Geometry Dash

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Geometry Dash, İsveçli geliştirici Robert Topala "RobTop" tarafından geliştirilen müzik platform oyunudur. İlk sürümü 13 Ağustos 2013'te Android ve iOS'ta, Steam sürümü 22 Aralık 2014'te yayınlandı. Geometry Dash'te oyuncular seviyenin sonuna kadar ilerleyen bir simgeyi kontrol ediyor; şarkının ritmine göre hareket ederek dikenler, duvarlar gibi engellere çarpmadan seviyeyi tamamlamaya çalışıyor.

Geometry Dash
GeliştiriciRobert Nicholas Christian Topala
YayımcıRobtop Games
TasarımcıRobert Topala Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriGeometry Dash
MotorCocos 20X
PlatformlarAndroid, IOS, PC, Windows Phone
Çıkış13 Ağustos 2013
TürRitim Oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Resmî sitewww.boomlings.com

Geometry Dash 22 resmi seviyeden oluşur. Oyuncuların kendi özel seviyelerini oluşturabilecekleri, çevrimiçi olarak paylaşabilecekleri ve diğer oyuncular tarafından tasarlanan seviyeleri oynayabilecekleri bir seviye oluşturma sistemine sahiptir. Resmi seviyelere ek olarak oyun içi içerikte günlük seviyeler ve oyuncular tarafından oluşturulan belirli seviyeler öne çıkarılmıştır. Yıldızlar, madeni paralar, küreler, aylar veya elmaslar gibi oyun içi para birimleri; resmi seviyeler, oyuncular tarafından oluşturulan seviyeler ve sandıklar gibi çeşitli kaynaklardan elde edilebilir.

Orijinal oyuna ek olarak seriye dört yan oyun daha yapıldı: Geometry Dash Meltdown, Geometry Dash World, Geometry Dash SubZero ve Geometry Dash Lite.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Geometry Dash; dokunmatik ekran, klavye, fare veya kontrolcü ile oynanabilir. Oyuncu, bir seviyenin sonuna ulaşmak için tuşlara basarak veya basılı tutarak simgeyi hareket ettirir.

Oyuncu diken, duvar veya testere bıçağı gibi bir engele çarparsa seviye baştan başlar. Ayrıca oyuncuların bir seviyeyi araştırması veya pratik yapmasını sağlayan, ilerleme kaydedilmeyen bir "alıştırma modu" da vardır. Oyun içi müziğin zamanlaması ve ritmi, oyunun kilit parçalandandır ve genellikle birbiriyle uyumludur.

Oyun sırasında oyuncunun simgesi, her etkileşimde farklı davranan sekiz farklı oyun modundan birinin şeklini alır. Oyuncu hareketi, oyuncunun sekiz oyun modu arasında geçiş yapmasına, yerçekimini tersine çevirmesine, simgelerinin boyutunu değiştirmesine, hareketlerinin yönünü yansıtmasına, hızlarını değiştirmesine veya ışınlanmasına izin veren portallar tarafından daha da karmaşık hale getirilir. Ayrıca, oyuncuyu farklı yönlerde hareket ettirmek veya yerçekimini değiştirmek için pedler ve küreler kullanılabilir.

Geometry Dash'in tam sürümünde 22 resmi seviye vardır ve bunların 19'u kurulum sırasında açılır. Diğer üçü, tüm resmi seviyelerde gizlenmiş belirli sayıda gizli para gerektirir. Her seviye tamamlandığında oyuncu küre ve yıldız ile ödüllendirilir. Resmi seviyeler, zorluk açısından istikrarlı bir şekilde ilerler. Düzeyler yedi zorluk derecesine göre kategorize edilir: Otomatik (1), Kolay (2), Normal (3), Zor (4, 5), Daha Zor (6, 7), Çılgın (Insane) (8, 9) ve Demon (10) (ek bir sayaç [zorluk] içerir). Oyuncular, simge veya renk gibi ödüllerin kilidini açan başarılar kazanabilir. Oyuncular ayrıca simge veya renk elde etmek için oyun içi para birimlerini (küre ve elmas paçaları) kullanan beş mağazadan yararlanabilir. Bu üç mağazadan birini açmak için 200 elmas, diğerini açmak için 500 elmas, başka bir diğerini açmak için 1000 tane ve sonuncusunu açmak için 2000 tane gerekmektedir, kalanı ise (varsayılan) elmas gerektirmez.

