Hızır Aslıyüksek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hızır Aslıyüksek (d. 1973, Ardeşen, Rize), Türk doktor ve Adli Tıp Kurumu başkanı.[1][2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslıyüksek sırasıyla Ardeşen'deki Bayırcık İlkokulu, Ardeşen Merkez İlköğretim Okulu, Ardeşen İmam Hatip Lisesi ve Ardeşen Lisesi'nde öğrenim gördü. 1991-97 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde okudu. Pratisyen hekim olarak sırasıyla Şişli Belediyesi ve Bayrampaşa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde görev yaptı. Eş zamanlı olarak yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bölümünde yaptı. Adli Tıp Uzmanı unvanını 2003 tarihli "Adli Tıp Kurumu İşleyişinin Analizi" adlı teziyle aldı.

Aslıyüksek, 2003-2004 yılları arasında Birinci ve İkinci İhtisas Kurulu'nda Uzman olarak çalıştı ve 2004'te Malatya Grup Başkanlığı'nda Adli Tıp Uzmanı olarak görev yaptı. Askerliğini 2004-05 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Adli Tıp Bölümü'nde yaptı. Sonraki iki yıl Eyüp, Fatih, İstanbul ve Gaziosmanpaşa Adli Tıp Şube Başkanlıklarında çalıştı ve 2006-2007 yıllarında Üçüncü İhtisas Kurulu'nda çalıştı. 2007'den 2011'e kadar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Başhekim Yardımcısı olarak çalıştı. 2009-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Sağlık İşlerinden sorumlu rektör danışmanlığı yaptı. 2010'da Yardımcı Doçent Doktor olarak İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'ne, 2018'de İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü'ne öğretim üyesi olarak atandı. Ayrıca İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tıp Hukuku Bölümü ve İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Adli Tıp, Adli Tıp ve Hekim Hatalarına Yaklaşım, Tıbbi Bilirkişilik Uygulamaları ve Adli Bilimlerde Delil ve Bilirkişilik derslerini verdi. Adli Tıp Kurumu'nda birçok adli tıp uzmanlık tezini yönetti. 11 Haziran 2011'de Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı olarak atandı. 2020'de MEF Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Hakları Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans programı ve Anadolu Üniversitesi Adalet ön lisans programından mezun oldu. 29 Ocak 2022 tarihinde Adli Tıp Kurumu Başkanı olarak atandı.

Aslıyüksek, Adli Tıp Derneği, İstanbul Tabip Odası, Hekim Hakları Derneği, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Türk Kızılayı İstanbul Şubesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı, İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği, Ardeşen Eğitim ve Kültür Vakfı, Ardeşen Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Rize Dernekler ve Vakıflar Birliği Vakfı ve Rize Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı gibi birçok kurum ve dernekte üyelik ve yönetim görevlerinde bulundu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bilal Erdoğan'ın arkadaşı Hızır Aslıyüksek, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na atandı". cumhuriyet.com.tr. 30 Ocak 2022. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2023. 
  2. ^ "Adli Tıp Kurumu Başkanlığına Hızır Aslıyüksek atandı". gazeteduvar.com.tr. 29 Ocak 2022. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2023.