Harkiv Matematik Okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kharkov şehri, dünya matematik topluluğu tarafından her zaman Rusya'da (1917'ye kadar), Sovyetler Birliği'nde (1917'den 1991'e kadar) ve Ukrayna'da (1991'den sonra) önde gelen matematiksel araştırma merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Bu nedenle, Amerikan Matematik Derneği tarafından eski Sovyetler Birliği ülkelerinde topluluğun bağışlarının organizasyonu ve dağıtımı ile ilgili olarak yayınlanan çok sayıda belgede Kharkov, (Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra) üçüncü en önemli merkez olarak görünmektedir.

Kharkov matematik gelenekleri, 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanır. 1879'da kurulan Kharkov Matematik Derneği, Rusya'nın en eskilerinden biri ve M. V. Ostrogradsky, A. M. Lyapunov, V. A. Steklov, S. N. Bershtein, D. M. Sintsov, N. I. Akhiezer, B.Ya. Levin gibi dünyaca ünlü isimlerle ilişkilidir. Bu gelenekler, analiz (karmaşık analiz, fonksiyonel analiz, spektral analiz, diferansiyel denklemler teorisi, vb. dahil) ve geometri (diferansiyel geometri, genel olarak geometri, Riemann manifoldlarının geometrisi ve cebirsel geometri dahil) matematik okullarının uluslararası tanınırlığı da günümüzde somutlaşmıştır.

Kharkov matematik okullarının matematiksel başarıları, önemli ve kendi içlerinde uluslararası kabul görmüş olmaları, her zaman büyük ölçüde matematiksel fizik problemleriyle motive olmuştur. Matematiksel fiziğe katkıları klasik olarak kabul edilen Ostrogradsky, Lyapunov, Steklov'un isimlerini hatırlamak yeterlidir.

Kharkiv matematik okulu ile ilişkili bilim insanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu anda aktif olan bazı kıdemli bilim insanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Leonid Pastur". Institute for Low Temperature Physics and Engineering. 22 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "BOOKS of Khruslov Eu.Ya". Institute for Low Temperature Physics and Engineering. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mariya Shcherbina". Institute for Low Temperature Physics and Engineering. 9 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Igor Dmitrievich Chueshov". Kharkiv National University. 22 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2009. 
  5. ^ "Vladimir Kadets". Kharkiv National University. 21 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2009. 
  6. ^ "Чудинович Игорь Юрьевич". Kharkiv National University. 17 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  7. ^ "Iossif Ostrovskii". Bilkent University. 15 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Professor Dr. Valery I. Korobo". Kharkiv National University. 25 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  9. ^ "CURRICULUM VITAE - ALEXANDER ANDREEVICH BORISENKO". Kharkiv National University. 16 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]