Oyunun tam sürümü, kullanıcı tarafından oluşturulan seviyeleri yükleme ve indirme özelliğine sahiptir. İçerik oluşturucu, yüklenmeden önce normal modda kullanıcı tarafından yerleştirilen tüm jetonlarla seviyesini tamamlamalıdır. Bu süreç doğrulama olarak bilinir. Doğrulamadan sonra yapılan değişiklikler, seviyeyi tekrar doğrulanmamış hale getirecektir. Bazı özel seviyelerin Topala tarafından belirlenen belirli bir zorluğu vardır. Bir seviyenin yaratıcısı, oyuncuları veya oyunun moderatörleri bu kararı etkileyebilir. Kullanıcı tarafından oluşturulan seviyeler, resmi seviyelerde kullanılan beş derecelendirme dahil olmak üzere 12 zorluk derecesine ayrılabilir. Otomatik zorluk, tamamlanması için girdi gerektirmeyen 'otomatik' seviyeler için ayrılmıştır. Ek olarak, Demon zorluğunun beş çeşidi vardır: Kolay, Orta, Zor, Çılgın ve Sıra dışı. Oyuncular; kullanıcı tarafından oluşturulan onaylanmış seviyelerde, her zorluk tamamlandığında belirli sayıda yıldızla ödüllendirir. Fakat platform seviyeleri tamamlandığında size aynı sayıda yıldız yerine ay verir.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Geometry Dash, profesyonel olarak RobTop olarak bilinen İsveçli video oyunu geliştiricisi Robert Nicholas Christian Topala (23 Şubat 1987 doğumlu)[1] tarafından 13 Ağustos 2013'te erişime açıldı. 6 Haziran 2010'da Topala, ilk video oyunu Bounce Ball Thingy'yi Newgrounds'ta oluşturdu ve üniversitede inşaat mühendisliği okurken onu geliştirdi. Daha sonra video oyunu endüstrisine daha fazla ilgi duymaya başladığı için kursunu bıraktı.[2]

Topala tek başına çalışmaya karar verdi ve 2012'de RobTop Games'i kurdu. RobTop Games altında ürettiği ilk video oyunu, 5 Kasım 2012'de mobil cihazlar için piyasaya sürülen bir bulmaca video oyunu olan Boomlings'ti.[3][4]|ölüurl=hayır Topala, Memory Mastermind (2013) dahil olmak üzere video oyunları üretmeye devam etti. Ve 2. Boomlings oyunu Boomlings MatchUp'u yaptı (2013).[5][6]

Topala'ya göre oyun, herhangi bir yönde hareket edebilecek bir proje olarak başladı. 'Sadece çarpıp zıplayabilen bir küp içeren bir şablon olarak başladı' ve 'gerçekten ayrıntılı bir plan yoktu' [7] açıklamalarını yaptı.  Daha önce bilgisayar için geliştirdi, ancak daha sonra planını değiştirdi ve onu bir mobil oyun haline getirmek için girişimlerde bulundu. Topala, The Impossible Game'den ilham aldı ve oyunu oluşturup App Store ve Google Play Store'a götürmesi yaklaşık dört ay sürdü. Beta sürümünde, oyun Geometry Jump olarak adlandırıldı, ancak daha sonra Geometry Dash olarak değiştirildi. Oyun Cocos2d oyun motoru üzerinde geliştirilmiştir.[8]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi seviyelerde kullanılan çeşitli müzik parçaları ForeverBound, DJVI, Step, DJ-Nate, Waterflame, F-777, MDK, Kevin Macleod ve RobTop'un kendisi tarafından oluşturulmuştur.

Seviye oluşturucular Newgrounds.com web sitesinin müzik deposundan çeşitli sanatçıların şarkılarını seçebilirler. 22 resmi seviyedeki müzik, her şarkının ilgili seviyesinin kilidini açmak zorunda kalmadan da kullanılabilir.

Ve ayrıca, Newgrounds web sitesi ve ana oyun müzikleri dışında 2.2 güncellemesi ile gelen Music Library (Müzik Arşivi) ile de Newgrounds'da olmayan müzikleri seviyelerde kullanılabilir.

