Fundamento de Esperanto

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fundamento de Esperanto (English: Foundation of Esperanto) L. L. Zamenhof'un, 1905 ilkbahar döneminde basımlanan kitabıdır. 9 Ağustos 1905'te Boulogne Bildirgesi'nin dördüncü maddesi tarafından Boulogne-sur-Mer, FransaEsperanto Dünya Kongresi'nde Esperanto için resmi bir kaynak olarak yapılmıştır:

Esperanto üzerinde yalnızca zorunlu otorite olarak kabul edilmiştir ve böylece değişmez olmuştur.

Fundamento dört bölüme ayrılmıştır: Önsöz (Antaŭparolo), Dil bilgisi (Gramatiko), egzersizler koleksiyonu (Ekzercaro) ve "Evrensel Sözlük" (Universala Vortaro). Önsöz'ün istisnası, Fundamento'daki her şeyin Zamenhof'un daha önceki eserlerinden gelmesidir.

"Resmi Eklemeler" (Oficialaj Aldonoj) Fundamento'ya eşittir. Fundamento önsözüne bugüne kadar dokuz tane Resmi Ekleme yapılmıştır:

Nur iam poste, kiam la granda parto de la novaj vortoj estos jam tute matura, ia aŭtoritata institucio enkondukos ilin en la vortaron oficialan, kiel 'Aldonon al la Fundamento'.

Bundan bir süre sonra, yeni kelimeler tamamen dengelendiğinde, bazı yetkili kurumlar 'Fundamento için bir Ekleme olarak' resmi bir sözlüğe koyacaktır.

Fundamento'nun dilbilgisi ve sözlük bölümlerinde beş ulusal dil vardır: Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça, ve Lehçe.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]