonra, Sicilya'da bir hastanede uyandığında hafıza kaybı nedeniyle önceki hayatını hatırlayamaz. Hayatına Kontes Alice di Burgo olarak devam eder ama Dörfli'de vakit geçirdikten sonra Anna'nın anıları kısa sürede geri gelir. Heidi Zürih'te bir okula kayıtlı olduğu için Ernst ile kalmaya karar verir.
  • Bridget: Peter'in annesi. Annesi Suzanne ile birlikte yaşar, Peter'in babasının, Peter'i korumak için bir savaşta ölen Pablo adında İspanya'dan bir adam olduğu hakkında bir hikâye uydurmuştu.
  • Susanne: Peter'ın kör büyükannesi ve Bridget'in annesi.
  • Anton Bendorf: Peter'in babası. Frankfurt'da çalışan bir saatçi, Bendorf's Watchmakers'ın sahibi. Zaten evli olmasına rağmen Bridget'e aşık oldu, ona askere gittiğini söyledi fakat bir daha hiç geri dönmedi. Yıllar sonra karısı hastalanıp öldü ve müşterisi olmadığı için dükkânını kapattı. 2 sezonda ortaya çıktı.
  • Henry Mason: 2. sezonda Liverpool, İngiltere'den Dörfli'ye gelen bir adam. Serinin sonlarına doğru Beyaz Tepe'deki kuvars kristallerinin peşinde olduğu ortaya çıktı. Kristalleri almak için dinamit patlatınca Ernst'ün evini yok eden bir çığa neden olur. Daha sonra Mason İngiltere'ye kaçmaya çalışırken Büyükbaba, Heidi ve Rico tarafından yakalanır. Mason tutuklanır, Büyükbaba ve Franchesco dağ evini yeniden inşa ederler.
  • Francisco Lamfredi: Rico'nun babası. Ölen karısının adı Stella'ydı. Aslında Marsilya'ya gitmek istiyordu ama kararını değiştirerek Rico ile birlikte Dörfli'ye yerleştiler.
  • Barbel: Dete'nin bir arkadaşı ve William'ın annesi.
  • Hans: Barbel'ın kocası, köyün demircisi. William'ın babası.
  • Bay Traber: Dörfli'de ki okulun öğretmeni ve Carl'ın babası. Carl ile 1 sezonda kasabadan ayrılırlar. Bay Traber 2. sezonda geri döner ancak Carl'ın nerde olduğu bilinmiyor.
  • Bilet denetçisi: Dost canlısı ve yardımsever tren görevlisi.
  • Rudy: Frankfurt'ta sokakta namlulu org çalan bir çocuk. Heidi ve Clara'ya birçok kez yardım etti. Yavru kediler olan Çorap ve Yıldızın sahibidir.
  • Frieda: Dr. Beckmann'ın bir zamanlar tedavi ettiği yetim bir kız. Küçük kardeşi Ulrich'in onunla yaşaması için ev sahibesi için çalışır. Hiç okula gitmediği için okumayı da öğrenmemiştir. Yine de Heidi sayesinde öğrenmeyi başarır. Ulrich'in koruyucu ailesi de Frieda'yı evlat edinmeyi kabul eder ve onunla tanışmak için sabırsızlanır.
  • Elizabeth: Teksaslı bir kadın. Friedrich Sesemann ile Amerika Birleşik Devletleri'nde tanıştı. 2. sezonda Friedrich'in nişanlısı olur.