  1. ^ "Robert Topala (37 år) Upplands Väsby Ratsit" (İsveççe). 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  2. ^ Dormehl, Luke (27 Haziran 2014). "Smart strategies fuel Geometry Dash's slow jog to success". Cult of Mac (İngilizce). 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  3. ^ "[GAME][2.2+] Boomlings". XDA Forums (İngilizce). 5 Kasım 2012. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  4. ^ "Boomlings Review - 148Apps". www.148apps.com. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  5. ^ "[GAME][2.2+] Memory Mastermind". XDA Forums (İngilizce). 17 Ocak 2013. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  6. ^ "BoomLings MatchUp! – Review". iPhoneGamerUK (İngilizce). 23 Mart 2013. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  7. ^ "Akıllı stratejiler, Geometry Dash'in yavaş koşusunu başarıya götürüyor" (İngilizce). 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Cocos Game Showcase" (İngilizce). 29 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

2.2 Güncellemesi [1][değiştir | kaynağı değiştir]

2.2 Güncellemesi, Geometry Dash'in 19 Aralık 2023'te Steam, Android ve iOS için 20:30 EST'de yayınlanan on ikinci büyük güncellemesidir.  1] Güncelleme, ana seviye Dash'i, yeni kamera kontrollerini, seviyeler için işlem sonrası efektleri ve salınım formunu tanıtıyor. Ek olarak, 2.2 Güncellemesi, The Tower'daki türe sahip dört seviyenin yanı sıra serbest dolaşıma izin veren platform seviyeleri ekledi. Ayrıca iki yeni mağaza, çok sayıda yeni simge, ikinci bir parça seti, Listeler ve belirli formlar için gemi izleri ve animasyonlar gibi yeni özelleştirme seçenekleri ekledi.

  • Yeni "Swingcopter" oyun modu eklendi.
  • MDK'nın orijinal bir şarkısını kullanan "Dash" adlı bir seviye eklendi. Bu, adı açıklanana kadar RobTop ve MDK tarafından "gizli şarkı" olarak anıldı.
    • Hinkik'in aynı adlı şarkısını kullanan başka bir seviye olan "Explorers" da bu güncelleme için planlanmıştı, ancak RobTop seviyenin ertelendiğini açıkladı.
  • “Mechanic” ve elmasları para birimi olarak alan “Elmas Dükkanı” eklendi
  • Çok oyunculu mod (Versus Modu olarak bilinir) için oyuncuların bir seviyeyi tamamlamak için yarışmasına olanak tanıyan bir düğme eklendi.
    • Ertelendi, ancak RobTop 2.21'de çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi
  • Steam için FPS seçeneği (1000 FPS'ye kadar) ve FPS'den bağımsız olarak sabit mekanikler eklendi.
  • Hazine Odası'nda 10, 25, 50 veya 100 anahtarlık yeni sandık türleri eklendi.
  • Hazine Odası menüsü yeniden tasarlandı.
  • Sınırlı oyun modları için serbest uçuş modu eklendi (Ship, Ball, UFO, Wave, Spider, Swingcopter)
    • Bu seçenek Cube ve Robot oyun modları için mevcut değildir.
  • Oyuncunun otomatik olarak sağa hareket etmek yerine istediği zaman sola ve sağa hareket etmesini sağlayan Platformer Modu.
    • Platform modunda "The Tower", "The Sewers", "The Cellar" ve "The Secret Hollow" olmak üzere 4 resmi seviye eklendi.
  • World Gauntlet eklendi
  • Galaxy Gauntlet eklendi
  • Universe Gauntlet eklendi
  • Discord Gauntlet eklendi
  • Split Gauntlet eklendi
  • Sonradan Castle Gauntlet eklendi
  • 2.21'e ertelenen "The Map" için bir düğme eklendi.
  • 2.21'e ertelenen Event Seviyeleri için bir düğme eklendi.
  • Mevcut yerçekiminizi tersine çeviren yeni bir yeşil portal eklendi.
  • Oyuncuyu üstlerindeki/altlarındaki mevcut en yakın platforma (yerçekimine bağlı olarak) ışınlayan ve ardından oyuncunun mevcut yerçekimini değiştiren yeni bir mor küre ve pad eklendi. Mor kürenin yönü özelleştirilebilir.
  • Platform seviyelerini geçerek kazanılan “aylar” eklendi.
  • Özel liste oluşturma eklendi.

