Epimedium grandiflorum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Epimedium grandiflorum
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Ranunculales
Familya: Berberidaceae
(Kadıntuzluğugiller)
Cins: Epimedium
Alt cins: Epimedium
Tür: E. grandiflorum
Epimedium grandiflorum
C.Morren
Sinonimler

Epimedium macranthum var. violaceum (C. Morren & Decne.) Franch.
Epimedium grandiflorum forma violaceum
Epimedium violaceum[1]

Epimedium grandiflorum, kadıntuzluğugiller familyası olarak adlandırılan Berberidaceae familyasının Epimedium cinsinin bir türü. Anavatanı Çin, Kore ve Japonya'dır.[1] İçerdiği icariin sayesinde cinsel aktiviteyi artıran afrodizyak etkisinin olduğuna inanılmaktadır. Bu bitkiyi çok tüketen Tekelerde özellikle buna sebep olduğuna inanılmaktadır.[2]

Diğer birkaç malzeme ile karıştırılıp bu sebeple "Azgın Teke Otu" şeklinde piyasada kapsülleri pazarlanmakta, bu bitkinin yaprakları toz haline gietirilip satılmaktadır. Kırmızı gözde yeşil kalp şeklindeki alt kısmı tüylü yaprakları ve maksimum 6 ila 9 in (15 ila 23 cm)lik baharda açan hafif pembeye çalan çiçekler bitkinin genel karakteristiğidir. Vietnamda dâm dương hoắc adıyla da bilinir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Epimedium grandiflorum C. Morren". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 25 Şubat 2004. 23 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  2. ^ "Epimedium grandiflorum". www.ibiblio.org. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008.