Diğer Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Joseph: Heidi'nin büyükbabasının köpeği.
  • Cikcik: Bir avcı tarafından saldırıya uğradıktan sonra Heidi'nin yanına aldığı saka kuşu. Kışın Afrika gibi daha sıcak yerlere gitsede ama her zaman ilkbaharda geri dönüyor.
  • Tobias Meier: Heidi'nin babası. Babası Ernst ile birlikte üzerinde çalıştığı köprüyü inşa ederken nehre düşüp öldü.
  • Adelaide Meier: Heidi'nin annesi ve Dete'nin kız kardeşi. Kocasını ölümünden kısa süre sonra hastalanarak öldü. 
  • Constance Sesemann: Clara'nın ölen annesi ve Bay Sesemann'ın karısı. Büyük bir balerin olduğu söylenir. Ölmeden önce kocasından kızına her zaman göz kulak olmasını istedi.
  • Hans Bakker: Heidi'ye bilgileri kendi yöntemiyle öğretmek isteyen ve yapamadığında aşırı derecede cezalandıran Sesemann Ailesinin evde eğitim öğretmeni. Ağır kitaplar tutma cezası kovulmasına sebep oldu.
  • Dr. Beckmann: Sesemann ailesinin doktoru, 2. sezonda Ernst Meier'e bir ameliyatta yardım ediyor.
  • Friedrich: Bayan Rottenmeier'in Frankfurt yakınlarındaki Auringen'den eski arkadaşı.
  • Flavio: Francisco'nun eşeği.
  • Susanne Linke: Clara'nın bale hocası.
  • Ulrich: Frieda'nın küçük kardeşi.
  • Frau Decker: Frieda'nın zalim ev sahibesi.
  • Alfredo: Kontes di Burgo'nun bekçisi.
  • Caruso: Kontesin köpeği.
  • Fritz Newman: Frankfurt'tan kütüphanedeki saatten sorumlu bir adam. Anton Bendorf'un saat üzerindeki çalışmalarını sabote etmeye çalışır. Bir polis çağırır ve Anton'u saati bozmakla suçlar. Ancak Frieda'nın kanıtları sayesinde polis, Fritz Newman'ı tutuklar.

Bölüm listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Dağların Zirvesinde
  2. Dağlardaki İlk Gün
  3. Yarışma
  4. Küçük Kuşu Kurtarmak
  5. Ağaç Evi Andı
  6. Dışarıda Bir Gece
  7. Bir Somun Ekmek İçin
  8. Malikanede Hapis
  9. Dikkat Et, Kurt
  10. Peter'in Hazinesi
  11. Ağaç Evi Saldırısı
  12. Tatlı Şeyi Kurtarmak
  13. İlkbaharın Sonu
  14. Clara
  15. Çan Kulesi
  16. Söz
  17. Baba Geri Dönüyor 
  18. Ev Okulu
  19. Hadi Bir Gösteri Yapalım
  20. Parkta
  21. Clara Ayağa Kalkıyor
  22. Şehirdeki Keçiler
  23. İstifa Mektubu
  24. Sığınacak Bir Ağaç
  25. Garip Sesler
  26. Mektup
  27. Dörfli'ye Dönüş
  28. Sürüdeki Yeni Keçi
  29. Kırık Heykel
  30. Broş
  31. Okuldaki Sınav
  32. Hazine Avı
  33. Keçi Saati
  34. Fırtına
  35. Yıkık Köprü
  36. Frederik
  37. Tekerlekli Sandalye
  38. Affetmek
  39. Kardelen

2. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Netflix'te yeni bölümler "Heidi: Yeni Maceralar" olarak adlandırıldı

  1. En İyi Arkadaşım
  2. Elveda Küçük Kuğu
  3. Rico
  4. Tırmanış
  5. Yarışma
  6. Bridget'in Sırrı
  7. Keman
  8. Francesco
  9. Saat
  10. Çözüm
  11. Seçim
  12. Ameliyat
  13. Kırmızılı Kadın
  14. Çöpçatanlar
  15. Evlilik Haberi
  16. Yeniden Birlikte
  17. Zaman Meselesi
  18. Noel Ağacının Altında
  19. Kulübe
  20. Tehlikeli Dağ
  21. Kaza
  22. Wolpertinger
  23. Anna
  24. Arı Kovanları
  25. Talihsizlik
  26. Zor Seçim

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Heidi, Alpler'deki Kız ve diğer Heidi dizilerini modern çocuk izleyicisine yenilemek amacıyla üretilmeye başlandı. Dizi ZDF adına, 2013-2014 yıllarında, (ağırlıklı olarak Fransa'da) üretildi. Seri, daha önce Arı Maya ve Vikingler gibi, ZDF adına içerikler üretmiş olan Studio 100 Animation tarafından üretildi, ancak bu prodüksiyonda Avustralya merkezli Heidi Pyl dahil olmak üzere birçok başka şirket yapıma katıldı.

Studio 100 Animation 2013 yılında hakları satın aldı ve yaklaşık bir yılda her biri 22 dakikalık 39 bölümden oluşan bir 3D dizi üretti. Tamamlanan dizi 2015'te yayınlanmaya başladı.

Daha sonra seri için 26 bölümlük ikinci bir sezon yapıldı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tatlışey'in ismi 2. sezonda Hayatım olarak geçmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Heidi - Credits". www.heidi-theseries.com. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Heidi". Studio 100 Animation. 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.