Editör özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 86 yeni trigger eklendi.
  • Oyuncunun bir seviyede geriye gitmesini sağlayan reverse trigger'ı eklendi.
  • Kamera manipülasyon tetikleyicileri: Yakınlaştırma, Statik, Offset, Döndürme, Edge ve Guide triggerları eklendi.
  • Rastgele 2 grubu etkinleştiren rastgele trigger eklendi.
    • AdvRand trigger aynı şekilde çalışır ancak aynı anda daha fazla grubu etkinleştirebilir.
  • Seviyeyi bitiren "End" trigger'ı eklendi.
  • P1/P2'yi Gizle, BG'yi Devre Dışı Bırak vb. gibi şeyleri ayarlamanıza izin veren seçenekler trigger'ı eklendi.
  • Basılı tutarken simgenizin zıplamasını durduran Atlama triggerı eklendi.
  • Dokunma ile tetiklenen nesneye benzer şekilde davranabilen yeni "Area Triggerları” eklendi.
  • Nesneleri ölçeklendiren ölçek trigger'ı eklendi.
  • Yerçekimi trigger'ı, yerçekimi seviyesinin orta seviyede değiştirilmesini sağlar.
  • Oyuncunun bir seviyede yana doğru gitmesini sağlayan "Arrow" trigger eklendi.
  • Seviyenin hızını değiştiren TimeWarp trigger.
  • Ekran efekti triggerları: Gradient, Gölgelendirici, Shock Wave, Shock Line, Glitch, Chromatic, Pixelate, Lens Circle, Bulanıklaştırma, Şişkinlik, Sıkıştırma, Gri Tonlama, Sepia ve Renkleri Ters Çevirme triggerları eklendi.
  • Grupları canlandırmanıza izin veren ana kare sistemi eklendi.
  • Grup kimliklerini farklı olaylara bağlamanıza olanak tanıyan bir Etkinlik bağlantısı tetikleyicisi eklendi.
    • Etkinlikler, iniş, zıplama, robot zıplama, küre zıplamaları vb. gibi oyuncu eylemleridir.
    • Bir etkinlik, bir ortaya çıkma tetikleyicisine bağlanabilir, böylece onu istediğiniz kadar genişletebilirsiniz. Ve aynı etkinlik için birden fazla bağlantınız olabilir.
  • Nesne sınırı 40.000, 80.000 ve sonsuz olarak ayarlandı.
    • 80 binden fazla nesne içeren seviyelerde ikinci bir simge ve uyarı bulunur.
    • Seviyelerin çok büyük olmasını önlemek için seviyelerin maksimum yükleme boyutu olacaktır.
  • Maksimum grup sayısı 9999'a yükseldi.
  • Yalnızca uzunluk ve genişliği ayarlayan yeni bir ölçek sistemi eklendi.
    • Nesneler artık bir bütün olarak veya belirli bir eksen üzerinde ölçeklendirilebilir, ayrıca gerilebilir ve deforme edilebilir.
  • 39 yeni arka plan ve en az 2 zemin daha eklendi.
  • 48 yeni yazı tipi eklendi.
  • Yeni bir "Particle" editörü eklendi.
  • Döngü aracı oluşturma eklendi.
  • Yeni bloklar ve süslemeler eklendi.
  • Sürtünmeyi azaltan katı cisimler için "Buz Bloğu" adı verilen yeni seçenek eklendi.
  • Katı cisimleri dokunulmaz yapan "dokunulmaz" adlı yeni seçenek eklendi.
  • Uzun bloklar için için Y sınırında artış.
  • Işınlanma portallarının bağlantısı kesilebilir ve tüm eksenlerde hareket ettirilebilir.
  • Yaklaşık 400-500 blok içeren yeni piksel sanatı bloğu sekmesinin yanı sıra piksel süsleme koleksiyonları
  • Hareketi nesnelerin dönüşü yönünde zorlayan yeni "Kuvvet Bloğu"
    • Normal moddayken yalnızca Y ekseninde ve Platform modunda ise her iki eksende hareket eder
  • Hareket tetikleyicileri için kamera x/y seçeneğine kilitle seçeneği eklendi.
  • Renk seçimi için RGB ve Hex değerleri eklendi.
  • Alım tetikleyicisi için "Sayımı Geçersiz Kıl" seçeneği eklendi.
  • "Fade Time" artık Alpha Trigger'ına artık doğrudan klavye ile yazılabilir
  • "Rotate" Trigger'ı için "Optimizasyonu devre dışı bırak" seçeneği eklendi.
    • Çarpışma tetikleyicisi artık oyuncuyu BlockA/B kimliği olarak kullanabilir ("P" olarak görüntülenir)
  • Birkaç yeni animasyonlu nesne eklendi.
    • Bu nesnelerin animasyonunu, büyük olasılıkla Animasyon Trigger'ı ile tetikleme yeteneği
  • "Kafa vuruşu" bloğuna benzer yeni akıllı blok, ancak blok vurulduğunda yerçekimini değiştirir
  • Blok tasarımlarını belirlenen şablonlara göre otomatik olarak yerleştiren yeni editör "otomatik çizim" sistemi
  • Dokunma veya Ortaya Çıkma ile tetiklenen geçiş Trigger'ı kullanma yeteneği eklendi.
  • İndirilen herhangi bir ses efektini çalmak için bir SFX Trigger'ı eklendi.
    • Hız, hacim ve perde düzenlenebilir.
    • Bir Yankı, Döngü, FFT ve Zaman Uyumsuz seçeneğinin tümü etkinleştirilebilir.

