Girard Desargues

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Girard Desargues
Doğum21 Şubat 1591(1591-02-21)
Lyon, Fransa
ÖlümEylül 1661 (70 yaşlarında)
Lyon, Fransa
Tanınma nedeniDesarguesçı düzlem, Desarguesçı olmayan düzlem, Desargues teoremi, Desargues çizgesi, Desargues yapılandırması, Desargues (krater)
Kariyeri
DallarıMatematik
Etkilendikleriİbn-i Heysem, Johannes Kepler

Girard Desargues (21 Şubat 1591 - Ekim 1661), tasarı geometrinin kurucularından biri olarak görülen, eski Fransız matematikçi ve mühendis. Desargues teoremi, Desargues grafiği ve Ay üzerindeki Desargues krateri, onun adını taşımaktadır.

Pratique du trait a preuves (1643)

Lyon'da doğan Desargues, Fransız hükümdarına hizmet eden bir ailenin çocuğudur. Noter olan babası, çeşitli devlet görevlerinde bulunmuştur.

Girard Desargues 1645'ten itibaren mimarlık yaptı. Bu tarihten önce, Richelieu'in çevresinde mühendislik ve teknik danışmanlık yapmaktaydı.

Bir mimar olarak Desargues, Paris ve Lyon'da birçok özel ya da kamuya ait bina tasarladı. Mühendisliğiyle, Paris yakınlarında kurduğu, bir su taşıma sistemi geliştirmişti.

Çalışmaları 1864 yılında elden geçirilerek tekrar yayımlandı. Bir araya getirilerek L'oeuvre mathématique de Desargues (ed. René Taton; Paris, 1951) adıyla basıldı. 1864 versiyonu bu çalışmalar, Cambridge University Press tarafından 2011 yılında yeniden ele alındı.

Desargues hayatının son dönemlerinde ismi DALG olarak şifrelenmiş bir makale yazdı. Bu harflerin ne anlama geldiği hakkındaki en kabul gören açılım, Henri Brocard tarafından önerilen Des Argues, Lyonnais, Géometre oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]