Fernando Álvarez de Toledo, III. Alba Dükü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1549'da Alba Dükü, Anthonis Mor çizimi

Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, 3. Alba Dükü (29 Ekim 1507) – 11 Aralık 1582), İspanya ve Portekiz'de Alba Büyük Dükü olarak (İspanyolca: Gran Duque de Alba) ve Hollanda'da Demir Dük olarak bilinen İspanyol soylu, general ve diplomat. Alba, İspanya Hollanda'sındaki Seksen Yıl Savaşları sırasında uzun süreli askeri kampanyalarının ve sert baskısının Hollanda isyanını bastırmada başarısız olduğu eylemleriyle tanınmaktadır.[1]

Önde gelen bir Kastilya askeri ailesinde dünyaya gelen Alba, Batı Akdeniz üzerinde hakimiyet için uzun bir çatışmanın parçası olan Osmanlı-Habsburg Savaşları sırasında 1535'te Tunus'un fethinde öne çıktı. Daha sonra Kutsal Roma İmparatoru V. Charles'ın ordusunun Schmalkaldic Savaşı'nda Alman Protestan prenslerini yendiği Mühlberg Savaşı'nda (1547) İspanyol birliklerini komuta etti. 1551-1559 İtalyan Savaşı sırasında İspanyol-Habsburg ordusunun başkomutanıydı ve 1555'te Milano valisi ve 1556'da Napoli valisi oldu.

1567'de İspanya Kralı II. Philip Alba'yı Hollanda valisi olarak atadı ve onu Hollandalı isyancıları bastırmakla görevlendirdi. Binlerce kişinin kınanmasına yol açan ve "Kan Konseyi" olarak bilinmeye başlanan Sorunlar Konseyi'ni kurdu. Askeri olarak Seksen Yıl Savaşının ilk aşamalarında Orange of William'ın birliklerini defalarca mağlup etti ancak isyanı bastırmayı başaramadı ve 1573'te İspanya'ya geri çağrıldı. Alba'nın son askeri başarıları Portekiz genel valisi ve polis memuru unvanlarıyla ödüllendirildiği 1580 Portekiz veraset krizinde oldu. 1582'de Lizbon'da ölene kadar her iki unvanı da elinde tuttu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Britannica, T. Editors of Encyclopaedia. "Fernando Álvarez de Toledo, 3rd duke de Alba summary." Encyclopedia Britannica, July 24, 2021. https://www.britannica.com/summary/Fernando-Alvarez-de-Toledo-y-Pimentel-3er-duque-de-Alba 20 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]