Gün Eksilmesin Penceremden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gün Eksilmesin Penceremden
YazarCahit Sıtkı Tarancı
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürHikâye
Yayım2006
YayımcıCan Yayınları

Gün Eksilmesin Penceremden, Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümünün ellinci yılında, 2006'da, Can Yayınları tarafından basılan hikâye kitabıdır. Kitapta Tarancı'nın 43 hikâyesi yer almaktadır. Kitabın adı Tarancı'nın "Gün Eksilmesin Penceremden" adlı şiirinden gelmektedir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cahit Sıtkı, şairliğiyle tanınmak istemiş ve ömrünün büyük bölümünü şiirle iştigal ederek geçirmiş bir sanatçı olmasının yanında hikâyeler de kaleme almıştır.[1] Hikâyelerini gerek Fransa'ya gitmeden önceki yıllarda gerekse Cumhuriyet gazetesinde çalışıp yüksek öğrenimini tamamlamaya çalıştığı yıllarda yazmış ve aynı gazetede yayımlatmıştır.[2] Daha çok maddî sıkıntılardan dolayı (dostu Baki Süha Edipoğlu'nun aktardığına göre sigara ve içki parasını çıkarmak için) 1935-1947 yılları arasında yazmıştır.[1] Bunlar kısa hacimli, günlük yaşamın içinden bazı gözlemlere dayalı hikâyelerdir. Toplam seksen hikâye yazan Tarancı, hikâyelerinde aile özlemi, güzellik-çirkinlik karşıtlığı, aşk, karşılıksız aşk, kadınlar tarafında sevilme arzusu, yaşama sevinci-ölüm korkusu karşıtlığı, içkiye sığınış, memuriyeti ve işi sevmeme ve baba korkusu gibi konuları ele almıştır.[1] Cahit Sıtkı'nın hikâyeleri konusundaki ilk çalışma, Selahattin Önerli tarafından 1976 yılında Ankara-Akran matbaasında basılan bir kitapta yayımlanmıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c Gülendam 2012, s. 68.
  2. ^ Yetiştiren 2014, s. 30.
  3. ^ Demirci, Nuri (2006). "Kalk Gidelim Aman Gidelim" (PDF). 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2018. 
Genel