Fatality (Mortal Kombat)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fatality, Mortal Kombat dövüş video oyunları serisinde, bir maçın son raundunun galibinin, mağlup ettiği rakibine acımasız ve korkunç bir bitirme hareketi yaptığı bir oyun özelliğine verilen addır. Spiker tarafından "Finish Him/Her" dendiğinde oyuncuların, rakipten belirli bir mesafede konumlanmışken belirli bir tuş ve joystick kombinasyonu yaparak bir Fatality atmak için bir zaman penceresi vardır. Fatality ve türevleri, Mortal Kombat serisinin tartışmasız en dikkate değer özellikleridir ve büyük bir kültürel etkiye ve tartışmalara neden olmuştur.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel hareketlerin aksine bir Fatality'ler belirli mesafeler gerektirir. Genellikle her karakterin rakipten belirli bir mesafede gerçekleştirilmesi gereken kendisine özel Fatality'leri vardır. Bu üç mesafe şu şekildedir: Yakın (oyuncu rakibin hemen yanında olmadıkça bitirme hamlesinin gerçekleştirilmeyeceği anlamına gelir), Orta (oyuncunun rakibinden bir veya iki adım uzakta durması gerektiği anlamına gelir) ve uzak (oyuncunun rakibinden en az bir zıplama mesafesi kadar uzakta durması gerektiği anlamına gelir)

Her karakterin özel Fatality'leri vardır. Ana ve önemli karakterler için Fatality'ler, genellikle ya hikâyelerinin ya da özel yeteneklerinin bir yansımasıdır. Örneğin Sub-Zero'nun Fatality'leri Serinin ilk oyunundaki 'omurga çıkarma' Fatality'si hariç buz güçlerinin kullanımını içerirken, Scorpion'unkiler ise ateş ile alakalıdır. Karakterlere özgü Fatality'lerin sayısı oyununa göre değişir; Mortal Kombat ve Mortal Kombat: Deadly Alliance'deki karakterler sadece bir çeşit yapabilirken, Mortal Kombat Trilogy ve Ultimate Mortal Kombat 3'teki karakterler dörde kadar çıkan Fatality'ler yapabilir. Serinin en son çıkan oyunu olan Mortal Kombat 11'de ise şu anlık her karakterin iki farklı Fatality'si bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]