Diğer özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yenilenen kullanıcı araması eklendi.
  • Sabit bir skor tablosu eklendi.
  • Açılabilir ölüm sesleri eklendi.
  • Sırasıyla 'Legendary' ve 'Myhtic' olarak adlandırılan, 3 ve 4 seviye oluşturucu puanı veren 'Epic'den daha yüksek seviyeli iki derecelendirme eklendi.
  • Oynat düğmesindeki seviyeler için animasyon yükleme ve seviyenin yüklenmesi çok uzun sürdüğünde bir 'iptal' düğmesi eklendi.
  • Optimize edilmiş oyun, hata düzeltmeleri ve özellikle mobil cihazlarda iyileştirilmiş performans ve kare hızı artık var.
  • Mana küreleri, Demon (iblis) anahtarları ve elmaslar için yeni kullanımlar eklendi.
  • 'Earth', 'Metal', 'Blood', 'Light' ve 'Soul' adlı 5 yeni parça eklendi.
    • Yukarıda adı geçen 5 parça, 2.1 Güncellemesinde eklenen orijinal 5 parçaya benzer şekilde ayrı bir 'Bonus Kilit Açma' koleksiyonuna da sahip
  • Şarkı kimlikleri (ID) artık 7 basamak uzunluğunda olabilir.
  • Özel menü ve Practice modu müziği değiştirebilme özelliği eklendi.
  • Elmas "parçaları" (resmi olmayan ad - yeni dükkan için kullanılacaktır, harcanabilir elmaslar, profilinizde bulunan ve kalıcı olan elmaslardan ayrı olarak).
  • Bir portalda veya atlama halkasında etkilerini gösteren küçük simgeler gösteren renk körü destek ayarları eklendi.
  • Yüzdeyi yüzde birine kadar etkinleştiren bir seçenek eklendi.

Çıkarma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu hizmet 1 Ekim 2018'de kapandığı için Everyplay desteği çıkarıldı. (İleride eklenebilir)
  • Sınırlı nesnelerin kaldırılması, sonsuzluğa kadar gider.
  • "Hall of Fame" sekmesi 2.2 güncellemesinden itibaren kaldırılmıştır.
  • Oynatıcı ışıması artık eklemeli karıştırma kullanmamaktadır.

Geometry Dash Lite Sürümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Aralık 2017'de Geometry Dash Lite, aşağıdakilerle 2.2'ye güncellendi:

  • Yeni seviye "Electroman Adventures"!
  • Hata Düzeltmeleri ve ince ayarlar.
  • Yeni renk sistemi eklendi.
    • Duraklatma menüsünden "kaydet" düğmesi kaldırıldı.

27 Mayıs 2022'de Geometry Dash Lite, aşağıdakilerle 2.21'e güncellendi:

  • Yeni seviye "Electrodynamix"!
  • Yeni Demon seviyesi "Clubstep"!
  • Yeni kilit açmalar!
  • Hata düzeltmeleri ve ince ayarlar var.

26 Haziran 2022'de Geometry Dash Lite, aşağıdakilerle 2.21.3'e güncellendi:

  • Yeni seviye "Hexagon Force"!
  • Yeni kilit açmaları!
  • Hata düzeltmeleri ve tweakler.

