Giuseppe Garibaldi II

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giuseppe Garibaldi II
Giuseppe Garibaldi II, Meksika, 1911
LakabıPeppino Garibaldi
Doğum29 Temmuz 1879(1879-07-29)
Melbourne, Avustralya
Ölüm19 Mayıs 1950 (70 yaşında)
Roma, İtalya
BağlılığıBirleşik Krallık
Fransa
İtalya
Meksika
Yunanistan
RütbesiTuğgeneral
KomutasıGaribaldi Lejyonu komutanı, Kızıl Gömlekliler (İtalya)
Çatışma/savaşları
Ailesi
BabasıRicciotti Garibaldi
AnnesiHarriet Constance Hopcraft
EşiMadalyn Nichols Taylor

Daha çok Peppino Garibaldi olarak bilinen Tuğgeneral Giuseppe Garibaldi II (29 Temmuz 1879 – 19 Mayıs 1950), Giuseppe Garibaldi'nin torunu olan bir İtalyan askeri, vatansever ve devrimciydi.

Garibaldi, Ricciotti Garibaldi ve Harriet Constance Hopcraft'ın oğlu olarak Melbourne, Avustralya'da doğdu. [1]

Babasıyla birlikte 1897 Yunan-Türk Savaşı'nda Yunanların yanında yer aldı ve daha sonra Liberallerle birlikte Venezuela'da Cipriano Castro'ya karşı ve Güney Amerika'daki diğer çatışmalarda savaştı. 1854'te İngiltere'nin Tyneside kentindeki işçiler tarafından büyükbabasına verilen bir kılıcı yanında taşıyarak, İkinci Boer Savaşı sırasında İngiliz Ordusunda gönüllü oldu ve büyük bir ayrıcalıkla hizmet etti.[2]

1910 Meksika Devrimi'nin ilk zaferleri sırasında Francisco I. Madero'nun ordusunda yarbay (teniente coronel ) olarak görev yaptı. Mexico City'deki Plaza Garibaldi (Garibaldi Meydanı) adı, devrimde Nuevo Casas Grandes'te eylemlerinin onuruna seçildi. Pancho Villa, 1911'de Birinci Ciudad Juárez Muharebesi' nde kazanılan zaferin kime mal edilmesi üzerindeki sert tartışmalar nedeniyle Yarbay Garibaldi'yi görevden aldı, ancak meydanın adı (eski adıyla Pila de la Habana) aynı kalsa da yine de devrim ordusundan ayrıldı.

Garibaldi, 1912'de Birinci Balkan Savaşı sırasında tekrar Yunan Ordusunda görev yaptı. Driskos Muharebesi'nde Kızıl Gömleklilerin liderlerinden biri olarak Osmanlılara karşı çarpıştı.

Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle Garibaldi, 4e régiment de Marche du 1er étranger [1] in başında Fransız ordusuna katıldı ve daha sonra İtalya için İtalyan cephesinde savaştı. Kasım 1915'te onun birliği, Col di Lana'nın zirvesine İtalyan bayrağını diken birlikti. Bunun için albaylığa terfi aldı.[3] Haziran 1918'de tuğgeneralliğe terfi etti ve bir yıl sonra ordudan emekli oldu.

Garibaldi, 1922'de iktidara gelen Benito Mussolini'nin Ulusal Faşist Parti rejimine karşı çıktı (küçük kardeşi Ezio Mussolini'yi tercih ederken). Sonunda İtalya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve burada Madalyn Nichols Taylor ile evlendi. 1940'ta İtalya'ya döndü ve 1943'te Alman makamları onu tutukladı ve Roma'daki Regina Coeli hapishanesine hapsetti. Savaştan sonra özel hayatıyla ilgilendi diğer işlerden elini çekti.

1950'de 70 yaşında Roma'da öldü.

Giuseppe GaribaldiAna Maria de Jesus Ribeiro da Silva
Domenico Menotti GaribaldiRosa "Rosita" GaribaldiTeresa "Teresita" GaribaldiRicciotti GaribaldiHarriet Constance Hopcraft
Peppino GaribaldiCostante GaribaldiAnita Italia GaribaldiEzio GaribaldiBruno GaribaldiRicciotti Garibaldi Jr.Menotti Garibaldi Jr.Sante Garibaldi

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar
Referanslar