Ferocactus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ferocactus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Cactaceae
Cins: Ferocactus
Tür
Metne bkz.
Ferocactus cylindraceus, Red Rock Canyon Ulusal Koruma Alanı, Nevada, ABD
Ferocactus echidne

Ferocactus, çoğunlukla büyük dikenleri ve küçük çiçekleri olan büyük varil şekilli kaktüsler cinsidir. Cinsine dahil yaklaşık 30 tür vardır. Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde ve kuzeybatı Meksika'da bulunurlar.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç örnekler sütunludur, ancak büyüdükçe kaburgalar oluşur ve namlu şeklini alırlar. Türlerin çoğu yalnızdır, ancak bazıları, örneğin Ferocactus robustus ve F. glaucescens, kümelenme alışkanlıkları vardır. Çiçekler, türe bağlı olarak pembe, sarı, kırmızı veya mor renktedir ve taç yaprakları bazen daha koyu renkli bir çizgiye sahiptir.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Çöl sakinleridir ve biraz don ve yoğun sıcaklıkla baş edebilirler. Tipik habitat, sıcak ve çok kuraktır ve bitkiler, biyokütlelerini suyun bulunması muhtemel alanlarda yoğunlaştırmak için su hareketinden yararlanmaya adapte olmuşlardır. Sclerocactus gibi, Ferocactus genellikle suyun düzensiz aktığı alanlarda veya suyun kısa süreliğine birikebileceği çöküntülerde yetişir. Çoğunlukla tohumlarının su hareketi nedeniyle kazıma maruz kaldığı arroyos boyunca büyürken bulunurlar ancak garip bir şekilde aynı zamanda çöküntülerin oluştuğu ve bir süre su tutabilen noktalardaki sırtlarda büyümeye meyillidirler.

Adaptasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ferocactus çok sığ kök sistemlerine sahiptir ve ani sel sırasında kolayca sökülebilir. Bu cinsin birçok türünde kaktüs gövdesini saran "olta iğnesi" dikenleri ve zırhlı diken ağı, bitkinin daha elverişli yerlere taşınmasını sağlayan uyarlamalardır. Tohumlar, su hareketinin olduğu veya belirli bir süre durgun suyun biriktiği alanlarda çimlenir ve su baskınlarında, çengelli dikenler, bitkilerin su kaynaklı döküntülere yakalanmasına, köklerinden sökülmesine ve suyun birikme eğiliminde olduğu yerlere taşınmasına imkan verir.

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yetiştirmede "Ferocactus" tam güneş, az su ve iyi drenaj gerektirir. ev bitkileri olarak popülerdirler. Donma sıcaklıklarını uzun süre tolere edemezler, bu da tipik olarak sararmalarına, ağarmalarına ve ardından yavaş yavaş ölmelerine neden olur. Üretim genellikle tohumlarla yapılır ancak Ferocactus robustus ve F. glaucescens gibi kümelenme türleri köklü uzantılarından uzaklaştırılarak dikilip çoğaltılabilir.

Ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok ferocactus türü karınca bitkisidir, üst meristem boyunca nektar salgılar ve her bir areolün üzerindeki ekstrafloral nektarlar ve karınca kolonilerine ev sahipliği yapar.

Seçilen türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Bilimsel adı Dağılımı
Ferocactus alamosanus Meksika'nın kuzeybatısındaki Sonora eyaleti
Ferocactus chrysacanthus Meksika.
Ferocactus cylindraceus (Engelm.) Orcutt doğu Mojave Çölü ve batı Sonoran Çölü Ekolojik Bölgeleri: Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde Güney Kaliforniya, Nevada, Arizona ve Utah; ve Baja Kaliforniya ve Kuzeybatı Meksika'da Sonora eyaleti.
Ferocactus diguetii Meksika.
Ferocactus echidne Meksika
Ferocactus emoryi (Engelm.) Orcutt Meksika (Sonora, Sinaloa ve Baja Kaliforniya Sur) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (Arizona)).
Ferocactus flavovirens Mexico.
Ferocactus fordii Baja Kaliforniya, Meksika.
Ferocactus glaucescens Hidalgo, Meksika.
Ferocactus gracilis H.E.Gates Meksika.
Ferocactus haematacanthus (Salm-Dyck) Bravo ex Backeb. & F.M.Knuth[1] Meksika.
Ferocactus hamatacanthus (Muehlenpf.) Britton & Rose Kuzeybatı Meksika, New Mexico ve güneybatı Teksas'ın Chihuahuan Çölü.
Ferocactus herrerae Meksika (Sinaloa, Sonora)
Ferocactus histrix (DC.) G.E.Linds. Meksika.
Ferocactus horridus Meksika (Güney Baja Kaliforniya)
Ferocactus johnstonianus Britton & Rose Angel de la Guardia Island, Baja Kaliforniya, Meksika.
Ferocactus latispinus (Haw.) Britton & Rose güneydoğu Durango, Zacatecas, Aguascalientes, doğudan San Luis Potosi, Hidalgo ve Puebla'nın batı kısımlarına ve ayrıca doğu Jalisco, Guanajuato, Querétaro ve Meksika Eyaleti.
Ferocactus macrodiscus Meksika.
Ferocactus peninsulae (F.A.C.Weber) Britton & Rose Meksika'nın Baja Kaliforniya Sur eyaleti.
Ferocactus pilosus Coahuila, Durango, Nuevo Leon, San Luis Potosi ve Tamaulipas'ın Meksika eyaletleri
Ferocactus pottsii Meksika.
Ferocactus robustus Meksika'da Puebla ve Veracruz.
Ferocactus santa-maria Mexico.
Ferocactus schwarzii Meksika.
Ferocactus townsendianus Meksika.
Ferocactus viridescens (Torr. & A.Gray) Britton & Rose kuzey Baja Kaliforniya, Meksika ve Kaliforniya
Ferocactus wislizeni (Engelm.) Britton & Rose güneybatı Amerika Birleşik Devletleri ve kuzeybatı Meksika.
Daha önce cinse bağlı sınıflandırılanlar

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "GRIN Species Records of Ferocactus". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 30 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2010.