Önemsiz Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 14 Ağustos 2021'de RobTopGames, Youtube'da 2.2 Güncellemesi için resmi ön gösterimi yayınladı ve 1670 gün veya yaklaşık dört buçuk yıldan fazla bir süre ile en uzun bekleme rekorunu kırdı.
  • 21 Ekim 2023'te RobTopGames, YouTube'da 2.2 Güncellemesinin resmi fragmanını yayınladı ve 2469 gün veya yaklaşık altı yıl dokuz aydan fazla bir süre ile bir fragman için en uzun bekleme rekorunu kırdı.
  • 2.2 Güncellemesi, 6 yıl, 11 ay ve 3 gün (2528 gün) veya 2.1 ve 2.11 Güncellemeleri ayrı kabul edilirse yaklaşık 6 yıl 1 ay (2220 gün) ile herhangi bir Geometry Dash güncellemesi arasında en uzun bekleme süresine sahip oldu.
    • 21 Haziran 2020 itibarıyla, Geometry Dash topluluğu oyunun varlığının yarısını 2.2 için veya diğer tüm büyük güncellemeler için bekleme süresinin toplamını bekliyordu.
    • 20 Şubat 2022 itibarıyla, 2.11 bekleme süresi de dahil olmak üzere, ana Geometry Dash oyunu, herhangi bir güncelleme yapılmadan tüm varlığının yarısını kaybetmişti.
    • 30 Nisan 2022 itibarıyla, buna Geometry Dash SubZero'nun piyasaya sürülmesi de dahildir, yani bir franchise olarak Geometry Dash, herhangi bir resmi içerik güncellemesi olmadan varlığının yarısını kaybetmiştir.
    • 9 Temmuz 2022, 2.1'in Steam'de yayınlanmasından bu yana 2.000. gün oldu ve bu nedenle 2.2'yi beklemenin 2.000. günü oldu.
    • 20 Aralık 2023 itibarıyla, 2.2'nin çıkması oyunun varlığının üçte ikisini veya önceki tüm güncellemelerin toplam süresinin iki katını aldı.
  • 2.2 Güncellemesi şu anda en çok önizlemeye ve ön gösterime sahip güncellemedir.
  • 2.2 Güncellemesi başlangıçta küçük bir güncelleme olacaktı, ancak RobTop "güncellemenin zaman geçtikçe daha da büyüdüğünü" belirtti.
    • 2.11 Güncellemesi başlangıçta 2.2'nin kısa bir süre sonra yayınlayacağı küçük bir "ön güncelleme" olarak tasarlanmıştı, ancak altı yıldan fazla bir süre boyunca en son güncelleme olarak kaldı.
  • 2.2 Güncellemesinin daha önce planlanan birçok çıkış tarihi vardı. Başlangıçta, başka bir bağımsız genişlemenin yanı sıra 2020 Noel'inden önce hem Geometry Dash hem de Geometry Dash World için piyasaya sürülmesi planlanıyordu. RobTop ayrıca güncellemeyi 2022'nin sonundan önce yayınlamayı planladı.  Bu, 2023'ün ilk yarısında olacak şekilde daha da ayarlandı, ancak şimdi onaylanmış bir çıkış tarihine sahip olduğu gün gibi açık, çünkü oyununun silinmesini kısıtlamak için bunu yapması GEREKTİ.
    • RobTop ayrıca daha önce üçüncü ön gösteriminden sonra güncellemeyi yayınlamaya odaklanacağını belirtmişti. Güncellemeye dördüncü ön bakıştan sonra, 2.2 Güncellemesinin planlanan çıkış tarihinin Ekim 2023 olduğu ve daha sonra Kasım 2023'e erteleneceği resmi olarak duyuruldu. Ardından, inceleme onay gecikmeleri nedeniyle Aralık 2023'te piyasaya sürülebileceği söylendi. 19 Aralık 2023'te vizyona girdi.
  • RobTop, 2.1 piyasaya sürülmeden önce 2.2 için planlarını açıklamaya başladı ve yeni kamera kontrollerini tanıttı.
    • Ayrıca bunu 2.2'nin geliştirilmesi sırasında 2.3 Güncellemesi için yaptı ve başka bir yeni oyun moduyla dalga geçti.
  • 2.2 Güncellemesi, yeni bir oyun kipi içeren art arda dördüncü güncellemedir.
  • 2.2 Güncellemesi, en az 65 yeni özellik ile Geometry Dash'in şimdiye kadarki en büyük ve muhtemelen en ağır güncellemesidir. Boyutu 150 megabayt civarındadır ve bu da onu boyut olarak en büyük güncelleme yapar.
    • Özelliklerden biri, Robtop'un 25.000'den fazla Ses Efekti olduğunu doğruladığı Ses Efektleri.
      • Bu özellik ilk olarak 2.3 güncellemesine dahil edilmek üzere belirtilmişti (RobTop tarafından Discord'da 12 Aralık 2019'da yayınlanan bir gönderiye göre).
