Gaokao

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2012 yılı Gaokao sınavı sırasında Jiangsu Eyâleti Nantong Ortaokulu ön kapısında bekleyen ebeveynler ve öğretmenler

Gaokao (Çince: ; pinyin: Bu ses hakkındaGāokǎo ; "Yüksek Eğitim Sınavı" şeklinde çevrilebilir), Çin Halk Cumhuriyeti'nde[a] senede bir kere düzenlenen ölçülendirilmiş sınav. Çin çapındaki neredeyse tüm üniversitelere lisans öğrencisi olarak girmenin ön koşuludur. Genel olarak lise son sınıf öğrencilerinin girdikleri bir sınavdır; ancak 2001 yılından beri sınavı yapmanın hiç yaş kısıtlaması olmamıştır.

Toplam dokuz saatlik bir sınav zamanı kapsamında gerçekleşir; bu sınav zamanı normalde iki günlük bir dönem içerisinde (genel olarak 7 ile 8 Haziran tarihleri arasında) yer alır, fakat bazı eyaletlerde bu dönem bir gün daha uzatılabilir.[1] Standart Çince, matematik ve yabancı dil konuları tüm sınavlarda yer alır. Yabancı dil olarak İngilizce, Fransızca, Japonca, Rusça, Almanca veya İspanyolca seçilebilir.[b] Ek olarak, çoğu bölgede, öğrencilerin iki odak alanı arasında seçmeleri gerekmektedir: biri sosyal bilimler (文科倾向), öbürü ise doğa bilimleridir (理科倾向). Sosyal bilimler odak alanını seçmiş öğrenciler tarih, siyaset bilimi ve coğrafya konuları (文科综合) için ek sınavlar yaparken doğa bilimleri öğrencileri fizik, kimya ve biyoloji konuları (理科综合) için sınav yaparlar.

Öğrencinin sınavdan aldığı toplam puan genel olarak sınav kapsamındaki her konunun puanlarının ağırlıklı hesaplamasıdır. Kazanılması mümkün olan en yüksek puan seneden seneye büyük oranda değişir ve eyalete göre farklılıklar da gösterir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta National Higher Education Entrance Examination ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tek ülke, iki sistem prensibi doğrultusunda Hong Kong ile Makao özel idari bölgelerindeki eğitim sistemleri, Çin anakarasınınkinden ayrıdır; dolayısıyla, Hong Kong ile Makao'da gaokao sınavı yapılmamaktadır.
  2. ^ 1983 yılında bu altı dil sınavın yabancı dil kısmı için olası seçenekler olarak seçilmiş olsa da, sınava oturan insanların çoğu yabancı dil olarak İngilizceyi seçer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chi, Ma (8 Haziran 2017). "Scenes from the most important test in China" (İngilizce). China Daily. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2017.