  • Haziran 2023 itibarıyla, 700'den fazla simge arasından seçim yapabileceğiniz simgelerin iki katından fazlası olacak
    • Ayrıca Robtop tarafından onaylandığı üzere Haziran 2023 itibarıyla aralarından seçim yapabileceğiniz 4000'den fazla blok kimliği bulunmaktadır.
    • 2.2'de piyasaya sürülmesi beklenen yeni oyun modu da dahil olmak üzere her oyun modu için en az bir yeni önizleme ortaya çıktı.
  • Bu güncellemenin simge yarışması sonuçları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere Geometry Dash topluluğuna atıfta bulunan birkaç Paskalya Yumurtası içeriyor:
    • Juniper, Technical, AmorAltra, AeonAir, Viprin ve daha fazlası gibi simgeleriyle temsil edilen bir dizi ünlü içerik oluşturucu ve yayıncı.
    • İlk sonuç görüntüsünde "PP" etiketli bir işaret, AmorAltra tarafından PP seviyesine atıfta bulunulur.
    • İlk görüntüde yüzleri olan sarı altıgenlerle kaplı bir bina, Bluskys'in C.S.Q.N.'sine, aynı zamanda MotleyOrc ve ScorchVX'in B'sine atıfta bulunuyor
    • İkinci sonuç görüntüsünde, Jayuff'un Your Brain on Drugs seviyesindeki Jeremy karakterine benzeyen kırmızı bir daire karakteri.
    • İkinci görüntüde sudan gri ve kırmızı bir küp (Alkali) avlayan mavi ve beyaz bir küp (Rafer), Rafer'ın In Silico ve Sky Tower seviyeleri için yapılan animasyonlara bir gönderme.
    • İkinci resimde yeşil gülen yüzü olan bir bilgisayar, büyük olasılıkla 1374'ün Computer Talk'una bir referans.
    • Knots ve Xender Game'in orijinal karakterleri, Dream Flower'a atıfta bulunarak ikinci görüntüde piknik yapıyor.
    • Üçüncü görüntüde, ScorchVX tarafından Magma Bound'u temsil eden bir yanardağ.
    • Üçüncü görüntüde Spu7nix'in HOW seviyesinden 3D benzeri "Wave".
    • Üçüncü resimde Rafer tarafından SLAM'dan büyük lav canavarı.
    • Dördüncü görüntünün arka planında CastleMania, The Mayhem War, Better Than Reality ve Ultra Violence gibi popüler "Bossfight" seviyelerine atıfta bulunan birden fazla büyük karakter.
    • Dördüncü görüntüde penguenlerden biri ve Serponge'un Mastergame'inden bir balçık.
  • 2.2 özelliklerinin kullanımına izin veren Geometry Dash spinoff oyunlarından oluşturulan birden fazla saldırıya uğramış/değiştirilmiş APK (uygulamaları yüklemek ve çalıştırmak için kullanılan Android uygulama paketleri) olmuştur:
    • SMJS, Geometry Dash World, Geometry Dash SubZero, Geometry Dash Meltdown ve Geometry Dash Lite'ın kamera efektleri ve kaldırılmış nesne sınırı gibi yeni 2.2 özelliklerinin kullanımına izin veren, ancak yeni oyun modunu, yeni eldivenleri, çok oyunculu özelliği veya herhangi bir yeni sır, mağaza veya simgeyi içermeyen sürümlerini oluşturdu. [doğrulama gerekli]
    • Blaze tarafından, 2.2 seviye düzenleyicinin 2019 sürümüne erişilebildiği değiştirilmiş bir APK yayınlandı. Bu düzenleyicinin içinde, diğerlerinin yanı sıra daha fazla kamera kontrolü, piksel sanat blokları ve yeni oyun modu gibi diğer 2.2 düzenleyicilerin içinde olmayan birçok şey var. Bu daha sonra "GDPS Editor" özel sunucusunda yeniden çalışıldı. [doğrulama gerekli]
    • Cvolton, 2022'deki ilgili 2.2 güncellemelerinden sonra Geometry Dash Lite, Geometry Dash World ve Geometry Dash Meltdown'nun tam kilidini açtı.
    • RobTop'un kendisi bu sürümlerin var olduğunu fark ediyor ve bunların "gerçekten eski bir sürüm" olduğunu ve umursamadığı hakkında yorum yaptı, ancak onlarla oluşturulan seviyelerdeki hataları ve oyun sorunlarını tespit etmesi onun için yararlı oldu.
  • Change of Scene gibi birçok ünlü seviyede, yeni güncelleme nedeniyle dekorasyon hataları var.
  • 2.2'de değişen fizikler (yerçekimi gibi) yüzünden bazı seviyeler imkansız hale geldi.

Geometry Dash Lite [1][2][değiştir | kaynağı değiştir]

Geometry Dash Lite, iOS ve Android için Geometry Dash'in ücretsiz, reklam destekli lite sürümüdür. Tam sürümden (1.8 Güncellemesindekilere karşılık gelen) sınırlı başarılar, simgeler ve koleksiyonlar içeren 16 seviye içerir. Belirli kilidi açılabilir verileri kullanıcı hesapları aracılığıyla tam sürüme aktarma yeteneği de mevcuttur.

Geometry Dash SubZero [1][3][değiştir | kaynağı değiştir]

Geometry Dash SubZero, RobTop Games tarafından geliştirilip yayınlanan ve 21 Aralık 2017'de iOS ve Android için piyasaya sürülen ve ilk olarak 12 Aralık 2017'de duyurulan Geometry Dash'in reklam destekli ücretsiz bir genişletme uygulamasıdır. Sınırlı başarılar, simgeler ve koleksiyonlar içeren 3 özel seviyeye sahiptir. Belirli kilidi açılabilir verileri kullanıcı hesapları aracılığıyla tam sürüme aktarma yeteneği de mevcuttur. Blaze tarafından, 2.2 seviye düzenleyicinin 2019 sürümüne erişilebildiği değiştirilmiş bir APK yayınlandı. Bu düzenleyicinin içinde, diğerlerinin yanı sıra daha fazla kamera kontrolü, piksel sanat blokları ve yeni oyun modu gibi diğer 2.2 düzenleyicilerin içinde olmayan birçok şey var. Bu daha sonra "GDPS Editor 2.2 SubZero" özel sunucusunda yeniden çalışıldı.

Geometry Dash Meltdown[1][4][değiştir | kaynağı değiştir]

Geometry Dash Meltdown, RobTop Games tarafından geliştirilip yayınlanan ve 19 Aralık 2015'te iOS ve Android için piyasaya sürülen Geometry Dash'in reklam destekli ücretsiz bir genişletme uygulamasıdır. Sınırlı başarılar, simgeler ve koleksiyonlar içeren 3 özel seviyeye sahiptir. Belirli kilidi açılabilir verileri kullanıcı hesapları aracılığıyla tam sürüme aktarma yeteneği de mevcuttur.

Geometry Dash World[1][5][değiştir | kaynağı değiştir]

Geometry Dash World, RobTop Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan ve iOS için 21 Aralık 2016'da ve Android için 22 Aralık 2016'da piyasaya sürülen Geometry Dash'in ücretsiz bir reklam destekli genişletme uygulamasıdır. Her biri 5 seviyeden oluşan 2 dünyaya bölünmüş, sırayla oynanması gereken 10 özel kısa seviyeye sahiptir. Oyun, Geometry Dash'in tam sürümünün küçültülmüş bir yapısıdır ve ilk olarak 2.1 Güncellemesinden önceki ilk sürümle ve yine 2.2 Güncellemesinden önceki bir güncellemeyle, tam sürümün gelecek bir güncellemesinde bazı yeni içerikler için iki kez önizleme görevi görmüştür. Sınırlı da olsa çeşitli başarılar, simgeler, koleksiyonlar, mağazalar ve kasalar mevcuttur. Belirli kilidi açılabilir verileri kullanıcı hesapları aracılığıyla tam sürüme aktarma yeteneği de mevcuttur. Ek olarak, tüm ana seviyeler tamamlandıktan sonra, günlük seviye, haftalık Demon ve diğer öne çıkan seviyeler dahil olmak üzere kullanıcı seviyesi seçimlerine erişim verilir.

İlerideki Güncellemelerde Gelmeyecek Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kendi ses dosyalarımızı Geometry Dash'e ekleyemeyeceğiz.
  • (İyi) Bir abonelik paketi gelmeyecek.
  • Daha fazla Harita Paketi (Map Pack) gelmeyecek.
  • Platform moduna "Wave ve "Swingcopter" modu gelmeyecek. (Robtop, "Wave" modu ile ilgili bir şeyler düşünüyor olabilir.)
  • Geometry Dash Meltdown, World ve Subzero seviyeleri ana oyuna gelmeyecek.
  • "Hitboxlar" asla değişmeyecek. Sebebi, bu oyunun en az 1 seviyesini imkansız kılardı.
  • Yan oyunlar 2.2 seviyeleri ile güncellenmeyecek.
  • Yeşil ve siyah padlar eklenmeyecek.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Geometry Dash Wiki". geometry-dash.fandom.com (İngilizce). 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 
  2. ^ "Geometry Dash Lite". Geometry Dash Wiki (İngilizce). 29 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 
  3. ^ "Geometry Dash SubZero". Geometry Dash Wiki (İngilizce). 8 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 
  4. ^ "Geometry Dash Meltdown". Geometry Dash Wiki (İngilizce). 8 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 
  5. ^ "Geometry Dash World". Geometry Dash Wiki (İngilizce). 8 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024.